Bilen skal alltid være skodd etter forholdene. Derfor må du la piggdekkene være på om føret der du ferdes tilsier det. Foto: NAF

Piggdekkene skal av innen mandag, men…

Fristen for å få piggdekkene av bilen kommer tidlig i år, men fortsatt er det vinterlig flere steder. – Er det fortsatt vinterføre der du kjører i hverdagen, la piggdekkene være på bilen en stund til, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av bilen. Fristen er første søndag etter 2. påskedag. Det betyr at i år skal piggdekkene av og sommerdekkene på fra mandag 8. april. Dette gjelder for Sør-Norge, mens fristen for Nord-Norge er 1. mai.

– Fortsatt er det strøk i Sør-Norge der vinteren henger igjen, og det er også meldt et stort snøfall denne uken. Da kan du ikke kjøre på sommerdekk, sier Sødal.

Bilen skal alltid være skodd etter forholdene. Derfor må du la piggdekkene være på om føret der du ferdes tilsier det.

– Er det fortsatt vinterføre kan du fortsatt ha piggdekk på bilen og ikke få bot, sier Nils Sødal, – Vent med hjulskiftet til våren har satt seg skikkelig og du kan komme trygt frem på sommerdekk, fortsetter han.

Har du piggfrie vinterdekk på bilen, er det ingen frist for å ta dem av bilen. Det er lov å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året.

– Selv om det er lov, må du bytte til sommerdekk når forholdene tilsier det. Piggfrie vinterdekk gir langt dårligere veigrep og betydelig lengre bremselengde i varmegrader enn sommerdekk. De er også dårligere på vått føre, sier Sødal.

Les tester om du trenger nye sommerdekk

Det er viktig å sjekke om du trenger nye sommerdekk til bilen før du legger om fra vinterdekk til sommerdekk. Kravene til mønsterdybde er 1,6 millimeter, men NAF anbefaler at sommerdekkene må ha minimum 3 millimeter mønsterdybde.

– Mønsterdybden kan du måle enten med en egen måler for det eller en tommestokk, linjal eller lignende. Er mønsterdybden på dekkene du har nær tre millimeter, anbefaler vi at du kjøper nye dekk, sier Nils Sødal.

I årets sommerdekktest som NAF-magasinet Motor har gjennomført, er 10 dekk inkludert et helårs-dekk testet. Det er store dekkmerker som Continental, Nokian og Goodyear som kommer best ut i testen, men også rimeligere dekk fra Kumho og Falken gjør det bra.

Ingen dekkprodusenter klarer å lage dekk som er like gode på all slags føre. Derfor er det viktig at du setter deg inn i deltestene i dekktesten for å finne dekk som passer best til de forholdene du kjører mest på.

– Invester i gode dekk til bilen din. Det kan være forskjellen på om du rekker å stoppe i tide eller ikke, avslutter Nils Sødal.

Hele dekktesten finner du her 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *