Child in a baby car seat

Test av bilstoler for mellomstore barn

Forbrukerrådet har testet 17 bilstoler for de mellomstore barna. Produsentene BeSafe og Joie stikker av med prisen for både beste og dårligste seter i testen. Testvinnerne er blant de rimeligste, mens testtaperne koster det dobbelte.

— Det er flere gode seter å velge i til de mellomstore barna. Dersom man velger riktig sete trenger man ikke å gå på kompromiss med verken kollisjonssikkerhet, kjemikalieinnhold eller pris, sier Elin Vestrum, seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Prisgunstige og sikre seter

Joie i-Spin Safe og BeSafe iZi Modular RF X1 + iZi Modular i-Size Base er testens vinnere. Begge oppnår en totalscore på 8 av 10 poeng.

Joie i-Spin Safe får testens eneste 10-er på underscore, fordi den leverer svært godt på sidekollisjon. Begge vinnerne selges til rundt 3000 kroner, og er blant de rimeligste setene vi har sett på.

Fordelen med Joie i-Spin Safe er at barnet også kan bruke setet fra det er nyfødt, og fram til det veier 18 kilo. Det er bra, både for lommeboka og miljøet. Testens andre vinner, BeSafe iZi Modular RF X1 + iZi Modular i-Size Base kan brukes mens barnet er i vektintervallet fra 9 til 18 kilo.

Testens to vinnere: iZi Modular RF X1 + iZi Modular i-Size Base og i-Spin Safe.

Dyrt og dårlig på bunn

Joies stol i-Spin Grow gjør det urovekkende dårlig i frontkollisjon, og det er også risiko for at setet kan feilmonteres. Derfor er dette en av testens tapere.

Bilstolen iZi Twist M fra BeSafe får lav score fordi laboratorieanalysen viser innhold av det skadelige stoffet PAH/Naftalen i stolens trekk. I tillegg er også dette setet noe vanskelig å montere riktig.

— Vi anbefaler folk å styre unna disse to testtaperne, de er både dyrere og dårligere alternativer enn de andre bilstolene i testen, sier Vestrum. Hun har en oppfordring til produsentene:

— i-Spin Grow-stolen gjør det så dårlig på frontkollisjonstestene at vi oppfordrer Joie til å trekke stolen fra markedet. Den får en score på bare 3 poeng av 10 mulige, og barnas sikkerhet skal tas på alvor. Vi mener du bør prøve å klage hvis du allerede har kjøpt stolen.

Når det gjelder bilstolen fra BeSafe, bør produsenten tilby kundene sine et nytt, gratis trekk, uten giftstoffer, ifølge Vestrum.

Testens to tapere: iZi Twist M og i-Spin Grow fra hhv. BeSafe og Joie.

Ta mål før du velger sete

Før du kjøper bilbarnesete må du huske å sjekke barnets vekt og høyde opp mot spesifikasjonene på setet.

To av setene kan brukes helt fra barnet er nyfødt og opptil barnet veier 36 kg (BeSafe Stretch B og Jane Groowy + Nest i-Size). Ingen av disse setene når helt opp poengmessig, og begge ender på 5,5 av 10 mulige i totalscore. Det er også anbefalt å se hvor stor plass setet tar i bilen, og her varierer setene vi har testet fra 40 til 54 cm i bredde.

Blant de to vinnerne har Joie i-Spin Safe en stor fordel i at det kan brukes helt fra barnet er nyfødt, og du slipper å kjøpe et eget babysete. Det er både rimelig, lettvint og bærekraftig. BeSafe sin vinner iZi Modular RF X1 + iZi Modular i-Size Base er noe rimeligere. 400 kroner skiller de to.

Alle bilsetene i testen har bakovervendt kjøreretning. Dette er anbefalt så lenge som mulig og minst til barnet er fire år. Vi har inkludert noen seter i testen som også har mulighet for å la barnet sitte forovervendt.

Elin Vestrum. Foto: Forbrukerrådet/Helen Mehammer

Dyrt betyr ikke nødvendigvis trygt

Både Besafe og Joie har altså seter både helt i topp og i bunn i vår test. Det er verdt å merke seg at deres dyreste seter taper testen, mens de billigste får testens beste karakterer. Dette viser at man ikke kan vurdere bilsetenes kvalitet etter verken merke eller pris, men at hver enkelt modell må testes.

For begge test-vinnerne (BeSafe iZi Modular RF X1 + iZi Modular i-Size Base og Joie i-Spin Safe) har barnet relativt dårlig utsikt, noe som kan ha uheldig innvirkning på bilsyke. Her scorer faktisk ingen av setene i testen særlig godt.

Prisene er sjekket i september og oktober 2023, men disse kan endre seg, så sjekk prisen selv før du kjøper. Det kan være hundrelapper å spare på en ekstra prissjekk.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *