330 000 nordmenn oppgir at de ikke har råd til å vedlikeholde boligen sin. – En bekymringsverdig utvikling, mener skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Mange har ikke råd til vedlikehold av egen bolig

1,6 millioner nordmenn oppgir at de ikke sparer til vedlikehold av egen bolig. Stram økonomi er én av de viktigste årsakene. – Kan ende med kjemperegning.

Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Mange opplever et stort press på økonomien nå. Da kan det være fristende å utsette vedlikehold, men i verste fall kan det ende med en kjemperegning du ikke har råd til, advarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

God investering å vedlikeholde

Dagens prisvekst og renteøkninger er allerede mye å håndtere for mange husstander. Boligeiere bør likevel ikke utsette nødvendig vedlikehold, mener skadeforebyggeren.

– En skade på huset er det siste vi trenger når økonomien er stram. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, sier Hofstad-Nielsen.

Såkalt slitasje og elde, ofte gamle og slitte rør, både inne og utenfor huset er årsaken til mange skader. I tillegg avslår eller avkorter forsikringsselskapene flere skadesaker på grunn av manglende vedlikehold eller håndverkerfeil.

1 av 5 har ikke råd

I undersøkelsen oppgir 44 prosent av respondentene at de ikke setter av penger til vedlikehold av egen bolig. Av disse er det 1 av 5, tilsvarende 330 000 nordmenn, som oppgir at de ikke har råd. En like stor andel oppgir at de prioriterer andre utgifter.

Det er flere kvinner enn menn som sparer til vedlikehold.

Forbrukerøkonomens beste råd mot økonomiske bekymringer

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 mener den beste medisin mot økonomiske bekymringer er å skaffe seg oversikt og ta kontroll på egen økonomi i tøffe tider. Her er hans beste råd:

  • Skaff deg full oversikt over inntektene og utgiftene dine. Når du vet hva du bruker penger på, er det mye lettere å se hvor du kan spare inn.
  • Bestem deg for hvilke utgifter du vil kutte ut og hvilke utgifter du vil redusere. Det er lettest å kutte i sløsing, småutgifter og abonnementer som du egentlig ikke trenger.
  • Skriv handleliste – og følg den. Da unngår du dyre impulskjøp. Gjør handleturen ekstra billig ved alltid å sjekke datohylla i butikken.
  • Sjekk skattekortet og få riktig skattetrekk. Dersom du har lån har du høyere renteutgifter enn før, og da skal du trekke mindre skatt.
  • Søk råd i banken. Din rådgiver kan hjelpe deg med å få oversikt, sette opp budsjett og om nødvendig søke om avdragsfrihet på lånet ditt. Og sjekk at du har en god rente.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *