7. februar 2024 kom Utdanningsdirektoratet med en nasjonal anbefaling om å innføre strengere regler for elevers tilgang til og bruk av private mobiltelefoner og smartklokker på skolene.

– Skole burde være et sted for ferdighetsutvikling, ikke telefonbruk

Nær sagt alle grunnskoler og de fleste videregående skolene praktiserer mobilforbud, ett år etter den nasjonale anbefalingen av Utdanningsdirektoratet. Vi tok turen ut og spurte hva folk mener om mobilbruk på skolen.

Tekst og foto: Valentyna Maksymovych

Grete Rambjør: – Dette forbudet kan ha en positiv effekt

Jeg støtter absolutt forbudet mot mobiltelefoner på skolen. Elevene blir veldig opptatt av telefonene sine og mister fokus på skolearbeidet de egentlig skal gjøre. Jeg tror dette forbudet bidrar til å forbedre elevenes konsentrasjon og gjør undervisningen mer effektiv.

Da jeg gikk på skolen, hadde jeg ikke mobiltelefon – jeg er tross alt 80 år. Derfor vet jeg ikke hvordan slike regler ville ha påvirket meg personlig, men jeg tror at det kunne hatt en positiv effekt.

Jeg mener at det kanskje burde være en lov som forbyr mobilbruk i skoletiden.

Når det gjelder foreldre som ønsker å kontakte barna sine, synes jeg de kan vente til barna kommer hjem.

Når det gjelder regulering av barns bruk av dingser generelt, synes jeg staten bør begrense det på skolen, men ikke nødvendigvis hjemme – der må foreldrene ta ansvar.

Olena Pylypchuk: – Elevene kommuniserer mer med hverandre

Jeg støtter ideen om mobilfrie skoler, også i pauser. Jeg var på språkpraktikk i en skole i en bygd, Erdal. Der har de en regel: Elevene kan ha telefonene sine i sekken, men de kan ikke bruke dem – verken i timene eller i pauser. Bare etter timene, på vei hjem, kan de ta frem telefonen.

Jeg la merke til at uten mobiltelefoner, kommuniserer elevene mer med hverandre, spiller fotball, basketball og vinterleker. De blir som ett lag. Det er mye bedre enn å sitte og se på skjermen. I tillegg stimulerer mobilforbudet i timene barna til å tenke mer selv, i stedet for å bare søke etter svar på enheter.

Noen foreldre vil gjerne ha kontakt med barnet sitt i løpet av dagen, men hvis det skulle oppstå en nødsituasjon, kan de alltid kontakte læreren gjennom skolechatten eller ringe læreren.

Da jeg gikk på skole, var telefoner ikke så populære. Jeg fikk min første mobiltelefon først i 10. klasse.

Neste år skal sønnen min Arkadii begynne på skolen, og jeg støtter ideen om at han ikke skal bruke telefon på skolen. Det er en mulighet for ham til å lære å ta en pause fra gadgets.

Hjemme prøver vi å begrense skjermtiden, men det er vanskelig. Barn venner seg raskt til det, så hvis vi ser at han er for opptatt med gadgets, kan vi ta telefonen fra ham i noen dager. Men avhengighet av telefoner er en utfordring i moderne tid, og det er noe vi må jobbe med.

Merethe Larsen Røed: – Det gikk fint i mange år, så det går fint nå

Jeg synes det er veldig bra, fordi da får de snakket mer sammen, og de blir tvunget til å være mer sosiale med hverandre.

Min 13 år gamle sønn går på Gjøklep ungdomsskole, hvor det er et totalt mobilforbud.
Jeg tror at et slikt forbud hjelper barna med å konsentrere seg bedre om læringen. Hvis foreldrene trenger å formidle noe til barnet, tror jeg det er viktig å avtale dette på forhånd, for eksempel før barnet går til skolen. Hvis det er noe du trenger å si til barnet hele dagen, så får man vente til barnet er ferdig på skolen. Det går fint. Det gikk fint i mange år, så det går fint nå.

Når det gjelder bruken av gadgets hjemme, tror jeg kanskje de bør hjelpe foreldrene med å overholde aldersgrenser. For der er det mange foreldre som ikke gjør det, og det kan gå ut over mange ting, for eksempel barnas sosiale liv, når noen får lov til noe og andre ikke.

Jakob Røed: – Jeg bruker hjemme den 2,5 time

Jeg kan bruke telefonen bare om morgenen og når jeg går hjem. Hjemme bruker jeg den i omtrent to og en halv time.

Jeg tror at forbudet mot mobiltelefoner i timene ikke har noen effekt. Kanskje det reduserer distraksjoner. Men mamma, som er lærer, sier at det er et riktig valg, og hun vet bedre hvordan det påvirker elevene.

Mohammed Al-Ibrahim: – Bruken av mobiltelefoner er distraherende

Jeg mener at bruken av mobiltelefoner i timene er veldig distraherende. Når studentene får varsler eller begynner å chatte, tar det oppmerksomheten deres bort fra undervisningen, og de mister fokus. Dette gjør at de ikke får med seg stoffet og deltar mindre i skoleaktiviteter. I stedet for å drive med sport eller tilbringe tid med venner, bruker de tiden på telefonen.

Mobiltelefonen påvirker også evnen til å fokusere på læreren og de andre elevene negativt. Jeg støtter bruk av telefoner, men bare utenom undervisningstiden, fordi skolen bør være et sted for ferdighetsutvikling, ikke et sted for å bruke tid på telefonen.

I Syria var det tidligere strenge restriksjoner på bruk av mobiltelefoner i skolene på grunn av kulturelle og tradisjonelle normer. Det var til og med tilfeller hvor noen elever tok bilder av jenter, noe som var forbudt. Nå, med utbredelsen av mobilteknologi og sosiale medier, utvikles romantiske forhold mellom gutter og jenter, noe som distraherer dem fra studiene. Noen elever går til skolen ikke for å lære, men bare for å se vennene eller kjæresten sin.

Jeg, for eksempel, pleide å la telefonen min være hjemme og bruke den først etter skolen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *