Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
Det er bare noen få dager igjen til Granly skolekorps sin julekonsert. Mer enn 60 musikere vil fylle Horten kirke med lyden av fløyter, saksofoner og tromboner.
Granly skolekorps sin øvelse har en spesiell atmosfære. Før julekonserten er rommet fylt med konsentrasjon og klanger av fløyter, klarinetter, saksofoner og tromboner. Konserten skal forene de som setter pris på musikalsk kunst og julestemning.
Musikere er oppslukt av musikk og vil føle hver eneste tone.
Dirigenten er selvsikker. Tryllestaven hennes flyr opp i luften igjen og igjen. Hun ønsker å formidle følelsene som hvert musikkstykke krever.
Lydene synkroniseres og blir en enkel julesymfoni.
Spesielle øyeblikk
Nikolai Andersen har spilt tuba i åtte år. Det er det største musikkinstrumentet i skolekorpset. Han begynte å spille baryton, men etter hvert gikk han over til tuba da skolekorpset hadde et slikt behov.
I tillegg til øvelser på skolen, forbereder han seg til konsert hjemme. Øver på komplekse noter.
– Hovedsaken er selvtillit under forestillingen. Så hvis du øver hele tiden, kan du oppnå dette, er han overbevist om.
Nikolai innrømmer med et smil at han gleder seg mest til regionkonkurranse av skolekorps i Sør-Norge, men julekonserten gir ham også spesielle gledesøyeblikk.
– Det er alltid gøy. Jeg bare liker å spille og samhandle med andre medlemmer av orkesteret. Det er veldig hyggelig, deler Nikolai.
Lisas fløyte
Lisa Cherkashyna er fra Ukraina og spiller fløyte i skolekorpset.
– Jeg prøvde flere forskjellige instrumenter, men jeg valgte fløyten fordi jeg klarte å lage lyder første gang, smiler jenta.
Hennes musikalske lidenskap startet først i september, men hun gjør allerede fremskritt. Dette blir hennes andre store konsert.
– Jeg er litt gruer meg litt, men det blir interessant og morsomt, deler hun forventningene sine.
For henne er det viktig ikke bare å mestre fløyten, men også å nyte prosessen. Jenta tror at å spille fløyte hjelper henne å forstå musikk og nyte den.
Foreldrene er stolte av datterens prestasjoner og støtter henne. De ser at dette har en positiv effekt på hennes utvikling og tilpasning i et nytt miljø.
– Hun lærer fort. Til å begynne med spilte alle nykommere kaotisk, men etter hvert blir lyden mer synkron. Datteren vår begynte å spille mer selvsikkert. Dette er imponerende, smiler mor hennes Larysa Cherkashyna.
Festlige melodier
Det koordinerte og harmoniske arbeidet til musikerne er levert av musiker og hornist i Kongelige Norske Marines musikkorps Irene Lewis.
På konserten skal de spille julemusikk som er godt kjent for alle. Gamle og nye komposisjoner vil bli kombinert. Listen inkluderer «Juleklokker over jorden», «En stjerne skinner i natt», «Jul i blåfjell», «Glade jul».
– Vi forbereder 12 sanger som vi skal fremføre både i separate grupper og alle sammen. På programmet står alltid klassiske salmer som «Deilig er jorden». Publikum reiser seg og synger med. Dette er en norsk tradisjon. Da oppstår det en spesiell stemning, forteller Lewis.
Uniformen til musikerne vil understreke festlige atmosfæren.
Irene Lewis bemerker at selv om hun har mange års musikalsk erfaring, er hun litt nervøs før konserten. Hun håper på en vellykket opptreden, selv om alt kan skje med levende musikk.
– Men selv om alt ikke er perfekt, vil musikken likevel skape en unik atmosfære, er Irene Lewis sikker på.
Totalt deltar 9 lærere i forberedelsene til Granly skolekorps sin julekonsert.
Avsluttende forestilling
Tre grupper forbereder seg til den festlige forestillingen. Dette er mer enn 60 barn fra 8 til 19 år. Denne konserten blir den siste for dem i år.
De skal spille messing-, treblåse- og perkusjonsinstrumenter.
Ifølge styreleder Thomas Andersen, er hovedfokuset på å velge et godt repertoar, øve stykkene til et slikt nivå at barna føler seg trygge.
– Hver gruppe har sitt eget program. Nybegynnere som bare har øvd i noen måneder vil fremføre enklere komposisjoner. Erfarne deltakere vil spille mer komplekse stykker, sier Andersen.
Thomas Andersen er profesjonell musiker og har mange års erfaring, blant annet i militærkorpset i Horten.
Han understreker at de ved hjelp av musikk bestreber seg på å skape julestemning, formidle samhold og minner om viktigheten av å støtte hverandre.
– Alle våre musikalske ideer er rettet mot å skape en varm atmosfære. Musikk forener mennesker takket være sin universalitet. Det blir et middel til gjensidig forståelse uten ord, forklarer han.
Blomstertradisjon
For å støtte skolekorpset selger barn og deres familier asaleaer i inngangen av høytiden. Blomster bestilles i butikk til redusert pris, hvoretter musikerne selger til blant naboer og bekjente.
– Dette er en førjulstradisjon. Kjøpere er naboer, venner eller bekjente som legger inn en bestilling på forhånd. Takket være et slikt tiltak er det mulig å samle inn noen midler for å støtte virksomheten til skolekorpset, understreker Andersen.
I år solgte de 600 potter med asalea. Ifølge lederen er dette nesten hundre flere enn i fjor.
Julekonserten finner sted 16. desember kl. 18:00 i Horten kirke. Det vil vare ca. 1 time uten pause. Billetter koster 50 kroner, barn under 18 år kommer gratis inn.
Fra begynnelsen til i dag
Granly skolekorps ble stiftet i 1923 under navnet Granly guttemusikkorps. Initiativtakeren til opprettelsen var Ellinor Hoch. Takket være støtten fra ektemannen var hun i stand til å tiltrekke seg marinemusikeren Lorentz Lie, som ble den første dirigenten for korpset.
De første deltakerne var gutter. På tidspunktet for grunnleggelsen hadde laget bare rundt 20 medlemmer. På 60-tallet begynte korpset å ta imot jenter også.
I forbindelse med 50-årsjubileet ble navnet endret til Granly skolekorps for å understreke inkluderingen.
Nye talenter
Hver høst gjennomfører Granly skolekorps en rekruttering av musikere hos elever i tredje klasse. De har musikere til og med 19 år. Korpset er delt inn i tre nivåer: aspiranter, juniorer og hovedkorpset.
Dette er barn som lærer eller har vært elever ved denne skolen.
Felles trening med korpsets deltakere foregår hver mandag. I tillegg deltar musikere på individuelle timer.
I 2023 feiret korpset sitt 100-årsjubileum med en turné i Italia.
Deltakerne spiller på en rekke arrangementer, fra skolearrangementer til store nasjonale konkurranser.
– Skolekorpset til Granly har de siste årene hatt en betydelig vekst. Det er mer enn 60 av oss. Dette er en stor prestasjon. Hvert år deltar korpset i en stor regional konkurranse som samler musikere fra Kristiansand til Holmestrand. I fjor tok vi førsteplassen i vår avdeling blant 20 korps. Det var den første seieren på lenge, og Thomas Andersen legger ikke skjul på gleden.
Det er fem skolekorps i Horten, hvorav Granly skolekorps er det største. Nå er hver tiende elev på skolen medlem av korpset.
– Målet vårt er å utvikle en inkluderende fritid for barn. Vi ønsker at barn skal lære musikk, nyte prosessen og finne støtte her, bemerker Andersen.