Fra området mellom Vakkerlifjellet og Skjækervatnet i Steinkjer i Trøndelag, der Norges midtpunkt ligger. Punktet har koordinatene: 63° 59' 26'' nord, 12° 18' 28'' aust, eller 7 098 745 N, 368 304 E (UTM sone 33). Foto: Åsgeir Størdal, Kartverket

Norges nye midtpunkt

Hvem vil vel ikke være det nye årets midtpunkt? Nå kan du sjekke om du er nærmere enn du tror, i Kartverkets liste over norske kommuner og fylkers geografiske midtpunkt etter endringene 1. januar 2024.Vi kan avsløre av Vikveien er midtpunktet i Horten kommune.

Kommune- og regionendringene som trådte i kraft samtidig som nyttårsrakettene lyste opp himmelen, innebærer at vi nå har 357 kommuner og 15 fylker i Norge. Kartverket har en sentral rolle i å gjennomføre reformen, da vi forvalter eiendomsregisteret matrikkelen og grunnboka.

Men Kartverket forvalter sjølsagt også kart og geografisk informasjon. Det gjør at vi kan beregne hva som er midtpunktet i alle kommuner og fylker:

– Det er mange som tenker feil her, fordi de tar utgangspunkt i utstrekning og tror at punktet da må ligge midt mellom på nord/sør- og øst/vest-aksen. Arealtyngdepunktet er imidlertid noe annet. Det blir litt som forskjellen mellom gjennomsnitt og median, forklarer senioringeniør Martin Egger i Kartverkets landdivisjon.

Der kommunekartet balanserer

Forklaringa er slik: Fordi fylkes- og kommunegrenser gjerne følger fjell, fjorder og ferdselsårer, er arealene asymmetrisk fordelt. Et stort areal i sørvest vil dermed dra midtpunktet etter seg. Tenk derfor heller på midtpunktet som det stedet der en pappkopi av kommunekartet vil balansere på en pennespiss.

– Vår kartkilde er N50 kartdata, som er det samme kartgrunnlaget som du kjenner fra turkart. Informasjonen er også oppdatert i Kartverkets gratis kart-app «Hvor?». Husk derfor å oppdatere datafilene i appen, slik at de nye turkartene med riktige fylkesgrenser er tilgjengelig også når du er uten mobildekning, legger Egger til.

Artige utslag

Midtpunkter gjelder for øvrig alltid kun landareal inkludert øyer. Derfor må det en del forarbeid til for å beregne det.

Nettopp det at kun landarealene utgjør grunnlaget, gir beregningene noen rare utslag:

Det er to kommuner – Ålesund og Kinn – som er delt av en annen kommune, men begge likevel har det geografiske midtpunktet innenfor kommunen.

Derimot er det to andre kommuner – Vaksdal og Stad – som har arealtyngdepunktet plassert i nabokommunene.

Det geografiske midtpunktet for Finnmark fylke ligger bare et par mil unna grensa til Finland.

Alle veier fører gjennom Romerike

– Vi merker jo at det er en del interesse rundt temaet, særlig nå i forbindelse med at flere fylker nå ble delt opp igjen. Førstemann som henvendte seg til oss om spørsmålet, var faktisk en journalist fra Romerikes blad som lurte på midtpunktet til Akershus. Så da måtte vi sette oss ned for å beregne, forteller Egger.

Og i likhet med det gamle Romerriket, ligger sjølsagt Akershus’ midtpunkt på Romerike: Nærmere bestemt på Børke øst for Skedsmokorset, ikke langt unna veien E6 som fører til Romeriket, uansett om du kommer fra nord eller sør.

Du finner listene med norske fylkers og kommuners midtpunkt på Kartverket.no, der du også kan se hva som er Norges geografiske midtpunkt.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *