- Vi opplever sterkt stigende etterspørsel etter tillitstjenester, både revisjon og revisjonsnære tjenester. Det er en trend vi ser fortsetter nå i 2023, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen. Foto: Sverre Jarild.

Stor etterspørsel etter revisorer

De norske revisjonshusene opplever sterk etterspørsel etter revisorer og revisjonstjenester. Fra 2021 til 2022 økte revisjonsselskapene omsetningen med 12,6 prosent og antall nyansatte med 11 prosent. Totalt omsetter bransjen nå for 18,7 milliarder kroner.

– Vi opplever sterkt stigende etterspørsel etter tillitstjenester, både revisjon og revisjonsnære tjenester. Det er en trend vi ser fortsetter nå i 2023. I tillegg er det stor etterspørsel etter revisors kompetanse innen ulike former for rapportering, som veiledning og rådgivning innenfor skatt og merverdiavgift og ikke minst innenfor miljø- og bærekraftrapportering, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.

Når store norske selskaper må rapportere inn alt fra klimagassutslipp til arbeidstageres rettigheter fra neste år, får norske revisorer en avgjørende rolle.

– Dette er kompleks materie og krever spesialisert kompetanse som mange bedrifter ikke har internt I tillegg er vi som samfunn helt avhengig av å kunne stole på at næringslivet faktisk gjør som de lover, dersom rapporteringen skal ha reell effekt på klima eller menneskerettigheter. Her har revisorer en viktig rolle og et stort og givende ansvar, sier Kvalevåg.

I perioden 2020 til 2021 var veksten på 8,2 prosent, samtidig som bransjen for første gang passerte 10.000 ansatte.  Det var ved utgangen av 2022 11.266 ansatte i norske revisjonsselskaper.

De største øker mest

De seks største revisjonsselskapene, PwC, EY, BDO, Deloitte, KMPG og RSM Norge hadde i 2022 en samlet markedsandel på 80,3 prosent målt etter omsetning. En økning fra 79,7 prosent i 2021.

Også i antall nyansatte troner disse selskapene på topp, med 13 prosent økning og 1.016 personer. Det utgjør 94 prosent av all alle nyansatte i bransjen i perioden.

– De store og mer komplekse selskapene bruker i stor grad de største revisjonsselskapene. Høy grad av tverrfaglighet, et omfattende nasjonalt og internasjonalt nettverk, en sterk merkevare og ikke minst kapasitet er ofte faktorer som spiller inn på valg av revisjonstjenester, sier Kvalevåg.

Små revisjonsselskaper spiller en uvurderlig rolle

Det er likevel ikke slik at det bare er de store revisjonsselskapene som har vekst. Også de mindre selskapene gjør det veldig godt. Etterspørselen etter revisorer er generelt høy, og omsetningsveksten er god.

-– De mindre revisjonsselskapene spiller en uvurderlig rolle i å betjene lokale og mindre komplekse næringslivsaktører, og ikke minst bringer de en viktig grad av personlig service og lokal markedsinnsikt som er viktig for mange bedrifter, understreker Kvalevåg.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *