Tekst: Merete Sillesen. Foto: Bjørn Magne Dombestein i Horten Fotoklubb og organisasjonen LEVE
Årets Lys i Mørket-vandring er den tolvte i rekken og vil foregå 26. september. Dagen før arrangeres for første gang OmLivet-dagen.
– Vi har plikt til å stoppe og prøve å hjelpe hvis vi kommer kjørende først til et ulykkessted. Den samme plikten mener jeg vi har når vi skjønner at noen ikke har det bra mentalt. Vi må våge å spørre, sier Mette Rosenvinge Kolderup (50).
– Dessverre vil en av tre være innom psykisk uhelse i løpet av livet. Her gjelder det å tenke forebyggende. Jeg tror kognitiv terapi kan ruste hodet til å tåle litt mer.
Meg det kommer an på
Mette bor på Karljohansvern, rett ved siden av Horten kirke. Stort sett er det veldig hyggelig der med glade mennesker som deltar i dåp eller bryllup. Innimellom er også kirken fylt til randen fordi et ungt menneske ikke har sett noen annen utvei enn selvmord.
– Det gjør noe med meg. 693 mennesker døde av selvmord i Norge i 2023. Det er flere enn noen gang før. Vi har et felles ansvar for å forebygge selvmord. Vi må våge å spørre direkte når vi oppfatter at noen endrer atferd eller sliter, sier Mette.
Ingen flere å miste
Mette forteller at hun tidligere kjente Frank Beck, en anerkjent motivator og inspirator i norsk idrett. Han ryddet hodene til folk som trengte hjelp. Han skrev også boken “Det er meg det kommer an på”, som Mette selv har hatt stor glede av når livet har buttet.
Det skjer med alle innimellom.
Målet med rådene i boka er å få folk til å trives med seg selv. Da kan de klare å mestre ting de trodde de ikke kunne. Gyrid Beck Solberg, mental trener, coach og foredragsholder, har fortsatt i sin fars ånd.
– Jeg har alltid vært fascinert av hvordan vi kan trene hodet. Det kan man gjøre ved å sparre, ventilere og ha gode livssamtaler, men også ved å tørre å ta dialoger i vårt eget hode, sier Mette.
– Jeg har mistet både pappa, mamma og storebror til kreft. Selv har jeg også vært kreftsyk. Da brukte jeg tankesettet bevisst og tillot ikke negativt tankespinn lenge av gangen. Det har hjulpet meg veldig, og jeg er sikker på at det kan hjelpe andre som opplever overveldende situasjoner.
Vakker, verdig og viktig vandring
– Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober. I ukene 39 til 42 er det omkring 900 markeringer rundt om i landet. Lys i Mørket på Karljohansvern er en av dem, forteller femtiåringen.
Hun tror vandringen blir magisk med fakler hver annen meter og ulike typer underholdning underveis. Alle er velkomne til å delta. I fjor vandret 3.200 mennesker samme runde i tre timer.
Entertainerne bidrar gratis, og pengene som kommer inn på vandringen, går til organisasjonen LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Kanskje finner noen en aktivitet langs veien som de kan tenke seg å være med på. Her er det mulig å knytte kontakter.
– Jeg er glad i å organisere, og min hobby når høstjevndøgn nærmer seg, er å finne måter å få folk engasjerte i psykisk helse på, sier Mette. Hun har sett hvordan familier er blitt ødelagt og går på “tå hev” når et familiemedlem har forsøkt å ta sitt eget liv.
Hun mener vi alle går på slak line og har stor respekt for at psykisk uhelse kan ramme hvem som helst. Sosiale medier gjør det heller ikke lettere for dem som føler på ensomhet og utenforskap.
– Ny forskning har vist at hvis man gir åtte minutter hver dag til noen som trenger det, er det alt som skal til for å gjøre en forskjell. Åtte minutter har vi tid til alle sammen. Så la oss bidra, oppfordrer Mette.
– #gi8minutter er slagordet til Verdensdagen for psykisk helse.
En hel dags påfyllsfestival
Mette Rosenvinge Kolderup er pådriver for OmLivet-dagen onsdag 25. september mellom klokken 10 og 20 på Artilleriverkstedet på Karljohansvern.
– Mitt mål er å skape en drømmedag hvor du opplever inspirasjonsforedrag hver time. Vi har stands som tar deg vel imot, boksigneringer, yoga og intervjuer som går i dybden, sier coach Mette.
– Dette med åpenhet rundt psykisk helse og metoder til å gjøre oss mer robuste, er ikke akkurat noe nytt under solen. Men det er viktig med bevisstgjøring. De fantastiske foredragsholderne har ulike perspektiv, men kun ett mål – å gi deg påfyll.
Coachen forklarer at de ved OmLivet-dagen ønsker å formidle kunnskap og berøre. Og ikke minst vil de gi besøkende en skikkelig dose lykkehormoner til å leve lenge på. En laidback festivalstemning med senkede skuldre, der folk rusler rundt og får med seg det de vil.
Det er greit å ha med matpakke, men det vil også bli salg av mat. Godt plassert rundt det rause langbordet, kan folk få med seg det som skjer på scenen. Og kanskje knyttes nye vennskap også.
– Både OmLivet-dagen og Lys i Mørket vandringen er viktige markeringer. Vi håper flest mulig vil delta, sier Mette og avslutter med å fortelle om en av foredragsholderne:
– Vi er bra nok, sier Gyrid Beck Solberg. Hun vil snakke om motivasjon, inspirasjon, bevisstgjøring og ansvarliggjøring på OmLivet-dagen. Hun vil også slå et slag for å #gi8minutter og minne oss på at alle kan gi litt til noen rundt oss.