Første kvartal var det legemeldte sykefraværet i Vestfold og Telemark 6,6 prosent. Vestfold og Telemark hadde litt høyere sykefravær enn gjennomsnittet i landet, som var på 6,2 prosent. Sammenlignet med samme kvartal i fjor har sykefraværet økt mer i Vestfold og Telemark enn på landsbasis.
– At sykefraværet i Vestfold og Telemark øker mer enn landsgjennomsnittet er en bekymringsfull situasjon som kan øke faren for høyere utenforskap fremover. Vi vet at jo lenger folk mottar sykepenger, dess høyere er sannsynligheten for at de går over på andre ytelser som arbeidsavklaring og uføretrygd. Derfor er forebygging av sykefravær svært viktig, og ved sykefravær må tidlig innsats og tilrettelegging være hovedfokus for arbeidsgiver, sier Anders Anundsen direktør ved NAV Vestfold og Telemark.
Ulikheter i aldergruppene og mellom kjønn
Sykefraværet var høyest i aldersgruppen 30 til 39 år med 7,2 prosent sykmeldte. Det var lavest sykefravær blant de yngste. I aldersgruppen 16 til 19 år var 2,3 prosent sykmeldte.
Kvinner hadde høyere sykefravær enn menn. Mens 8,5 prosent av kvinnene i Vestfold og Telemark var sykmeldte, var andelen blant menn 5 prosent.
Den diagnosen som førte til flest tapte dagsverk som følge av sykmelding var muskel- og skjelettlidelser blant menn, og psykiske lidelser blant kvinner.
Høyest sykefravær i helsesektoren
Det var høyest sykefravær blant de som jobber i helse- og sosialtjenester med 9,2 prosent sykmeldte.
Lavest legemeldt sykefravær var det hos de som jobber med informasjon og kommunikasjon. Blant disse var 3,7 prosent sykmeldte.
I Drangedal var det høyest sykefravær med 8,1 prosent. I Vinje var sykefraværet lavest med 4,8 prosent.
Viktig å jobbe forebyggende på arbeidsplassene
– Mye sykefravær kan forebygges gjennom god dialog og tilrettelegging på arbeidsplassene. Gjennom godt samarbeid blir det enklere å tilrettelegge for at flere kan være i jobb. Arbeidstakere må si fra til lederen sin, så snart utfordringer oppstår. Arbeidsgiver har ansvar for å legge til rette, og arbeidstaker har plikt til å medvirke til at sykefravær forebygges eller blir så kort som mulig, sier Anundsen.
– Det betyr også at ledere må være oppmerksomme og følge opp egne ansatte. Det er best for alle parter at flest mulig er i jobb. NAV kan bidra forebyggende, blant annet gjennom NAV Arbeidslivssenter. Vi kan også hjelpe til med forebyggende arbeid og tilrettelegging i enkeltsaker, avslutter Anundsen og oppfordrer arbeidsgivere til å være tett på egne ansatte, og ta kontakt med NAV ved behov.