Årlig husvask: Huset trenger også en vask. Våren er en fin tid å gjøre det på. Foto: Chera Westman/ifi.no

Nå er det på tide med en husvask

Nå er det på tide å ta vårrengjøringen utendørs. Fasaden på huset bør vaskes hvert år, og etter en runde med såpe og vaskekost vil selv falmet maling se renere og klarere ut. Her får du tipsene du trenger for å komme i gang.

Når var sist du vasket huset utvendig? Det er ikke så tidskrevende som mange tror, og selv om huset ikke ser så skittent ut, vil du bli overrasket av effekten. Ved å holde husveggen fri for skitt, støv, svertesopp og alger, så kan det gå lenger mellom hver gang du trenger å male huset utvendig. I det lange løp er det mye tid og penger spart.

Gjør deg selv en tjeneste og ta husvasken nå slik at resten av våren og sommeren kan nytes med god samvittighet.

Vask huset hvert år

Helge Christiansen hos Krefting & Co oppfordrer alle huseiere til å gjøre det til en vane å vaske huset hver vår. Planlegg gjerne husvasken til en dag det er overskyet vær, og gjerne litt småregn. Det er det perfekte vaskeværet. Han anbefaler også at du bruker en eller annen form for skumvask, da det er et produkt som er veldig enkelt å jobbe med.

– Fordelen med skumvask er at den fester seg til veggen og har lang virketid. Om den påføres med en skumkanon, så har du lang rekkevidde. Det gjør at behovet for stilas og stiger blir mindre, sier Christiansen.

Fremgangsmåte

Påfør skumvask med en skumkanon du kobler til en høytrykksspyler. Start alltid nederst på veggen og jobb deg oppover når du påfører skummet. Når veggen er dekket med såpe, bør det få stå å virke i minst tre-fire minutter.

– Dersom huset er ekstra skittent kan det lønne seg å ta noen tak med en myk kost på et forlengerskaft. Det er viktig at kosten du bruker er myk slik du unngår å skade kledningen, tipser Christiansen.

Etter tre-fire minutter skal såpen skylles av. Det er mengden vann som skyller bort såpen, ikke trykket. Treverket og malingen kan ta skade av høyt vanntrykk, så med mindre du er godt erfaren med høytrykkspyleren og har kontroll på hvor lavt trykk du benytter, vil det for den gjengse huseier være langt mer hensiktsmessig å benytte seg av hageslangen. Da forhindrer du at vann kommer til i eventuelle sår i treverket og deretter råte.

– Skyll ovenfra og ned og sørg for at all såpen blir borte, sier Christiansen.

Les bruksanvisningen nøye

Det finnes mange gode såper på markedet, og selv om nordmenn er dårlige på å lese bruksanvisningen, er det viktig å gjøre det når det kommer til fasadevask. En for sterk såpeblanding kan slite av malingfilmen og matte ned overflaten, som er en god fremgangsmåte dersom man skal male huset. Er hensikten derimot å vaske fasaden, så malingen som allerede er på holder lenger, er det uheldig å ha vasket vekk beskyttelsen.

Såpen Christiansen bruker når han demonstrerer heter Stabil, og er biologisk nedbrytbar. Her skal en liter holde til omtrent 200 kvadratmeter, og den kan benyttes på trefasader, mur, betong, stein, samt hagemøbler og markiser. Andre såper kan ha andre bruksområder.

Dette trenger du:

  • Skumkanon
  • Skumvask
  • Høytrykkspyler (til skumkanonen)
  • Myk kost som ikke riper overflaten
  • Hageslange
  • Regntøy
  • Briller
  • Arbeidshansker

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *