Holmestrand vokser. Det nye prosjektet «Langgaten 24» vil endre byens sentrum. På stedet der det tidligere var en bensinstasjon, skal det bygges en 5-etasjes og en 16-etasjes bygning, hvor leiligheter og næringsliv vil bli kombinert.
Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
Dette er enda et skritt mot et moderne og funksjonelt Holmestrand. Det er Holmestrand Utvikling overbevist om. Dette er et selskap som har jobbet med utviklingen av byens sentrale del i mer enn 15 år.
Langgaten 24
Øistein Hjelmtvedt, en av partnerne, forklarer, er strategien til Holmestrand Utvikling er å skape langt flere boliger i sentrum. Derfor jobber de i dag med et nytt prosjekt – «Langgaten 24».
– Denne lokasjonen har strategisk betydning for byen, ettersom den ligger rett ved jernbanestasjonen. Dette gjør den til et ideelt sted for fortetting, fordi jo mer bolig det finnes nær et transportknutepunkt, desto mer praktisk blir det for innbyggerne. Nå er prosjektet i en reguleringsfase hvor nødvendige prosesser gjennomføres, noe som kan ta enda et år til halvannet. Først etter det kan vi presentere prosjektet i markedet og starte salget av leilighetene, forklarer han.

«Langgaten 24» innebærer bygging av to bygninger – en på 5 etasjer og en på 16 etasjer. På gateplan vil det være avsatt til butikker og kommersielle lokaler, mens leiligheter vil være på de øvre etasjene. Rundt bygningene vil det bli anlagt et grøntområde.
– Bygningen ligger svært nær fjellet, noe som skaper visse utfordringer når det gjelder sollys. Derfor jobber vi med å sikre bedre solforhold og utsikt. Dette er viktig for boligens attraktivitet, påpeker Hjelmtvedt.

Samtidig prøver de å finne balansen mellom å ta hensyn til eldre bebyggelse /kulturminner og nye og mer moderne bebyggelse.
– Dette er hva vi kaller en fornuftig byutvikling. Vi ønsker å skape et prosjekt som både tilfører noe nytt og positivt til byen, samtidig som det tar hensyn til og bevarer historiske elementer. For eksempel er det en gammel bygning like ved det planlagte byggeprosjektet, og vi integrerer den i det samlede konseptet for å bevare områdets autentisitet, understreker han.
Hvorfor dette området?
Dette området brukes i dag til kommersielle formål, blant annet med en bensinstasjon. Men etter hvert som byen utvikler seg, har behovet for en bensinstasjon i sentrum gradvis forsvunnet. Da de tidligere eierne bestemte seg for å selge stasjonen, så Holmestrand Utvikling en mulighet til å realisere et bolig- og næringsprosjekt.

– Kommunen har utarbeidet en lokal byarealstrategi og en kommunal plan for utviklingen av byens sentrum. Ifølge denne planen skal dette området utvikles med høy utnyttelse, da dette samsvarer med både sosiale og by planmessige behov. Det er derfor helt logisk at en bensinstasjon ikke lenger er nødvendig her. Den moderne trenden er at bensinstasjoner plasseres langs hovedveiene, ikke i bysentrum, påpeker Øistein Hjelmtvedt.
Utfordringer og løsninger
Prosjekteringen pågår fortsatt, så endelige beslutninger om materialer og spesifikke detaljer er ennå ikke tatt.
– Vi vurderer ulike alternativer: bruk av tegl, treverk eller en kombinasjon av disse, samt andre mulige løsninger, presiserer Øistein Hjelmtvedt.

Den største utfordringen med byggingen er grunnforholdene. Den sentrale delen av Holmestrand ligger på leire, noe som krever nøye ingeniørmessige vurderinger.
– Vi er allerede vant til disse utfordringene. Men det er alltid noe vi må ta hensyn til, understreker han.
Prisspørsmålet er fortsatt åpent. Kvadratmeterprisene er ikke fastsatt ennå, da dette avhenger av markedssituasjonen og byggekostnadene.
– Det viktigste er å velge riktig tidspunkt. Vi bygger ikke når markedet er svakt, for å unngå en situasjon hvor det blir vanskelig å selge boligene. Den største utfordringen er om det er etterspørsel og kjøpekraft i markedet. Vi forventer at markedet stabiliserer seg innen 2026, noe som vil gjøre det mulig å lansere nye prosjekter, sier Øistein Hjelmtvedt.
Ny vei
Prosjektet «Langgaten 24» gjennomføres parallelt med at fylkeskommunen bygger ny vei gjennom sentrum.
– I dag kobler hovedgaten, Langgaten, butikkene sammen med tung gjennomgangstrafikk, inkludert lastebiler. Fotgjengere må manøvrere på smale fortau, og utviklingen av sentrumsområdet hemmes. Når trafikken fjernes, kan denne delen av byen videreutvikles, sier Hjelmtvedt.
Komfort for fotgjengere
Den nye veien vil gå langs fjellet, omdirigere trafikkstrømmene og redusere trafikken i sentrum. Dette vil legge til rette for en mer attraktiv og tilgjengelig bykjerne.

– Som et resultat vil byens torg bli mer komfortabelt for fotgjengere, og de omkringliggende gatene vil få et mer moderne preg. Samtidig vil det bli etablert en grønn sone med benker og trær. På sikt kan gaten bli helt bilfri, men foreløpig planlegges den med enveiskjøring, utdyper han.
I henhold til planen skal byggingen av den nye veien være ferdig innen 1. juni 2026. For øyeblikket pågår omfattende grunnarbeid, og snart vil rivingen av gamle steinfyllinger i den sørlige delen av byen starte.
Urbanistiske endringer
Holmestrand utvikling ble grunnlagt i 2007, selv om grunnleggerne allerede hadde erfaring innen eiendom før dette. Men i perioden 2007-2009 begynte selskapet aktivt å investere i byutvikling. Siden den gang har det blitt en nøkkelaktør i transformasjonen av Holmestrand sentrum.

Øistein Hjelmtvedt understreker at sentrum av Holmestrand har gjennomgått betydelige endringer de siste årene.
– Endringene kan lett spores i ulike kvartaler. Hvis du ser på bilder fra før vi startet våre prosjekter, vil du se tomme områder og parkeringsplasser. Ingen bygde noe nytt. Vi ønsket å skape sammenhengende kvartaler og samtidig bevare byens struktur. Siden den gang har byen blitt tettere befolket, mer strukturert og mer attraktiv, mener han.

I 2011 fullførte de prosjektet «Dr. Graaruds Plass 1-3». Dette omfattet 38 leiligheter og 2000 m² næringsareal. Mellom 2015 og 2018 ble «Bibliotekkvartalet» bygget. Dette er et kompleks med bibliotek, kontorer, supermarked og rundt 70 leiligheter. Fra 2018 til 2021 utviklet de «Holmestrand Brygge». Her inngår restauranten «Bella Vista» med utsikt over sjøen, næringslokaler og 75 nye leiligheter, forteller Øistein Hjelmtvedt.
– Vårt mål er å utnytte tilgjengelige tomter mest mulig effektivt til boligbygging. Samtidig ønsker vi å skape handels- og kontorarealer som er åpne og integrert i bymiljøet, understreker Hjelmtvedt.
Byens ansikt
Moderne eiendom handler ikke bare om kvadratmeter. Derfor gjennomfører de prosjekter som ikke bare endrer byens arkitektoniske landskap, men også gjør Holmestrand til et bedre sted å bo, forteller Øistein Hjelmtvedt.
– Folk ønsker i økende grad å bo i fellesskap, ikke bare i isolerte leiligheter. Vi prøver å skape et aktivt sentrum hvor folk bor, samhandler, jobber og tilbringer fritiden. På et tidspunkt vurderte vi ideen om å dekke gaten med et glasstak for å skape en utendørs kjøpesenterfølelse. Men vi kom frem til at et åpent og attraktivt byrom var en bedre løsning, forklarer han.

Selskapet er overbevist om at denne tilnærmingen til eiendomsutvikling kan forvandle enhver småby til et moderne og livlig sentrum. Transformasjonen av byrommet former allerede fremtidens Holmestrand.
– Jeg ser veldig positivt på dette. Infrastrukturendringer skaper de riktige forutsetningene for byutvikling. Jeg tror Holmestrand vil være en betydelig mer attraktiv by innen 2040, sier Øistein Hjelmtvedt med optimisme.