Fine forhold på drømmepåske i Jotunheimen! FOTO: Linn Holstad Hines

Slik planlegger du fjellpåsken i siste liten

DNT-hyttene melder om strålende påskeføre og stor interesse for tradisjonell påskeferie til fjells. Her er tips og turforslag til den som starter planleggingen nå.

Tidlig påske og mye snø i fjellet gir gode muligheter for de som drømmer om god gammeldags påskeferie på fjellet.

– Her på Hardangervidda er det mye snø, gode værmeldinger og allerede god stemning i solveggen. Alt ligger til rette for en nydelig påske, og det er fortsatt ledig plass hos oss, sier vertskap Cathrine Fausk Christensen på Solheimstulen Turisthytte.

Den Norske Turistforening (DNT) melder om stor interesse for den tradisjonelle hytte-til-hytte-turen, og håper flere lar seg friste av de fine værmeldingene i dagene som kommer.

– Våre betjente hytter i Sør-Norge melder om usedvanligfine forhold, og kombinert med en stor sol på YR.no er det bare kaste seg rundt!Bestillingene har strømmet på i takt med de gode værmeldingene de siste dagene, men det er fortsatt god plass på de fleste betjente hyttene, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Sjeldent gode forhold

I Sylan finner du verdens største helårsmerkede rutenett med hytter på begge sider av grensen.På Nedalshytta i Trøndelag forteller de omstrålende påskeforhold.

– Her er det rikelig med snø som har lagt seg fint utover og jevnet ut dolpene. Oppå toppen ligger det fem centimeter med nysnø. Blå himmel, sol og blå extra-føre, dette blir en drømmepåske, sier vertskap Turid Strickert.

Ta hensyn til vær og føre

Selv om værmeldingene i Sør-Norge er gode, kan været og føret i fjellet endre seg fort, og DNTs generalsekretær ber påsketuristene om å pakke med seg godt fjellvett på turen.

– Gårsdagens tragiske hendelser i Troms gjør sterkt inntrykk. Mine viktigste råder å alltid sjekke varsom.no for skredvarsel, sjekke vær- og føremeldinger og ikke minst velge tur med omhu, sier Klarp Solvang.

Sånn planlegger du i siste liten

Ønsker du å reise til fjells i påsken, men usikker på hvordan eller har ikke planlagt ennå? DNT satt sammen fem enkle tips til hvordan du kan komme deg til fjells selv om starter planleggingen nå.

1) Ha en betjent hytte som base

Stadig flere barnefamilier oppdager gleden ved å bestille overnatting for flere netter på en betjent DNT-hytte, og bruker denne som utgangspunkt for dagsturer. Her får du måltidene servert, smører matpakke og velger dagens aktiviteter etter dagsform og familiens ønsker. Dette kan også egne seg for par og venner som har ulike ønsker for oppholdet

Om ikke det er barn med på ferien tåler man kanskje å gå litt lenger første dagen for å komme fram til basen. Noen eksempler på hytter som egner seg til denne type hyttetur:

Sota Sæter – over 100 år med historie i Breheimen

Solheimstulen – inngangsport til Hardangervidda

Jøldalshytta – mange turmuligheter i Trollheimen

Gjendesheim – storfavoritten i Jotunheimen

Kalhovd – hjemmelaget mat og trivelig miljø på Hardangervidda

Mårbu – idyllisk beliggenhet og variert terreng

Oversikt over alle DNTs betjente påskehytter 

2) Finn din egen hytte for ferien eller gå fra hytte til hytte 

DNT har mer enn 550 hytter over hele landet, de fleste av disse er selv- eller ubetjente. På selv- og ubetjente hytter ordner du maten selv. De selvbetjente hyttene har matlager, mens på ubetjente hytter tar du med all mat selv.

På Norges største turportal UT.no finner du oversikt over alle hytter og turforslag om du ønsker å gå fra hytte til hytte.

For å overnatte på en selv- eller ubetjent DNT-hytte må du ha DNT-nøkkelen. Den låner du for 100 kroner på ubestemt tid som DNT-medlem.  Alle DNT-medlemmer får rimeligere overnatting på alle DNT-hytter.

Noen anbefalte selv- og ubetjente hytter:

Sloaros – flott høyfjellsterreng lengst nord i Setesdal

Vending – barnevennlig hytte i Bergsdalen

Velleseter – for både toppturentusiaster og familier i Sunnmørsalpane

Bjørneggen – moderne hytte i vakre Stordalen i Meråker

Tverrbrennstua – lett tilgjengelig hytte på Beiarfjellet

3) Bli med på fellestur 

Fellesturer med DNT er et bra tilbud for deg som ønsker å oppleve noe sosialt og treffe mennesker man kan dele interessen sin med. På fellesturer er opplegget fastsatt i større eller mindre grad, og det er lagt opp til at man skal kunne bli godt kjent med hverandre. DNT arrangerer turer for alle, uansett nivå.

Se alle turer og aktiviteter med DNT her: www.dnt.no/aktiviteter

4) Hva skal du ha med? Nyttige pakkelister

Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må man være forberedt på ekstreme situasjoner. Mange kan bli usikre på hva man bør pakke med seg.

Her er forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.
5) Sjekk føremeldinger! Og husk Fjellvettreglene.

Selv om dagene er lengre og lysere og vi gjerne forbinder påsken med fint vær, er det viktig å følge med på føremeldinger. Nyttige lenker:

Mer nyttig informasjon til planleggingen

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *