Det har vært en kraftig nedgang i byggevarehandelen i året som har gått

Fremdeles god etterspørsel etter håndverkere i et krevende marked

Nedgang i byggebransjen har gitt flere ledige håndverkere.  Det er på mange måter kundens marked.

Byggevarebransjen har opplevd en kraftig tilbakegang i løpet av året, og ifølge tall fra Virke har omsetningen til byggvarehusene falt med 7,3 prosent i andre kvartal i forhold til samme periode året før. Nedgangen har vært merkbar over hele landet, men klart størst i Innlandet, etterfulgt av Viken, Vestfold og Telemark.

Hos Norges største anbudstjeneste for håndverksjobber, Mittanbud, merker de at bransjen er i endring. Et markant prisfall på byggevarer, samt flere håndverkere på jakt etter oppdrag har gjort at tjenesten har hatt godt med oppdrag gjennom året, med en klar overvekt i snekker- og byggtjenester.

Administrerende direktør i Mittanbud, Håvard Bungum

– Gitt tilbakegangen i markedet og de samfunnsøkonomiske endringene vi har sett, med økte renter og inflasjon, er vi godt fornøyde med årets tall. Nordmenn brukte Mittanbud rekordmye under pandemien, da folk tilbrakte uvanlig mye tid hjemme og prioriterte dermed også hus og hjem på en annen måte. Det skal godt gjøres å komme tilbake til 2020-nivå, men tallene for 2023 er likevel godt innenfor det vi har kunnet forvente i dagens marked. Det kan tyde på at vi er et trygt alternativ for mange i usikre tider, forteller administrerende direktør for Mittanbud, Håvard Bungum.

– Har du prosjekter du behøver hjelp med på nyåret, er det uten tvil mye å tjene på å gjennomføre de nå. Kraftig reduserte priser på byggevarer, kombinert med flere ledige håndverkere gjør at det på mange måter er kundens marked, både med tanke på pris og utvalg.

Sommeren ga opptur

På tross av tøffere økonomiske tider, hvor mange har vært nødt til å prioritere annerledes, har det også vært lyspunkter i bransjen i løpet av året. En undersøkelse utført av Kantar viser nemlig at 8 av 10 nordmenn planla oppussingsprosjekter framfor å reise bort denne sommeren. Ei svak norsk krone gjorde sitt til at mange valgte å droppe utenlandsferien og heller prioritere prosjekter på hjemmebane i år. Aller størst etterspørsel var det i Oslo og Viken. 

  Dette kan skyldes både at Oslo og Viken er to store fylker, med mange mennesker boende nettopp her, men også at nedgangen i bransjen har vært stor her, forteller Bungum.

 Sommermånedene pleier som regel å gi en opptur i bransjen. Hos Mittanbud hadde vi en topp i mai måned, hvor mange ønsket hjelp med uteprosjekter, som blant annet bygging av terrasse og maling av fasade. Vi ser at antall jobber i markedet nærmest eksploderer når utendørssesongen åpnes opp etter påske. Perioden nå og frem til påske er alltid en fin periode for å pusse opp eller bygge noe nytt. Det er akkurat nå mange dyktige håndverksbedrifter som har ledig kapasitet.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *