Riktig oppbevaring er viktig for god holdbarhet på frukt og grønt.

Norske husholdninger kaster mat for 10 000 i året- og de single er verst

Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. Visste du at det er på hjemmebane at det kastet mest mat? En vanlig husholdning kaster mat for 10 000 kroner i året (1). Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Få tips til hvordan du kan redusere matsvinn!

I en tid der matvareprisene er høye er det ikke bare miljøet som har godt av at vi har fokus på å redusere matsvinn, det har også lommeboka, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Når du kaster mindre mat, vil du kunne spare pengene du vanligvis ville brukt på innkjøp til nye matvarer. Dette kan utgjøre en betydelig forskjell på årsbasis, noe som mange kan ha godt av nå i disse tider. Er det noe du mangler til middagen, se om du har noe annet som kan brukes før du går på butikken.

Reduser matsvinnet

I norske husholdninger kastes det mest brød og dernest frukt og grønnsaker. Undersøkelser viser at det er de unge og de som bor i single husholdninger som kaster mest mat (2).

– Det kan være mange årsaker til at frukt og grønt ofte blir kastet; det kan være lett å glemme hva man har i kjøleskapet, kanskje har du også noe i kjøleskapet som egentlig burde ligget på benken. Frukt og grønt er levende produkter der levetiden kan bli påvirket dersom de ikke oppbevares riktig, forteller Sagen.

Her er noen enkle tips til hva du kan gjøre hjemme hos deg for å minske matsvinnet;

  • Først inn, først ut; organiser kjøleskapet ditt slik at de eldste varene blir brukt først. Dette hjelper deg med å unngå at matvarer blir glemt og utgår på dato.
  • Planlegg innkjøpene; lag en handleliste basert på det du faktisk trenger, og prøv å følge den. Unngå impulsive kjøp som kan føre til overskudd av mat.
  • Lag restemåltider; bruk frukt og grønnsaker som begynner å bli litt overmodne til å lage deilige smoothier, supper, eller sauser. Dette gir maten en ny sjanse og gir deg sunne og smakfulle alternativer.
  • Oppbevar frukt og grønt riktig: lær deg hvilke frukt og grønnsaker som skal ligge hvor. Noen råvarer trives best på benken, mens andre bør ligge kaldt i kjøleskap for at holdbarhet og smak skal bli best mulig.
  • Frys overskudd: hvis du ikke kan bruke all frukten og grønnsakene før de blir dårlige, kan du enkelt fryse dem for senere bruk. Dette forlenger levetiden til matvarene betydelig.
  • Bruk skallet når det er mulig: mange frukt- og grønnsaksskall er fulle av næringsstoffer og smak. Vask dem godt og bruk dem i retter som chips, suppebuljong eller i smoothier.
  • Bruk hele grønnsaken: kaster du stilken på brokkolien eller blomkålen? Spar den neste gang- den er nemlig super å bruke i supper, gryter eller moser. Den kan også brukes i smoothie.

1] FAO (2011). Global Food Losses and Food Waste. Extent, Causes and Prevention.

[2] NORSUS (2021). Sektorrapport for matbransjen, offentlig sektor og husholdningsleddet

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *