Kristine Klementsen, nestleder ekspertutvalget for kraftforsyning.

Slik sparer du penger i jula

I jula er det fare for at strømmen kan ta knekken på budsjettet. Her er enkle tips som kan spare deg for store summer.

Når temperaturen begynner å falle, blir både strømforbruket og strømprisene høyere, og fjorårets ekstreme strømpriser ble en hodepine for mange.

Kristine Klementsen, nestleder i NITOs ekspertutvalg for kraftforsyning deler sine beste tips for å spare strøm hjemme og holde strømregningen nede.

Her er noen av hennes beste tips:

1. Installer varmepumpe

En varmepumpe leverer rundt fire ganger mer energi i varme enn hva den bruker i strøm. Det vil koste litt å installere ny varmepumpe, men det finnes relativt rimelige modeller og det er et tiltak som vil gi en varig og merkbar endring på strømregningen. Varmepumper kan brukes til både romoppvarming og til oppvarming av varmtvann (den siste typen utløser Enovastøtte).

2. Spar på varmtvannet

Bytt til sparedusj og monter sparedyser på vannkranene for å redusere varmtvannsforbruket. Reduser bruken av badekar når det er høye strømpriser, og ta kortere dusjer.

3. Reduser trekk

Bruk tetningslister for å isolere rundt dører og vinduer for å redusere trekk. Dette er en enkel og rimelig oppgave.

4. Sjekk energiforbruk til romoppvarming

Tillat lavere temperatur i rom som brukes lite, unngå å ha vinduer åpen over lenger tid, spesielt samtidig som varmekilder er påslått og vurder generelt lavere innetemperatur.

5. Følg med på strømprisen

Det finnes mange apper som gir oversikt over strømprisene. Dette kan hjelpe med å tilpasse energikrevende aktiviteter til tider med lav strømpris. Det finnes smarte komponenter som kan styre elbillader og varmtvannsbereder for deg.

Automatikken kan koste litt, men med de store svingningene vi ser i strømpriser, kan slik automatisk styring gi store besparelser (dette kan også utløse Enovastøtte).

6. Sjekk strømavtalen

Bruk Forbrukerrådets nettjeneste strømpris.no for å finne de beste tilbudene, men vær kritisk og unngå lokketilbud

Det finnes støtteprogram gjennom Enova for mer omfattende tiltak. For eksempel etterisolering, installasjon av balansert ventilasjon og installasjon av solceller, men flere mindre og rimeligere tiltak kan også utløse støtte.

7. Vær bevisst

Ha gode energivaner og eventuelt gjennomfør energitiltak som passer for egen bolig og forbruk. Vær bevisst med strømbruken.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *