Mange skal på fjellet i påska. Det fører til mange smeller. Denne dagen er verst. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring.

Påskeutfarten: Fredag denne uka bør du passe på

Den verste kollisjonsdagen hele påska i fjor var fredag i palmehelgen. – Den ene dagen krasjet vi for 38 millioner kroner.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Tall fra Finans Norge viser at det var 1490 bilsmeller denne fredagen. Det er 16 prosent flere ulykker enn gjennomsnittet alle fredager i 2022.

– Kostnaden denne dagen var 22,5 prosent høyere enn en gjennomsnittsfredag i fjor. Så det er tydeligvis også dyrere ulykker som skjer i påska, sier Ytre-Hauge.

Ta tiden turen trenger

Frende ser hvert år at ulykker fredag og lørdag i palmehelgen gjør en brå slutt på ferien for mange bilister.

– Hvis du er så heldig at du kan dra på påskeferie allerede nå til helgen har du en lang friperiode foran deg. Da har du tid til å ta det med ro og unngå at det går galt, sier Ytre-Hauge.

Antall ulykker Kostnad
Fredag i palmehelgen 2022 1490 38 millioner kroner
Gjennomsnittsfredag 2022 1275 31 millioner kroner

De verste påskedagene i fjor

 1. Fredag i palmehelgen – 1490 ulykker
 2. Onsdag i påskeuka (dagen før skjærtorsdag) – 1249 ulykker
 3. Tirsdag i påskeuka – 1166 ulykker
 4. Mandag i påskeuka 1145 ulykker
 5. Lørdag i palmehelgen 1041 ulykker

– Den tryggeste påskedagen på norske veier i fjor var skjærtorsdag. Da var det 47 prosent færre smeller enn den verste dagen, sier Ytre-Hauge.

Uoppmerksomhet og fart

Fagsjefen ser spesielt to grunner til bilsmeller i påska.

– Den første er uoppmerksomhet. Det kan være alt fra utforkjøring eller møteulykke på motorveien til en liten bulkeulykke på parkeringsplassen når du skal skynde deg på ferie. Hvis du ikke har full oppmerksomhet på kjøringa hele tiden skal det ikke mange sekundene til før det er for sent å hindre en skade, sier han.

– Den andre er at folk har for dårlig tid og tråkker litt ekstra på gassen. Vinteren er ikke over mange steder, det kan være glattere enn du tror når temperaturen er rundt null. Selv om du følger fartsgrensen kan det være for fort hvis underlaget ikke tillater det, sier han.

Bilforsikringen dekker uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.

– En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av løse ting i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge.

– Husk å ta med deg det europeiske trygdekortet ditt hvis du skal reise i EØS-området, og ikke kjør fra nøkkelen til skiboksen, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Slik kan du unngå bilsmellen

 • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
 • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
 • Tilpass farten etter veiforholdene
 • Hold riktig avstand til bilen foran deg
 • Hold oppmerksomheten på veien
 • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
 • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
 • Bruk håndfriutstyr
  Kilde: Frende

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *