I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Foto: Bård Bredesen, Naturarkivet

Måker som bråker? Dette kan du gjøre

Om du har hatt problemer med måker tidligere, må forebyggende tiltak gjøres nå. Etter hekkingen har startet, er det for sent.

– Våren og sommeren er en sårbar tid for de truede måkene over hele landet, og det er viktig at måkene får mulighet til å hekke i fred i denne perioden. Vi må lære oss å leve med naturen tett på, også i byene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet

Måker vender oftest tilbake til samme hekkeplass over flere år. Hadde du problemer med måker i fjor, kan du gjøre forebyggende tiltak for å få dem til å finne et annet sted nå. Dette må gjøres i god tid, fordi når reirbyggingen er i gang, skal måkene få hekke i fred, og da er det forbudt å fjerne eller forstyrre reir.

På Miljødirektoratets nettside kan du lese mer om de vanligste utfordringene og hva du kan gjøre for å forebygge problemer med måke:

Hva kan jeg gjøre med måker som bråker?

Truede måker trekker inn til byene

Alle de fire urbane måkeartene, hettemåke, krykkje, fiskemåke og gråmåke er rødlistet.

– I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Matmangel og hekkeområder som forsvinner på grunn av arealendringer, gjør det vanskeligere for måkene å få frem unger, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Grunnen til at måkene trekker inn til byene for å hekke, mer nå enn før, er at måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen. Her er det enklere å finne mat og å unngå rovdyr.

Måkene er mest aggressive mens de har unger i og utenfor reiret. Ofte ser vi at jaging og skremming forlenger hekketiden. Derfor er det best å unngå å forstyrre dem i denne korte perioden.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *