Tekst og foto: Kristine Ganz-Fjellvang
Under et middagsbesøk ble det spurt om noen i Sandberg-familien hadde lyst til å prøve seg som håndballdommer. Oliver (18) sier aldri nei til en utfordring og meldte seg.
Familiemiddagen fant sted i januar. Et dommer 1-kurs senere var han og makkeren i gang med dømming både i håndball og beachhåndball. Læringskurven er bratt for en som aldri har spilt håndball selv.
Men stort sett moro og lærerikt har det også vært.
Utfordringer med synet
Oliver Sandberg er avgangselev ved Sande videregående skole. Han sitter i elevrådet, er inkluderingsansvarlig i russestyret og nå også dommer for den lokale håndballklubben HK72. Han har tidligere trent judo i ni år, men ball- og lagidrett har ikke passet ham så godt.
Siden Oliver er fargeblind og mangler dybdesyn, blir slik idrett fort vanskelig. Noen aktiviteter i gymmen kan han dermed ikke delta på. Da driver han heller med egentrening. Disse utfordringene er derimot ikke et hinder for 18-åringen som håndballdommer. Han trives godt med fløyta i hånden.
– Trenere og lagledere er veldig imøtekommende og fleksible med tanke på å bruke ekstravester der lagdraktene er for like for oss, forteller Oliver.
– Så det går veldig fint.
Oliver har planer om å studere juss fra høsten av: Siden han nok er litt mer glad i regelverk, lover og retningslinjer enn gjennomsnittet, passer dommergjerningen ham ekstra godt. Den ferske dommeren forteller at det har vært mye å sette seg inn i, men at det er moro.
Siden han ikke har spilt håndball selv, har Oliver brukt en del tid på å sette seg inn i selve spillet. Når man dømmer kamper der barn spiller, er det viktig å være litt veiledende, vise skjønn og forstå hensikten bak regelverket. Dette er fine egenskaper å ta med seg videre.
Trenger dommere
Alle kan finne en rolle eller plass i håndballfamilien. Norges Håndballforbund har utvikling av unge dommere som satsingsområde. Klubbene måles på hvor gode de er til å rekruttere til dommergjerningen.
Det er en sannhet at uten dommere, blir det ingen kamp.
I HK72 har dette blitt satset mye på i senere tid. Ifølge dommerkontakt Tone Nyork har klubben et fint antall dommere for de yngste aldersklassene.
Klubben jobber for at så mange som mulig fortsetter utdanningsløpet slik at de kan dømme eldre aldersklasser.
Dommer 1 kan dømme i kamper opp til det laveste nivået for 14-åringer.
Ekstrainntekt
For ungdommene selv er dommergjerningen en mulighet som byr på utvikling og mestring både håndballfaglig og med tanke på rollen som veileder og leder.
I tillegg er dommeroppdragene godtgjort. Dermed gir dømmingen også en fin ekstrainntekt.
Oliver har funnet sin plass på en arena han ellers ikke har deltatt på. Han trives godt både på banene og i miljøet rundt. Klubben og håndballregionen følger dommerne sine tett. Man får kursing, følges opp av dommerutviklere og inviteres til samlinger.
Oliver var med på sesongens dommer kick-off i Skien i august. Det var lærerikt og moro. Samtidig var det fint å møte andre dommere fra hele regionen.
I høst har Oliver startet sine studier. Han er glad for at uansett hvilket universitet han havner på, finnes det en håndballklubb i nærheten. Da kan han fortsette å dømme.
Fint er det å finne et miljø utenfor studiene og sikre en ekstrainntekt i tillegg.