Leie av bolig handler ikke bare om komfort, men også om juridisk sikkerhet, gjensidig respekt og ansvar. Ved å følge disse reglene kan man unngå mange problemer og spare både penger og nerver.
Tekst: Valentyna Maksymovych
I mars 2024 flyttet ukraineren Yaroslava Tsarenko med datteren Alisa fra Horten til Holmestrand, fordi hun hadde funnet jobb på dyreklinikk. Dermed oppsto spørsmålet om boligleie.
– Jeg tenkte på datteren min, så jeg lette etter bolig som var så nær skolen som mulig, forklarer hun.
Derfor virket tilbudet fra kvinnen som hun hadde blitt kjent med på dyreklinikken, som et ideelt alternativ.
– Hun sa at hun holdt på å ordne en leilighet i kjelleren, men at det ville ta litt tid. Derfor foreslo hun at vi kunne bo midlertidig i et eget rom i leiligheten hennes, minner Yaroslava.
Utleier, som ønsket å være anonym, forteller at hun leide ut boligen fordi hun syntes «synd på ukraineren med barnet». Ukraineren virket som en ordentlig person og gjorde et godt inntrykk.
Depotrisiko
Leien for rommet var 5.500 kroner per måned. Derfor betalte Yaroslava et depositum på 11.000 kroner for to måneder. Men pengene ble ikke overført til en separat bankkonto, men til utleierens personlige konto.
– Da vi inngikk kontrakten og diskuterte depositumet, sa utleieren at åpning av en depositumskonto ville kreve et gebyr, så det var bedre å overføre pengene til hennes personlige konto, forklarer leietaker.

Imidlertid hevder utleieren det motsatte, og insisterer på at pengene ble overført til hennes personlige konto på initiativ fra den ukrainske kvinnen.
– Hun sa at det var lettere for henne. Hun ville ikke åpne en separat konto for depositumet. Det var hennes valg, forklarer utleieren.
Forstod begge kvinnene at et slikt depositum medfører skjulte risikoer? Sannsynligvis. Likevel inngikk de leieavtale, med maler ble hentet fra finn.no.
Husholdningskonflikter
Leie av bolig innebærer ikke bare juridiske forpliktelser, men også å følge husordensregler. I dette tilfellet oppsto misforståelser mellom utleieren og leietakeren.
– Jeg ba Yaroslava og barnet hennes om å ikke gå på plenen, men bruke den asfalterte stien. Hun var enig, men neste dag gikk de igjen på plenen. I tillegg var det et punkt i kontrakten som omhandlet ordensregler. Til tross for mine kommentarer, holdt hun ikke rommet rent, forteller utleieren.
Derimot mener Yaroslava at utleieren «brøt hennes personlige grenser».
– I kontrakten stod det at utleieren hadde rett til å kontrollere renholdet på rommet mitt. Men jeg mener at utleieren ikke hadde rett til å gå inn på rommet jeg leide, med mindre det var en nødsituasjon, sier leietakeren.
I tillegg hevder utleieren at en rørledning i huset ble tett, noe som førte til lekkasje, og knytter dette til at leietakerens barn kan ha forårsaket det.
– En dag kom jeg hjem og oppdaget at det dryppet vann fra taket i kjelleren. Jeg er overbevist om at problemet oppstod fordi barnet kastet noe i avløpsrøret, sier utleieren.
Yaroslava er helt uenig og mener at dette ikke er hennes ansvar.
– Utleieren sa at jeg måtte betale for reparasjonen, selv om det er gamle rør, og at de brøt sammen på grunn av alder og slitasje. Jeg mener at tette rør er en situasjon som kan oppstå i en hver bolig, og slike kostnader bør være inkludert i leieprisen, sier ukraineren.
Økonomiske tvister
Senere fant Yaroslava en annen leilighet, og de flyttet ut. Kvinnen sier at hun ikke betalte for siste måneds leie, men tilbød å dekke den fra depositumet. Resten av beløpet ble beholdt av utleieren, som henviste til «skader på eiendom og påførte tap».
– Ved utflytting skulle utleieren ha refundert meg 5.500 kroner. Men dette skjedde ikke. Så det var min feil – å overføre depositumet til hennes personlige konto, sier Yaroslava.
Derimot hevder utleieren at pengene ikke er nok til å dekke alle reparasjonskostnadene.
– Skadene er betydelig større enn depositumet. Reparasjonen vil koste minst 100.000 kroner, sier hun.
En annen erfaring
Som utleieren forklarer, leier hun ut bolig for første gang og har ikke hatt slike problemer med leietakere tidligere. Men etter denne hendelsen har hennes holdning til utleie endret seg.
– Denne situasjonen utmattet meg så mye at jeg bestemte meg for å ikke leie ut rommet igjen, sier hun.

Yaroslava og datteren har nå hatt et nytt leieforhold i nesten et halvt år.
– Nå har vi en god bosituasjon. Den eneste ulempen er at man kan høre når noen går i etasjen over, men etter forrige erfaring er det småtteri, sier hun med et smil.
Hun sier at takket være den tidligere erfaringen, sørger hun nå for å sette inn depositumet på riktig måte.
– Vi brukte plattformen Hybel.no. Der kan man åpne et depositum i Lea Bank. Jeg mottok varsler om hver handling: Jeg klikket på lenken, jeg registrerte depositumet, og pengene ble overført, forteller hun.
Depositumsikkerhet
Andreas R. Sæle, markedssjef i Husleie.no, understreker at et riktig håndtert depositum ved leie av bolig beskytter både leietaker og utleier. Vi ba ham forklare hvordan man riktig setter opp et depositum, hvilke betingelser som gjelder for bruken, og hva man skal gjøre hvis utleier nekter å tilbakebetale pengene.
– Depositum er en sikkerhet som leietaker stiller for ubetalt leie, skader på boligen, kostnader ved fraflytting, samt andre krav som fra leieavtalen.
Dette beløpet skal ikke være høyere enn summen av seks måneders leie. Det kan også avtales at depositumet justeres i takt med endringer i leien. Dersom utleieren aksepterer det, er det også mulig for leietaker å benytte seg av en depositumsgaranti. Dette er en garanti som stilles av et selskap.
Ifølge husleieloven må depositumet settes på en spesiell depositumskonto i en bank. Dette betyr at utleieren ikke kan sette pengene på sin egen konto eller bruke depositumet til andre formål.
Kontoen står i leietakers navn, men pengene kan bare tas ut hvis både leietaker og utleier er enige – eller hvis det kommer en rettslig avgjørelse.
Mange banker tilbyr depositumskontoer. Man bør sjekke gebyrer og betingelser før man velger en. Det er utleier som må opprette kontoen og betale eventuelle opprettelsesgebyrer.
Dersom man sørger for å benytte en depositumskonto vil banken eller tilbyderen av kontoen ha god informasjon om hvordan kontoen settes opp korrekt.
Før man flytter inn, bør man også ta bilder og benytte en overtakelsesprotokoll for å dokumentere boligen og eventuelle skader. Vi bør gjennomgå boligen sammen med utleier for å være enige om eventuelle skader som allerede finnes.
Dette gjør det lettere å bevise at man leverer tilbake boligen i god stand ved utflytting.
Leietaker har rett til å få depositumet tilbake når leieforholdet er over, så lenge husleien er betalt og boligen er levert tilbake i avtalt stand.
Utleier kan bare holde tilbake penger fra depositumet hvis det finnes en god grunn, for eksempel hvis det er skader som ikke skyldes normal slitasje.
Tilbakebetaling skal skje innen rimelig tid etter utflytting.
Utbetaling av depositum krever at både utleier og leietaker er enige.
Utleier kan ikke beholde depositumet uten grunn. Hvis utleier ulovlig holder tilbake depositumet, kan de risikere å måtte betale renter eller erstatning.
Hvis utleier ikke betaler tilbake depositumet, bør leietaker:
- Be om en skriftlig forklaring fra utleier.
- Sende en skriftlig purring.
- Gå til Husleietvistutvalget eller Forliksrådet for å få hjelp.
Hvis det er uenighet, må saken løses gjennom domstolen.
For å unngå tvister er det lurt å ta bilder og skrive rapport både før og etter leieforholdet.