VARMER OPP: Vi fyrer mye om vinteren, og med god grunn. Glemmer vi å passe på luftfuktigheten, går det ut over møbler, gulv, øvrig treverk, hud og hår. Foto: Krefting

Nå knirker og knaker det

Etter en lang vinter med høye strømpriser og mye vedfyring, er det nå høysesong for knirking i norske hjem. Bransjeorganisasjonen IFI mener nordmenn har for lav luftfuktighet hjemme, noe som ikke bare fører til at man føler seg dårlig, men også at gulvet sprekker og det blir glipper mellom panelbordene på veggen.

Tekst: Emma Wold/ifi.no

Vinteren fører naturlig med seg lavere luftfuktighet da den kalde uteluften bærer mindre fukt, og når vi tilfører varme innendørs tørker vi luften ytterligere. Dette skjer uansett om du har elektrisk oppvarming, gulvvarme eller primært varmer opp med vedfyring, som har vært ekstra populært i vinter med høye strømpriser. Tørrere luft betyr at gulvene nå sprekker opp og knirker, og trepanelet på veggen ser annerledes ut. Skinnmøbler tørker, grønne planter dør, og vi mennesker kan føle på ubehag.

ADVARER: Teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman, advarer om at nordmenn bor i for tørre boliger. Foto: Emma Wold/ifi.no

For lave verdier

– Vi vet at mange får for lav luftfuktighet inne i løpet av vinteren. Her er Norge i særklasse, siden vi bor i et kaldt land som krever mye oppvarming innendørs. Det er ikke uvanlig at folk bor i hus med under ti prosent luftfuktighet, og det er ikke sunt for noen, sier teknisk rådgiver hos IFI, Chera Westman.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at relativ fuktighet er forholdet mellom vanndampmengden i luft og den maksimale vanndampmengden som luften kan inneholde om luften var mettet, og angis i prosent. De anbefaler å holde relativ fuktighet mellom 20 og 70 prosent, og advarer om slimhinne- og øyeirritasjon, uttørring av huden og problemer med statisk elektrisitet hvis luftfuktigheten er under 20 prosent.

BEGRENS SKADENE: Problemet med sprekker i tregulvet kan minimeres ved å tilføre naturlig fuktighet i rommet, og ved å ha kontroll på klimaet, sier teknisk sjef i Farveringen, Øyvind Langelandsvik. Foto: Chera Westman/ifi.no

Treverket krymper

Øyvind Langelandsvik er gulvekspert og teknisk ansvarlig hos Farveringen. Han mener for tørre rom er en utfordring i Norge.

− Blir det for tørt i rommet så trekkes fukten ut av treverket, og det vil krympe. Skjer dette over tid, kan det oppstå permanente skader på treverket. Men det viktig å presisere at sprekkene i de fleste tilfeller går tilbake av seg selv når luften blir fuktigere igjen, sier han.

Langelandsvik mener de byggetekniske kravene er med på å gjøre norske boliger tørre.

− Balansert ventilasjon, gulvvarme og fyring gjør det tørt. Vi klarer ikke tilføre nok fukt i boligen til å opprettholde riktig luftfuktighet. Det er en stor utfordring i Norge. Derfor mener jeg vi generelt bør igangsette fuktgivende tiltak. Sett for eksempel opp døren på badet etter at du har dusjet. Alt handler om å få fukt inn i huset slik at treverket ikke tørker ut, sier han.

Spis mer poteter

Et tips kan være å sette inn et apparat som tilfører fukt. Velger du å bruke en slik innretning må du være forsiktig slik at den ikke forårsaker mugg. Luftfukteren bør plasseres midt på gulvet i et stort rom, gjerne i stuen. Kombiner gjerne luftflukter med en vifte for å spre fukten. Da vil du redusere faren for mugg. Har du grønne planter stående setter de også pris på en dusj med en sprayflaske.

– Det finnes flere enkle triks som tilfører fukt til inneklimaet: Senk temperaturen en grad eller to, tørk klesvasken i stuen, og å la være å bruke kjøkkenviften når du koker pasta eller poteter, sier Westman.

Statisk elektrisitet, tørr hud på hendene og irriterte luftveier er tegn på at inneluften kan være for tørr. Men det er det nok mange som ikke er klar over.

− Gå til innkjøp av et hygrometer. Dette er et enkelt instrument som ikke koster mye, og lar deg følge med på luftfuktighetsmåler for å faktisk se hvor fuktig eller tørt det er, avslutter hun.

KOK POTETER: Lar du vannet i kjelen koke uten lokk, spres det mye luftfuktighet i rommet. Det kan være en god rutine om du har for lav luftfuktighet. Foto: Robert Walmann/ifi.no

Faktaboks:

4 tips for bedre luftfuktighet

  1. Tilfør fukt ved hverdagslige gjøremål, som å koke poteter uten lokk og sette opp badedøren etter du har dusjet.
  2. Senk innetemperaturen.
  3. Sjekk at ventilasjonsanlegget er riktig dimensjonert. Det kan være at anlegget gir mer luft enn anbefalt, eller det kan være andre feil.
  4. Kjøp et hygrometer og sjekk om det virkelig er så tørt som du tror.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *