Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
Direkte handel med produsenten uten mellomledd. REKO-ringen er et godt valg for de som verdsetter kvalitet og ønsker å handle lokalt. I Holmestrand har den en utfordring: Det lave antallet bestillinger gjør det vanskelig å tiltrekke seg flere produsenter.
I Holmestrand utleveres varer på REKO-ringen annen hver onsdag (partallsuker) fra 17:45 til 18:15. Utleveringen skjer på parkeringsplassen mellom Plantasjen og Meny Holmestrandtoppen.
På utleveringsstedet møtte journalisten fra BY Horten og Holmestrand ulike produsenter fra nærområdene.
Hjemmebakst
Hanna Grethe Langeland selger bakverk. Kakene kommer fra Gunns Hjemmebakst, et lite familieeiet bakeri i gamle Re kommune i Vestfold. Hun forteller at hun bor på gård og kombinerer stell av svin og storfe med bakerarbeid.
– Mine kunder vil ha mat direkte fra meg, ikke fra butikkhyllene, forklarer hun.
Hennes kunder er faste bestillere som vender tilbake for den gode og ekte smaksopplevelsen.
– Folk er veldig fornøyde. Det motiverer meg til å fortsette å gjøre det jeg elsker, smiler Langeland.
Wenche Hushovd kjøpte kransekake i dag.
– Kanskje finner man lignende kransekake i butikken, men jeg foretrekker hjemmebakst direkte fra produsenten. Det smaker ekte og helt annerledes enn butikkvarianten, påpeker hun.
En god erfaring
Øyvind Bjune er eier av Bjunegårdsdrift i Revetal. Hans samarbeid med REKO-ringen startet i 2018. Denne erfaringen har vært svært positiv. Han sier at salget via plattformen øker, og at nye kunder stadig legger seg til kundebasen.
– Gården min ligger i Revetal, og vi spesialiserer oss på oppdrett av svin, storfe og produksjon av vaktelegg. Virksomheten vår går hele året, og vi har salg direkte på gården. Kundene kan komme til oss, se dyrevelferd og nyte den vakre landlige atmosfæren – og kjøpe fersk mat, forteller han.
Han sier at en fordel med REKO er at han kan selge mat uten å bruke penger på leie eller strøm.
– Alt som trengs er å publisere varer i Facebook-gruppen, så vil kundene selv bestille, smiler Bjune.
Glade høner
På den andre siden selger Tone-Christin Skaug og ektemannen Hallgeir Skjørdal egg. De får hjelp av hunden Stella.
På deres gård, Sandåkers Glade Høner, er det 300 høner som fritt går ute. De omtaler hønene som lykkelige og mener de produserer høykvalitets egg.
– Vi er her på REKO-ringen hver 14. dag. Eller så selger vi hjemme fra hos oss. Og noen små gårdsbutikker, forteller Skaug.
Deres familiebedrift er bygget på kjærlighet til naturen og et ansvarlig forhold til husdyrene.
– Hvis hønene har det bra, vil dette også gjenspeiles i egg, er parets overbevisning.
Blant de faste kundene er Ranveig Kiste Johansen. Hun velger lokalprodusert mat og ikke bare på grunn av kvaliteten.
– Jeg kjøper disse eggene fordi det er en mulighet til å støtte lokale bønder. Noen ganger kjøper jeg også kjøtt og andre ting. For meg er det ikke bare mat, det er et valg for ansvarlig forbruk, sier hun.
Bringebærsmak
Lars-Bjarne Linneflaatten samarbeider også med REKO. Han anser direkte kontakt med kundene som en viktig del av sin virksomhet.
– På denne måten kan jeg sikre maksimal kvalitet. Vår saft, for eksempel, lages uten vann eller kunstige konserveringsmidler – bare bringebær og litt sukker. 18%, i motsetning til 40% i butikkvariantene. Dette er en helt annen smak, understreker han.
Lars-Bjarne Linneflaatten er eier av gården Bringebær fra Linneflaatten. Han har gjort sin kjærlighet for bringebær til sitt yrke. Disse bærene er grunnlaget for hans syltetøy, saft og gløgg.
– Vi dyrker bringebær på et område på nesten fem dekar. Det er ikke så mye, men vi fokuserer på kvalitet. I dette året høstet vi omtrent 2500 kilo bær. I fremtiden forventer vi å nå et utbytte på opptil 5-6 tonn bringebær, deler Linneflaatten.
Dette er det andre året med drift på gården hans. En spesiell ting er at all produksjon skjer på stedet.
– Vi fryser bærene, lager syltetøy og juice. Vi selger også smoothiebær, altså sånn som er fine å ha på havregryn eller frokostblanding, forklarer han.
Videresalg er tabu
REKO er ikke bare et sted for å kjøpe varer. Det er en plattform for direkte kontakt mellom lokale produsenter og forbrukere, forteller Mona Sandvik. Hun jobber i ett håndverks lefsebakeri «Godt og hjemmelaget» og administrer FB-sidene «REKO-ringen» i Holmestrand, Horten og Tønsberg.
– REKO er et «ærlig forbruk»-konsept. Det er en distribusjonskanal som lar produsentene selge sine varer direkte til forbrukerne uten mellomledd. Hovedmålet med REKO er å gjøre lokalproduserte varer mer tilgjengelige for kjøpere og tillate produsentene å selge mer effektivt, sier hun.
For å bli en del av dette systemet må produsenten være ansvarlig og forpliktet til å følge regler i forhold til matsikkerhet.
– Du må stå registrert hos Mattilsynet at du omsetter varer. Det er et krav. Og så må du lage det du selger da. Du har lov til å selge kaker fra kjøkkenet ditt – i teorien. Så lenge du har det godkjent, påpeker Sandvik.
Videresalg av andres varer er tabu. Den må være produsert av de som tilbyr varene. Det er et av de obligatoriske kravene også.
– Det betyr at bønder ikke kan kjøpe ferdige kjøttboller, pakke dem inn og selge dem på plattformen. Hver vare er et resultat av deres eget arbeid, sier hun.
Ifølge Sandvik, bruker noen REKO for å vise hva de driver med, mens for andre er det hovedinntektskilden.
Juleetterspørsel
Lokale produsenter leverer mat til steder hvor salg er tillatt via plattformen. Her kan man finne honning, egg, pølser, kjøtt, melk, kaker, frukt og grønnsaker. Sortimentet er mangfoldig og avhenger av sesongen og av etterspørselen.
– For eksempel er det mange flere leverandører eller avtaler nå, fra høst til jul, enn på andre tider av året. Om sommeren får du ikke tak i pinnekjøtt eller julekaker – da er det helt andre varer som tilbys, forklarer hun.
Til tross for at REKO gradvis øker i popularitet, har den ennå ikke fullt ut nådd sitt potensiale og har rom for videre utvikling. Som Mona Sandvik påpeker, er det viktig å utvide kretsen av nye kunder.
– Problemet i Holmestrand er at vi skulle ønske at enda flere brukere av REKO handler her. Da blir det mer attraktivt for de som kommer hit for å selge. For det er kjedelig å kjøre fra Skien for å levere to kilo kjøtt eller to pakker egg. Du vil gjerne ha litt bestillinger da. Nå har de siste månedene, eller etter sommeren, vært veldig bra i Holmestrand. Av de ringene vi har i Vestfold, så vil jeg påstå at det er Tønsberg som er den mest populære, sier Sandvik.
I tillegg til at REKO-Holmestrand skal bli et attraktivt sted for kunder, er det viktig å unngå ensformighet i tilbudene, legger hun til.
– Det jeg synes er vanskelig på en REKO, er at man skal ikke slippe inn for mye av det samme. Det kan ikke stå fire stykker med honning her ute eller fire stykker med egg. Det skal være minst mulig konkurranse. Du skal ha nok tilbydere, men du skal samtidig ha nok kundene. Det skal være noe utvalg, men ikke for mye av det samme, sier hun.
Mona Sandvik understreker at målet deres er at kundene skal finne mest mulig av maten de trenger på ett sted. Så aktiv deltakelse av folk kan være nøkkelen til suksess.
– Hvis folk i Holmestrand bruker ringen mer, vil det være mer interessant for bøndene å komme hit. Målet er at når du kommer hit for å handle, så får du til hele middagen, konstaterer hun.
Hvordan fungerer REKO?
Du kan legge inn en bestilling på Facebook-siden «REKO-ringen Holmestrand» og hente dem nær Holmestrandtoppen. FB-siden fungerer som en kontaktplattform mellom forbrukere og lokale produsenter.
Du skriver ganske enkelt bestillingen din som en kommentar under innleggene til bøndene du ønsker å handle av. Når produsenten bekrefter bestillingen, kan du hente varer til avtalt tid.
Hvis du er interessert i mer informasjon, kan du kontakte produsenten direkte via private meldinger.
Produsentene må også følge bestemte regler:
- Innlegget skal presisere produktbeskrivelse, priser, mengde, bestillingsfrist og betalingsform.
- Produksjonsform må beskrives slik at kunder vet hvordan maten de kjøper blir produsert.
- Innlegg skal starte med dato, klokkeslett og utleveringssted.
- Det er kun tillat å annonsere varer som leveres til oppsatt tidspunkt.
- Når fristen for bestillinger er gått ut legger produsenten en kommentar under sitt innlegg der produsenten takker for bestillinger.
- Siden tillater kun salg av matvarer eller direkte biprodukter av matproduksjon, for eksempel lammeskinn og grønnsakplanter.
Det er ikke tillatt med noen mellomledd i salgsnettverket. Det skal ikke være noen form for medlemsavgift fra verken produsenter eller kunder. Prisene fastsettes av produsentene. Betaling skjer ved henting varer.
Ca. 300 ulike REKO-ringene i Skandinavia lagt til andre regler som hver enkelt REKO-ring bestemmer.
Neste REKO i Holmestrand er onsdag 11. desember, siste før jul.