IMG_8699
Anja samler frø fra årets blomster. På den måten slipper hun å kjøpe nye frø neste år.

Stråler i blomsterenga

Tekst og foto: Merete Sillesen

Anja (44) hadde vært utbrent før, og i fjor sto hun på vippebrettet. Hun valgte å si opp jobben og satse på en interesse hun alltid har hatt. Om ett år er hun utdannet agronom.

– Det er her jeg virkelig blomstrer, sier Anja Brochmann og slår ut med armene ut for liksom å omfavne hele blomsterenga.

– Da det ble vanskelig å gjøre en god nok jobb som sosialarbeider, gikk det på helsa løs. Nå jobber jeg på en helt annen måte og kjenner at jeg har havnet på rette hylle.

Det er her hun helst vil være

Anja storkoser seg når hun kan klippe og stelle med blomstene sine, som hun dyrker på Grette gård på Nykirke.

Vi finner henne blant solsikkene på Grette gård på Nykirke. Anja forteller at hun holder på å sanke frø, slik at hun slipper å kjøpe nye frø til våren.

 

Den blomsterglade kvinnen tror hun får nok til å selge litt også.

At det småregner, plager henne ikke. Anja har støvler på beina og er kledd for litt ruskevær.

– Det var så mye sol og varmt noen dager, så nå var det bra med litt regn, sier Anja fornøyd.

– Det bobler over av planer i hodet mitt, men jeg må tenke økonomi også.

Anja bor på Eik med ektemannen Truls, datteren Ylva (14), sønnen Ask (11) og puddeljenta Billie (4).

– Det er ingen som klager. Familien heier tvert imot på meg. Men jeg føler jo på at min inntekt plutselig har forsvunnet uten at faste utgifter er blitt mindre. De er faktisk blitt større, fordi jeg kjøper en del til businessen min, sier Anja.

– I tillegg til et enda større studielån, har jeg også deltidsjobber på gårder og gartnerier for å spe på økonomien.

Anja forteller at eierne her på Grette driver andelslandbruk og dyrker mange forskjellige grønnsaker. Selv får hun lov til å bruke jord bøndene selv ikke benytter. Det er hun svært takknemlig for. Hun slipper å betale leie, og hun får ikke lønn.

– Det er her jeg helst vil være. Og det er herfra jeg vil drive businessen min, sier Anja.

Hun snakker om enkeltpersonforetaket Billie Bee blomsterverksted, som Anja stiftet i januar i år. Tanken er å tilby bærekraftig blomsterhandel til folk i nærmiljøet.

Disse vakre, burgunderrøde blomstene kalles revehale på norsk. Anja forteller at de har vært høye og flotte i sommer.

Hoppet av hamsterhjulet

Når regnet virkelig setter inn, inviterer Anja BY Horten & Holmestrands journalist inn i Blomsterbua. Den har ektemannen Truls og Anjas pappa satt opp. Foreløpig mangler bua isolasjon. Det kommer etter hvert.

Ned fra taket henger blomsterbuketter til tørk.

– Jeg husker at mamma tørket blomster og lagde mange fine dekorasjoner på 1990-tallet. Det vil jeg videreføre her, sier Anja.

Hun vokste opp i Trøndelag, men flyttet mye rundt på grunn av farens jobb. Anja visste tidlig at hun ville jobbe med mennesker og var ferdig utdannet barnevernspedagog i 2005. Etter det har hun jobbet i første linje i barnevernet, blant annet i institusjoner, barnehager, skoler og i Bufetat.

De siste tre årene jobbet Anja i fosterhjemstjenesten.

– Når man jobber med mennesker i det offentlige, opplever man ofte at det er knapt med ressurser, både folk og penger. Byråkratiet kjennes tungt. Jeg var faktisk ute av arbeidslivet i tre år da jeg var i slutten av 20-årene, men kom tilbake. Det å skifte beite falt meg ikke inn den gangen, sier Anja.

Men da hun kjente symptomene med vonde skuldre og nakke, hodepine, dårlig søvn, stress og en følelse av alltid å måtte være på alerten i tilfelle krisesituasjoner, tok Anja et valg.

I mars i fjor sa hun opp jobben sin. Uten å ha en ny jobb i sikte.

– Det handler rett og slett om helse. Jeg var utbrent etter 18 år som sosialarbeider. Særlig fordi det hele tiden kom nye arbeidsoppgaver og mer administrativt arbeid. Dessuten er det et fag i stadig endring. Man har yrkesstolthet og må stadig holde seg oppdatert, sier Anja.

– Det var ikke ved et tastatur på et kontor jeg hadde utdannet meg til å jobbe.

Suger til seg kunnskap

Nå går Anja det andre året på agronomutdannelse for voksne på Melsom videregående skole. Hun prater ivrig om ulike jordsorter, skog og utmark, synes alt er spennende og sier i samme slengen at hun håper å bo på et småbruk en gang.

– Med blomsterproduksjonen her på Grette, pluss ekstrajobbene, blir det ikke mye fritid. Men jeg er ute og får brukt kroppen. Nå føler jeg meg sterk og har en indre ro, sier Anja.

Hun har hatt selvplukksarrangementer, lager buketter og dekorasjoner til bryllup, dåp og begravelser og selger blomster til butikker.

Anja har plantet mange evighetsblomster, som nå henger til tørk i Blomsterbua. Hun husker at moren laget fine dekorasjoner av tørkede blomster og vil ta opp igjen tradisjonen.

– Blomsterdyrking er sesongbasert, og vi er flere som går sammen om blant annet å lage blomsterbindingskurs, julemarked og andre arrangementer. Det er bare å følge med på Instagram og Facebook, oppfordrer Anja.

Hun elsker å skape og å glede andre. Selv om hun nå jobber med blomster, har Anja fremdeles fokus på mennesker. Hun er glad stadig flere får øynene opp for større forhold og tenker mer på å ta vare på jordkloden. Anja vil bidra der hun kan.

– Jeg kan være spontan og har en positiv tankegang. Erfaringen sier at det stort sett går bra når jeg hopper uti ting. Og denne gangen vet jeg at jeg har gjort det rette, sier Anja.

– Jeg har ingen vondter, sover bra og har et jevnt, godt humør. Jeg er fortsatt i nybegynnerfasen og suger til meg lærdom, forteller hun.

– Det vil bli både travle og rolige dager. Det fikser jeg. For jeg kan uansett ha skuldrene senket. Jeg trenger ikke å være i beredskap hele tiden – slik jeg måtte i min forrige jobb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *