Julens beste retter basert på norske råvarer

Noe av det sunneste du kommer til å spise i julen

Julen er tiden for god mat og hygge, og den tradisjonelle maten står sterkt blant de fleste. Ofte får vi høre at julen er tiden for fråtsing og usunne måltider. Men det er mye bra på tallerkenen rundt høytiden også. Her er råvarer som vi forbinder med juletiden som vi kan spise med den beste samvittighet.

Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å nyte den gode maten i julen. Prøv også å fylle tallerken med mer av alle de gode grønnsakene vinteren har å by på. Det vil gjøre tallerken litt lettere, men samtidig smakfull og mer næringsrik.

—Nyt den tradisjonelle gode festmaten vi har i julen og la grønnsakene og potetene få god plass på tallerkenen, avslutter hun.

 Gode grunner for å spise:

  • Rødkål og surkål: Surkål og rødkål har plass ved siden av ribba på tallerken hos mange i julen. Både rødkål og surkål inneholder lite kalorier. Rødkål inneholder mest vitamin C, men de er gode kilder til vitaminet begge to. Faktisk er det mer vitamin C i både rødkål og hodekål enn i appelsin.
  • Klementin: Klementiner gjør deg mett på lite. De er rike på fiber, noe som gir en bedre metthetsfølelse, og de gir i tillegg svært lite kalorier.
  • Potet: Har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, som kan være lurt å tenke på akkurat i julen med mye tung mat for magen.
  • Rosenkål: Rosenkål er hos mange selvskreven mat i julen og kan nesten regnes som supermat med sitt høye næringsinnhold. Den inneholder faktisk nesten dobbelt så mye fiber som mange andre fiberrike grønnsaker.
  • Gulrot: Gulrot har et høyt innhold av vitamin A i form av betakaroten, og bidrar til å opprettholde huden og synet vårt. Gulrot er også en super kilde til fiber, som regulerer magen og gir deg økt metthetsfølelse.
  • Løk: Løk har et høyt innhold av fiber, som gir god metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. Løk inneholder også forskjellige typer antioksidanter som er bra for immunforsvaret vårt.
  • Erter: Har lavt energi – og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein. I tillegg er de en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Erter har også et høyt kostfiberinnhold.
  • Multer: Multer har et høyt innhold av vitamin C, samt er en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
  • Norske epler: Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *