Emballasjeekspert i Ringnes, Sølvy Aslaksen.

I mål: Nå er alle Ringnes’ plastflasker laget av 80 % resirkulert materiale

– Denne uken går siste del av porteføljen vår over til flasker bestående av 80 prosent resirkulert plast. Det er en viktig milepæl for arbeidet med Plastløftet vårt, sier Ringnes’ egen emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen.

Siden januar 2023 har alle Ringnes’ halvlitersflasker inneholdt 80 prosent resirkulert plast (rPET), og nå kommer de øvrige flaskestørrelsene etter. – Overgangen betyr at vi årlig erstatter 5.500 tonn ny plast med resirkulert materiale. I tillegg har de resirkulerte flaskene et klimaavtrykk som er omtrent 20 prosent lavere enn tilsvarende flasker laget av ny plast, fortsetter Sølvy.

Sirkulærøkonomi i praksis

Den resirkulerte plasten Ringnes bruker i plastflaskene kommer fra Norge og gjenvinningsanlegget til Veolia som åpnet på Fetsund i 2021. Tidligere ble norske panteflasker sendt til utlandet for å bli resirkulert. – Nå blir flaskene som samles inn i Norge til nye plastflasker i Norge, sier emballasjeeksperten videre.

80 bedre enn 100

Sølvy forteller at Ringnes i 2019 var først i Norge med å lansere plastflasker med 100 prosent resirkulert materiale med Imsdal-flaskene sine – men at selskapet  i 2021 valgte å redusere mengden resirkulert materiale til 80 prosent etter anbefaling fra panteselskapet Infinitum.

– Når det etter hvert har kommet mer resirkulert materiale inn i systemet for gjenvinning har Infinitum erfart at dette påvirker effektiviteten til gjenvinningssystemet. Med 80 prosent resirkulert materialet sikrer man effektiv gjenvinning, høyest mulig kvalitet og lengst mulig liv til plastmaterialet som brukes i flaskene, avslutter Sølvy.

Bakgrunn for 80 prosent -anbefalingen:

  • Faglige utredninger har vist at en for høy andel resirkulert plast inn i systemet gjør at materialet ikke tåler like mange runder før kvaliteten blir dårlig. Da må det destrueres fremfor å brukes på nytt.
  • Med dagens teknologi er det optimale å tilføre rundt 20 prosent ny plast for å opprettholde kvaliteten i materialet lengst mulig.

Ringnes’ Plastløfte:

Ringnes’ Plastløfte innebærer at vi forplikter oss til å bruke mindre plast, mer resirkulert plast og sikre at alle plastflasker samles inn igjen.

  • Mål 2023: Innen utgangen av 2023 er alle plastflasker konvertert til 80 prosent resirkulert plast. Målet er nådd.
  • Mål 2025: Redusere bruken av ny engangsplast med 1000 tonn. 566 tonn er fjernet siden 2019.
  • Bidra til at det norske pantesystemet når sitt mål om 100 prosent pantegrad (92 % i 2022).

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *