Kom deg ut-dagen gikk av stabelen i hele landet søndag. I Tokke ble det skitur. Guro Skaara

Tusenvis kom seg ut på tur – DNT og regjeringen bekymret for skjermbruk

Friluftslivsministeren og tusenvis av barnefamilier koste seg i naturen under Kom deg ut-dagen. – Viktig å vise at det er enkelt, mener ministeren.

Kom deg ut-dagen har siden 2006 vært Norges store turdag. 4. februar inviterte Den Norske Turistforening (DNT) til rundt 160 arrangementer på ulike steder i Norge.

– Det er så gøy å se at barn og voksne tar oppfordringen om å sparke i gang turvinteren med en dag ute! Det er enkelt, gøy og gratis å bruke naturen der vi bor, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

– Under Kom deg ut-dagen finner vi på aktiviteter som passer etter vær og føre. Det er alltid noe å finne på enten det blir aking, skitur, bål, rebusløp, skøyter eller noe helt annet. Mitt håp er at barnefamilier med dette blir inspisert til mange flere utedager resten av året, sier Klarp Solvang.

Ved Sognsvann i Oslo fikk DNT-sjefen følge av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, som også har ansvar for friluftsliv i regjeringen. De to deler bekymringen for skjermbruk og at barn er mindre aktive ute enn før.

Andelen barn som ukentlig eller oftere gjør ulike utendørsaktiviteter i nærmiljøet har sunket fra 2013 til 2023, viser en fersk rapport fra NINA. Alle de ulike aktivitetene som var med i undersøkelsen er i nedgang.

– At det blir mer skjermtid og mindre utetid er bekymringsfullt. Regjeringen jobber med å begrense skjermbruken i skolen, og parallelt vil vi legge til rette for at flere skal oppdage hvor fint det er å være mer ute i naturen, sier Andreas Bjelland Eriksen.

Han mener frivilligheten har en stor rolle og peker på tilgjengelige, rimelige og gode tilbud i nærmiljøet.

– Det er lett å forstå at det er enkelt for både store og små å ta fram skjermen i en travel hverdag, og derfor er det så viktig å fortelle at det også er enkelt å ta med barna ut. Som DNT viser her i dag, trenger man ikke reise langt eller investere i masse utstyr for å få en fin opplevelse ute, sier statsråden.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (AP) og DNTs Dag Terje Klarp Solvang.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *