Christina Bu fra Elbilforeningen mener at tiden er forbi for skatteregler som gjør forurensende biler mer attraktivt.

Ny undersøkelse: Håpløse skatteregler gjør at folk velger fossilbil framfor elbil

1 av 2 som har elektrisk firmabil vurderer å bytte til fossilbil, viser nye tall. – Det er håpløst at vi har skatteregler som nærmest ber folk som har firmabil å velge forurensende bil, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

I Elbilforeningens undersøkelse Elbilisten svarer 47 prosent av elbilistene som har firmabil, at de vurderer å bytte til fossil firmabil.

Det bekymrer Elbilforeningen:

– Det er bekymringsfullt at en såpass stor andel av de som kjører elektrisk firmabil nå vurderer å bytte den ut med en som bil som forurenser, sier Christina Bu.

Stortingets mål er at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler. Bu frykter at dette er et hinder for å nå målet.

– Selv om firmabiler utgjør en mindre del av det totale nybilsalget, er det overhodet ingen grunn til at det skal være et marked for fossile firmabiler, mener hun.

Firmabilbeskatningen gjør det mer lønnsomt å velge fossilbil

I statsbudsjettet for 2023 økte regjeringen firmabilbeskatningen for privat bruk av elektrisk firmabil.

Ifølge Bu fører det til at de som har valgt en elektrisk firmabil i realiteten overbeskattes.

I dag er skattereglene like, uavhengig om du har forurensende eller elektrisk firmabil. Man skatter blant annet av fordelen ved at arbeidsgiver betaler for dyrt drivstoff. Drivstoffet for en fossilbil er som kjent mye dyrere enn strøm er for en elbil.

Elbilister betaler med andre ord skatt for en fordel de ikke får.

– Det er urimelig at de som velger en elbil som firmabil skal skattlegges for noe de ikke får, mener Bu.

Stortinget må rette opp feilen

Elbilforeningen oppfordrer regjeringen og budsjettpartner SV om å fikse dette i budsjettforhandlingene som pågår nå:

– I statsbudsjettet for 2024 bør skatten på fordelen med elektrisk bil fastsettes ut fra 80 prosent av bilens kjøpspris. Det er samme ordning som vi hadde før 2022, og det fungerte, sier Bu.

– Skal vi nå 2025-målet må Stortinget ta tak og kvitte seg med håpløse skatteregler som gjør at folk velger fossil firmabil framfor elektrisk, avslutter hun.

Fakta om «Elbilisten 2023»

Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister. Undersøkelsen for 2023 ble gjennomført i perioden 28. mars – 30. april 2023.

I undersøkelsen har respondentene som sier de har elektrisk firmabil fått følgende spørsmål: Gjør den skjerpede firmabilbeskatningen fra 2023 at du vurderer å bytte ut elbil som firmabil med fossil firmabil? 47 prosent har svart ja, 41 prosent har svart nei, mens 12 prosent svarte vet ikke. Totalt 209 respondenter har besvart spørsmålet.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *