Tekst og foto: Per-Espen Løchen
Klager og jammer fra vikingtida gir fortsatt gjenklang. Etter at Espen Winther bygde sin historiske taglharpe og la ut de første lydene av lidelse på YouTube, nærmer videoen seg nå 5 millioner visninger.
Under festivalen Midgarsblot vil den dype og dystre lyden av Gnaal runge ut over Borrehaugene. Høydepunktet kan bli Seigmens livedebut med den nye singelen Dyret 23 bud. Tønsbergbandet får med seg sambying Espen Winther og YouTube-hiten Gnaal til hovedscenen Helheim.
– Idet jeg hadde bygget ferdig taglharpen, var melodien Gravferd det første jeg skapte. Den går i fire toner og er noe av det enkleste som fins. Gnålet fra Gnaal er en urlyd, en magisk bass som man ikke klarer å få fram på andre vis, forteller Winther til BY Tønsberg & Færder.
Scenene Helheim, Kaupangr, Valhalla og Gildehallen får besøk av band som Seigmen, Amon Amarth, Gåte, Emperor, Testament, Vader og Eldrim i festivalens tiårsjubileum fra og med i dag.
(Saken fortsetter under bildet)
En dyster Draum
Taglharpen er et historisk instrument fra middelalderen. Om det ble brukt av norske vikinger, er imidlertid noe usikkert. I 2015 dannet Espen Winther vikingbandet Eldrim og var på søk etter et strenginstrument som tilførte bass.
– Gnaal laget jeg hjemme på verkstedet. Topplokket er av gran, og strengene var opprinnelig av hestehalehår. Men de måtte etter hvert byttes ut med kunstfiberstreng ettersom hestehalehår strekker seg når fuktighet og temperatur endres, forklarer tønsbergmannen.
Wardruna-skaper Einar Selviks banet vei for vikingfolkmusikk da hans låter ble brukt med stor suksess i den irsk-kanadiske TV-serien Vikings. Da ble også Eldrim født. Låten Draum er i ferd med å runde 1 million avspillinger på Spotify.
– Hilde Midtgaard har skrevet Draum. Den er ment som en tidløs trøst til familier og sjøfolk som opplevde dramatiske hendelser på havet. Lidelser har eksistert i alle tider. Middelalderen hadde sine lidelser, og vi har våre, fastslår Winther før han muntert legger til:
– Nå er det jo en lidelse for mange bare å miste dekningen på mobilen…
Bandet Eldrim består i dag av Hilde Midtgaard, Cristoffer Iversen, Pål Isdahl Solberg, Terje Mentyjervi, Thomas Hallberg og Espen Winther.
Får ut dritten
Eldrim har fra før gitt ut to album og en ti minutter lang singel kalt Tru. Sist helg slapp bandet et nytt album, Daudarstev. Som vanlig er musikken melankolsk og mørk.
– Når jeg lager musikk, forsøker jeg å skape en historie som også er aktuell i dag, men tenker meg den for 1000 år siden. Tragiske ting den gang var nok ofte like tragiske som i dag, bare på en annen måte. Fikk man flis i fingeren, så kunne man jo dø.
Winthers musikk handler om å koble dagens følelser med hvordan det kan ha vært før i tiden.
– Historiene fra middelalderen var ofte lange, gjerne flere titall vers. Men det har ikke jeg hjerne til å huske. Jeg prøver å holde det så enkelt som mulig og forsøker å skape noe som folk kan identifisere seg med på sine ulike nivåer, sier 55-åringen.
Taglharpe har en del hardingfele i seg om man spiller tradisjonelt.
– Men jeg vil jo bare være trist og jævlig.
– Det er grunnen til at jeg stort sett er ganske blid, fordi jeg får sorgene og dritten ut et sted. Jeg hører folk si at de vil ha lyden av Gnaal i begravelsen sin. Det låter jo ikke akkurat pent, men taglharpen kan gi et helt spesielt spill av dysterhet og fargede toner som intet annet instrument får fram.
Begynte som bassist
I tenårene spilte Espen Winther bass i band med senere Seigmen-trommis Noralf Ronthi hjemme på Barkåker.
– Vi var 14-15 år og øvde i kjelleren til Noralf og lillebroren hans. Dag Reidar var super Kiss-fan. Noralf var litt mer avansert i musikksmaken og lente mot progressiv rock, avslører ungdomsvennen.
Senere har Winther vært bassist, gitarist og vokalist i en rekke lokale band.
Den største endringen i eget musikkliv fikk han før en Rage Against the Machine-konsert i 1993. Det ukjente rockebandet Tool varmet opp publikum på en måte som traff Espen Winther midt i hjertet.
– Endringen som inntraff mens jeg sto på balkongen i Sentrum Scene, var som å få en bulldoser i brystet. Jeg rørte ikke ølen. Og Rage Against the Machine var det bare å drite i. Her var det noe mørkt og jævlig. Og det likte jeg. Det river og sliter, men det er så deilig riving.
Ringen blir sluttet
Tidligere i år tikket plutselig en tekstmelding inn på telefonen til Espen Winther. Den var fra Kim Ljung. YouTube-videoen av Gravferd med Gnaal hadde også nådd Seigmen-låtskriveren.
– Han hadde lagt på lyden fra Gravferd-videoen som en intro på en ny låt. Så lurte han på om jeg hadde lyst til å komme i studio og spille det inn. Jeg dro til Østfold og spilte inn noen enkle versjoner, forteller Winther.
Sist fredag ble Dyret 23 bud utgitt. På ett vis sluttes ringen for Espen Winther lørdag kveld. Da 1990-årene sto for døren var bandet Floodland forband for Klisne Seigmen på Sjøormen i Tønsberg, i Bø og Arendal.
Og hvem var vokalisten i forbandet?
Espen Winther.