Leder Johnny Johannessen er henrykt over at Holmestrand og Omegn Revmatikerforening er nominert til kommunens frivillighetspris.

Revmatikerforeningen er nominert til frivillighetsprisen

Tekst og foto: Valentyna Maksymovych

Revmatiske sykdommer gir problemer i hverdagen. Holmestrand og Omegn Revmatikerforening kan hjelpe deg til et bedre liv til tross for sykdommen.

Holmestrand og Omegn Revmatikerforening er blant de nominerte til den kommunale frivillighetsprisen 2024 i Holmestrand.

Leder Johnny Johannessen og sekretær Karin Lofsberg innrømmer at det var en hyggelig overraskelse for dem. Og de legger ikke skjul på at de er stolte av det.

– Ja, vi er veldig stolte. Dette er en anerkjennelse av det vi gjør. Folk får hjelp, og det koster ingenting. Det er flott å se at mennesker får håp, sier Lofsberg.

– Dette er ikke en enkeltpersons fortjeneste, men hele foreningen. Alle bidrar. Vi ofrer oss selv. Vi gir en del av oss selv. Og det er vi stolte av, legger Johannessen til.

Vi vil høres

Holmestrand og Omegn Revmatikerforening ble etablert i 1980 og feirer 45-årsjubileum neste år.

– I dag har vi 181 medlemmer. Vi har som mål å gjøre hverdagen enklere for alle med revmatiske eller muskel- og skjelettplager. Vi hjelper dem med å opprettholde økonomiske, sosiale og kulturelle bånd, understreker foreningsleder Johannessen.

Han minner om at de på et tidspunkt hadde 400 medlemmer. Gjennom årene har antallet gått ned. Men den siste tiden er interessen for organisasjonen økende igjen, og folk blir aktivt med. Denne dynamikken er gledelig, sier Johannessen.

I dag har foreningen nesten 200 medlemmer.

Foreningen var den første i Vestfold som startet et rådgivningskontor. Det har vært i drift siden 1991.

– Vi kan være der når du skal fylle ut enkelte spørreskjemaer eller oppsøke lege. Mange føler litt panikk før de går til en statlig institusjon. Da er det godt å ha noen man kan stole på ved sin side, legger Lofsberg til.

Kontoret er åpent hver tirsdag og onsdag fra 11 til 14. På veggene henger malerier og fotografier. En kort inskripsjon fanger blikket: «Vi vil høres».

– Det er vårt slagord og en påminnelse om at vi ønsker å lytte til spesielle mennesker. Ordene er enkle, men viktige. Dette er et sted du vil bli hørt, forklarer Johannessen.

Hva er problemet

Ifølge Norsk Revmatikerforbund er det flere enn 1 million mennesker i Norge med revmatiske eller muskel- og skjelettsykdommer. Nesten 300.000 av dem har en revmatisk diagnose.

Ifølge NRF er det over 200 ulike revmatiske diagnoser. De fleste av dem er kroniske. De kjennetegnes gjerne ved stivhet og smerter i ledd og muskler. Men også hud, lunger og slimhinner kan påvirkes.

Foreningen arrangerer arrangementer og aktiviteter – fra møter og omvisninger til kreative aktiviteter. Foto: Privat

Spesielt kan leddgikt oppstå i alle aldre, men det er mest vanlig mellom 40 og 60 år. Kvinner blir oftere syke enn menn.

Tidlig diagnose, individuell behandling og livsstilsendringer kan forbedre livskvaliteten til en syk person.

«Takk» er den beste belønningen

Holmestrand og Omegn Revmatikerforening vet hvordan du kan gjøre hverdagen din enklere og bedre hvis revmatisk sykdom har endret den. Du kan komme til Langgaten 47. Eller de kommer hjem til deg.

– Hvis en person har vanskeligheter med for eksempel å fylle ut søknader, søke om parkeringskort eller ikke vet hvor man skal henvende seg for å få hjelp, kan man komme til oss. Vi støtter alle – selv om de ikke er medlem av vår organisasjon, understreker lederen.

Holmestrand og Omegn Revmatikerforening er ikke bare informasjons- og konsulentstøtte. Foreningen arrangerer arrangementer og aktiviteter – fra møter og omvisninger til kreative aktiviteter. Det hjelper folk til å være aktive i stedet for isolert.

– Vi samarbeider med bibliotek, omsorgssentre, kommuner og lokale organisasjoner. For eksempel lager vi kranser til julemarkedet. Inntektene skal gå til utvikling av organisasjonen vår, understreker lederen.

Holmestrand og Omegn Revmatikerforening forbereder seg til julemarked.

– Møtene våre er åpne for alle. Det kan være både medlemmer og pårørende eller eksterne. Vi holder også foredrag om ulike sykdommer slik at folk bedre kan forstå tilstanden sin, legger sekretæren til.

Denne støtten er et resultat av frivillig arbeid, som alle her utfører med engasjement.

– Vi har mange baller i lufta og gjør nyttig arbeid selv om vi ikke har støtte fra kommunen. Vi samler inn alle midler selv og hjelper til frivillig. «Takk» er den beste belønningen vi kan få, framholder Holmestrand og Omegn Revmatikerforening.

Hvordan engasjere seg

Skal du bli medlem, trenger du ingen spesielle kunnskaper, sier Holmestrand og Omegn Revmatikerforening. Selv om du ikke har en offisiell diagnose, men har mistanke om revmatisk sykdom eller muskel- og skjelettplager, kan du bli med.

– Foreningens styremedlemmer kan ta et spesialkurs dersom de ønsker å vite mer om disse sykdommene. Men spesialkunnskap er ikke obligatorisk for ordinære medlemmer, presiserer Karin Lofsberg.

Møtene deres er åpne for alle: Medlemmer, pårørende eller eksterne. Her er Torild Aino-Pedersen og Leif Pedersen i aksjon.

En av hovedegenskapene er menneskelighet. Det er også viktig å kunne lytte, være oppmerksom og skape en atmosfære av tillit og omsorg.

– Du trenger ikke å være lege. Det viktigste er å være menneske for at en person skal føle seg trygg. Den frivillige skal lytte, forstå og støtte, understreker Johannessen.

Frivillige har forbud mot å gi medisinske råd.

– Vi gir aldri noen råd angående medisiner, for det som hjalp én person kan være skadelig for en annen, understreker Lofsberg.

Håp for bassenget

Når det gjelder den offentlige bevisstheten rundt revmatiske sykdommer, mener Johannessen og Lofsberg at kommunen kan gjøre mye mer.

– Revmatisme oppfattes ofte som en lavere prioritet enn andre sykdommer, men denne sykdommen har sterk innvirkning på livet til mange mennesker, konstaterer de.

Ellen Jacobsen (til venstre) og Bjørg Åshild Isene skal i gang med å lage julekranser.

Håpet er at kommunen på sikt vil finansiere opprettelsen av bassenget. De tror at dette blir et sted ikke bare for bading.

– Holmestrand og Omegn Revmatikerforening sendte inn et opprop med 1.583 underskrifter til støtte for gruppen. Begjæringen ble imidlertid «tapt» i kommunen inntil den ble funnet i en skuff. Vi søker støtte fra en kommune som kan finansiere prosjektet. Fordelene er åpenbare: Helsen til innbyggerne vil bli bedre, og kostnadene til medisinske tjenester vil gå ned, understreker Johnny Johannessen.

– Vi håper at kommunen vil forstå viktigheten av dette prosjektet og kan bidra med å tiltrekke seg midler fra ulike kilder. For dette er en investering i innbyggernes helse, understreker Karin Lofsberg.

40 år i foreningen

Karin Lofsberg har jobbet her i over 40 år. I løpet av denne tiden gjorde hun mye for utviklingen av organisasjonen.

Hennes forbindelse med revmatiske sykdommer har en familiekarakter. Foreldrene hennes led av leddgikt og artrose. Også på grunn av hennes egen diagnose, anbefalte legen henne å kontakte foreningen for støtte. Siden den gang har den vært en integrert del av Holmestrand og Omegn Revmatikerforening.

– Dette laget er en del av livet mitt, sier hun.

Johnny Johannessen og Karin Lofsberg er sikre på at organisasjonen vil utvikle seg og gi enda mer hjelp til dem som trenger det.

Hun konstaterer at organisasjonen gjennom årene har endret seg betydelig, Fra en beskjeden gruppe med sjeldne møter, er den blitt til en forening med et bredt tjenestetilbud og eget kontor.

Ifølge Lofsberg er kommunikasjon med mennesker som har en lignende diagnose, en uvurderlig opplevelse for henne.

– Jeg deler denne erfaringen. Da vet folk som møter lignende problemer at de ikke er alene og kan finne støtte. Så jeg er sikker på at organisasjonen vil fortsette å utvikle seg og gi enda mer hjelp til dem som trenger det, sier hun med håp.

De nominerte 2024

I tillegg til Holmestrand og Omegn Revmatikerforening, er årets nominerte til kommuneprisen Oddrun Smith-Johansen og Ingunn Kreken.

Hver innbygger kan avgi sin stemme på hvem de mener fortjener hederstittelen. Siste sjanse til å stemme er søndag 10. november.

Prisutdelingen er berammet til 5. desember, som er FNs internasjonale frivillighetsdag.

I forskrift om frivillighetsprisen heter det at den «kan tildeles enkeltpersoner eller foreninger som har gjort særlig stor innsats for befolkningen i kommunen som ledd i frivillig arbeid».

Vinneren vil motta en pengegave og et kunstnerisk utformet, varig minne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *