Tekst og foto: Julianne Rydberg
Nykirke ble fylt med summing av symaskiner og glade stemmer da syentusiaster fra fjern og nær samlet seg til det årlige sytreffet på Bygdehuset i helgen.
For femte året på rad sto Beate Holand og Malin Holt bak arrangementet med stor lidenskap for både syfaget og fellesskapet.
– Vi ønsker å holde liv i huset og vise at det er mulig å bruke lokalet, sier Holand og Holt.
Holt har vært en fast del av Nykirkes lokalsamfunn hele sitt liv. Sammen med Holand har hun skapt et inkluderende miljø for både bygdefolk og tilflyttere. Deltakerne kommer fra steder som Drammen, Mjøndalen og omegn.
Noen er så dedikerte at de bor i bobil utenfor huset hele helgen. Andre leier hotellrom i Horten.
– Vi genererer faktisk inntekter til Horten også, ler Beate Holand. Hun er tydelig stolt over at sytreffet bringer folk og aktivitet til området.
Fellesskap og lidenskap
Sytreffet er mer enn bare en samling for å sy. Det er et pusterom fra hverdagens kjas og mas. Spesielt for småbarnsmødre, påpeker Malin Holt.
– Her kommer du til dekket bord. Ingen skal være nødt til å rydde. Dette er et sted du kommer for å senke skuldrene og sy fra morgen til kveld, sier Holand.
Deltakerne betaler for maten. Arrangøren tar seg av resten, noe som gjør det til en avslappende helg der alle kan fokusere på sin kreative lidenskap.
Arrangementet har vokst jevnt og trutt siden starten. I dag har sytreffgruppa på Facebook 82 medlemmer.
– I løpet av de fem årene vi har arrangert treffene, er det bare et par stykker som ikke har vært med på flere treff, forteller Holand.
Årets treff hadde 28 påmeldte til de 30 tilgjengelige plassene. Det viser stor etterspørselen etter et slikt tilbud.
Læring og inspirasjon
Selv om sytreffet hovedsakelig handler om hygge og fellesskap, er det også en viktig arena for faglig påfyll.
– Vi har ingen krav om forkunnskaper om å sy, forklarer Holt.
– Her kan du lære både å bedre teknikken din og det aller mest grunnleggende om syfaget.
Dermed er det en flott mulighet for både nybegynnere og viderekomne til å utvikle sine ferdigheter.
Vivian Gjerstad eier firmaet Sew Happy fra Tønsberg. Hun var en av deltakerne som bidro med sin kunnskap. Gjerstad, som til vanlig jobber som grafisk designer, holdt en workshop i å sy krage.
– Jeg er ikke strømlinjeformet, sier hun med et smil og forklarer hvordan hun begynte å sy sine egne klær for å lage plagg som passet hennes kropp og stil. Gjerstad viser stolt frem en genser hun selv har laget.
– Plutselig var jeg bitt av basillen.
Gjerstad har også deltatt som syhjelp på Fæbrikstad, et større syarrangement i Vikingskipet på Hamar. Hun forklarer forskjellen mellom de to treffene.
– På Fæbrikstad er det 800 mennesker som syr sammen. Du får instruksjoner i hva du skal sy. Her kan du bestemme selv hva du vil jobbe med, sier hun.
Selv om begge treffene har sin sjarm, understreker Gjerstad at det intime fellesskapet på Nykirke er spesielt.
– Jeg liker best å nerde sammen med andre og at vi kan lære av hverandre.
Syglede og bærekraft
Felles for deltakerne er ikke bare gleden over å skape noe med hendene, men også det større fokuset på bærekraft.
– Når du syr egne klær, investerer du mer tid i hvert plagg. Da trenger du mindre tid i butikkene, sier Holt.
Hun framhever hvordan redesign, gjenbruk og reparasjon er viktige verdier blant deltakerne. Kunnskapen de tilegner seg på sytreffet, kan dermed bidra til å redusere klesforbruket og øke bevisstheten rundt bærekraftige alternativer.
– Det er stor syglede, smiler damene.
Gjennom hele helgen har deltakerne jobbet med ulike prosjekter som krager og gensere til mer kompliserte mønstre. For mange er det å sy en ensom hobby. Ofte sitter man alene med stoff og symaskin. Derfor er det viktig med et slikt treff. Der kan de dele erfaringer, få inspirasjon og ikke minst tilbringe tid sammen med andre som deler tilsvarende interesse.
Tiden flyr på sytreff
Selv om Holand og Holt er dypt engasjerte arrangører, får de ikke alltid tid til å sy like mye som de øvrige deltakerne.
– Når du arrangerer selv, får du ikke sydd så mye selv, ler Holt.
– Men vi får mye inspirasjon.
Den positive atmosfæren og det sterke fellesskapet blant deltakerne er nok til å gi dem motivasjon til å fortsette med arrangementet år etter år.
Selv om de har eksperimentert med å arrangere tre treff i året, har de kommet frem til at to treff, ett i februar og ett i oktober, er det perfekte antallet.
– Om våren vil folk heller være ute, forklarer damene.
– Så vi har funnet ut at to treff i året fungerer best.
Etter fem år med suksess, er det ingen tvil om at sytreffet på Nykirke Bygdehus er blitt en viktig møteplass for syentusiaster. Med både faglig påfyll og sosialt samvær, har arrangørene klart å skape et miljø der alle føler seg velkomne, uansett erfaringsnivå.
Nettopp dette gjør at deltakerne kommer tilbake år etter år med syglede, samhold og en helg der kreativiteten kan blomstre i fellesskap.