Tekst og foto: Per-Espen Løchen
Visste du at Horten en gang var “rosenes by” før Molde kuppet det blomstrende navnet? Eller at rosen i byvåpenet kunne ha vært en pisk?
Høstens quizsesong er i gang. Flere steder i Horten og Åsgårdstrand arrangeres jevnlige quizkvelder der du kan teste din viten. Eller på Skoppum, i Borre eller Nykirke.
Her er 15 kjappe fakta om hjemstedet som kan være nyttig å kunne hvis du blir spurt av en quizmaster eller bare vil brife med lokalkunnskaper.
Var rosenes by
Ingen by hadde like mange hager, frukttrær eller flere roser enn Horten i mellom- og etterkrigsårene. Rosen i byvåpenet og arrangementet «Rosenes By» i 1947 bekreftet denne identiteten. Hele byen var på beina, men videre oppfølging av begrepet uteble. Også Drøbak og Molde ble kalt for rosenes by, men romsdalingene hevdet seg best i markedsføringen og stakk av med kallenavnet.
Den gjenglemte pisken
Da marinens utsendte offiserer skulle befare steder som kunne passe landets krigsflåte på begynnelsen av 1800-tallet, mente de først at Indre havn var trygg og godt skjult. Men vannet ved Horten gård var for grunt. De red av gårde for å lete etter en bedre egnet havn, men den ene offiseren glemte igjen pisken sin. Han red tilbake og traff en bonde, som rodde offiseren ut på vannet og loddet dybden. Visst var det dypt nok, og dermed fikk orlogsstasjonen ved sin plass. Denne pisken var oppe til sterk diskusjon da byvåpenet skulle tegnes.
Munchs feriedrøm
Det lille, gule trehuset i Åsgårdstrand er det best bevarte Munch-huset som står den dag i dag. Edvard Munchs kjente motiver ”Pikene på broen”, ”Livets dans” og ”Sjalusi” er noen av kunstverkene han malte i byen. Sommeren 1885 ferierte Edvard Munch i Borre og tok turen til Åsgårdstrand, der malervennen Hans Heyerdahl tilbragte sin ferie. Der møtte han Milly Thaulow og innledet et forhold til henne. Selv om romansen med Milly tok slutt, ble Åsgårdstrand etter hvert fast tilholdssted om somrene. I 1898 kjøpte Munch eiendommen.
Stjerner på scenen
Skuespillerne og underholderne Rolv Wesenlund og Grethe Kausland vokste opp i Horten. Wesenlund markerte seg i ungdomsårene som saksofonist og vant norgesmesterskapet for amatørjazzmusikere to ganger. Både i gymnastiden og som statsvitenskapsstudent i Oslo siste halvdel av 1950-tallet var han aktiv skribent i Gjengangeren. Kausland het «Lille» Grethe Nilsen og debuterte på Horten Revyteater som fireåring. Hun var sin tids største barnestjerne.
Tok saken i egne hender
Uten at saken ble forelagt Stortinget, bestemte kronprinsregent Karl Johan seg for at Norges nye hovedetablissement for marinen skulle flyttes. Byttet fra Fredriksvern ved Stavern til Karljohansvern skjedde i 1818. I 1963 tok Haakonsvern utenfor Bergen over. Marinens hovedverft ble senere Horten Verft og eksisterte fram til 1987.
Kongens første byvåpen
Horten ble ladested i 1858 og fikk bystatus i 1907. Byvåpenet var det første som ble godkjent av kong Haakon VII samme år. Borre og Åsgårdstrand kommuner ble sammenslått i 1965. Horten og Borre ble så slått sammen til Borre kommune 1. januar 1988. Sommeren 2002 skiftet kommunen navn til Horten. I Åsgårdstrand går kommunegrensen mot Tønsberg i Johan Wesmanns vei. Stang i Horten og Stang i Tønsberg ligger i så måte bare noen få steinkast unna hverandre.
Kongeørnklubben
Ørn Horten er en av Norges eldste fotballklubber. Da guttegjengen som skapte klubben i 1904 diskuterte hvilket navn den skulle få, heter det seg at et prakteksemplar av en kongeørn svevde inn over plassen. Siden var det ingen tvil om klubbnavnet. Ørn har vunnet Norgesmesterskapet i fotball fire ganger: 1920, 1927, 1928 og 1930. De brune er fortsatt eneste herrelag i Norge som har spilt fire cupfinaler på rad. Per Bredesen er klubbens mest kjente spiller noensinne.
Sidelinjen til Horten
Hortens havn bærer en lengre enn lang historie. Den har vært kommersielt overfartssted mellom Horten og Moss helt tilbake til 1582. Horten by var fra 1881 tilknyttet jernbanenettet. Hortenlinjen var en egen sidelinje fra Vestfoldbanen. Denne ble nedlagt i 2002. Siden 1967 gikk kun godstrafikk på denne linjen.
Fengslende øy
Norges eneste økologiske fengsel ligger på Bastøy. Øya ligger i Horten kommune, men eies av staten. Fyret ble opprettet i 1840, og nesten 60 år senere kjøpte staten Bastøy for 95.000 kroner. Det ble anlagt et skolehjem for forsømte gutter med tilpasningsvansker. I 1988 ble anlegget landsfengsel. I dag er fengselet landets største lavsikkerhetsfengsel. På øya fines aktivitetstilbud som landbruk, maritim avdeling, kjøkken, teknisk avdeling og skole. Den har også butikk, bibliotek, informasjonskontor, helsetjeneste, kirke, skole, NAV, kaianlegg og ferjedrift.
Kyss under parasitten
Horten er det stedet i Norge med desidert størst forekomst av misteltein. Planten lever som parasitt på trær og fins her i landet bare rundt Oslofjorden. Misteltein var den første plantearten som ble fredet i Norge. Det skjedde i 1956. Trær med misteltein kan ikke felles eller skades. Misteltein har vært forbundet med fruktbarhet og helbredelse blant en rekke folkeslag opp gjennom historien. Tradisjonen med å kysse under en misteltein startet som følge av disse oppfatningene.
Tusenårsstedet
Horten kommunes tusenårssted er Storgata 37. I 1879 var bygget byens nye folkeskole og rommer i dag mye av Hortens historie. Det har også vært byens bibliotek og husmorskole. Statuen av polarhelten Oscar Wisting og hunden Obersten har ruvet utenfor bygningen i 86 år. Midgard vikingsenter og Borreparken er Vestfolds tusenårssted.
Avskjed i statsråd
Kvinnesaksforkjemper, professor og politiker Georg Francis Hagerup var landets statsminister i to omganger mellom 1895 og 1905. Han bodde i Horten sine første ti leveår. I hans annen regjering søkte statsrådene Christian Michelsen og Jacob Schøning avskjed i 1905. Årsaken var intern uenighet om statsministerens forhandlingslinje i unionsspørsmålet. Christian Michelsen trakk sin avskjedssøknad og dannet ny regjering. Hagerup jobbet senere som diplomat.
Musikk for våte ører
Kongelige Norske Marines Musikkorps i Horten et av forsvarets fem profesjonelle korps. Det er ett av to korps i Sjøforsvaret – det andre er Sjøforsvarets musikkorps i Bergen. Korpset ble etablert i Stavern i 1820, men har hatt tilhold i Horten siden 1850. Ensemblet består hovedsakelig av 27 profesjonelle musikere i offiserstillinger. Marinemusikken holder et hundretall konserter i året.
Mannen med fisken
Figuren under Fishlandbyggets gavl ble i 1898 tatt med fra Moss til Horten av O. A. Arnesen. Gallionsfiguren hadde prydet D/S «Finnmarken», som var flaggskipet til Bergenske Dampskipsselskab fra 1864. Men figuren på Sus & Dus er bare en kopi. Originalen ble levert tilbake til Bergen i 1949 i bytte mot kopien. Tidligere hang den på Tollbodbryggen og før det på Hortens Brygges gavl. I 1995 ble figuren i Horten balsamert med over ti kilo glassfiber for å bevare den for ettertiden.
Kjærlighetens kanal
Den 878 meter lange Kanalen og dens tilhørende Kjærlighetsstien er kanskje det mest romantiske byen har. Tidligere kranset høye, slanke popler kanalen, men en iskald vinter før 1920 tok livet av dem. I dag er det kastanje- og bøketrær langs breddene. Kanalen ble bygd i løpet av 13 år rundt 1860 og ble brukt av rokanonbåter og andre militære fartøy. Samtidig skulle kanalen fungere som et forsvar og vern mot angrep fra land.
Én kommentar
Av scenekunstnere bør vel også nevnes musiker, dirigent og komponist Sigurd Jansen som er fra Horten, samt også Vidar Lønn Arnesen, med mindre nålevende ikke skal nevnes.