Tekst og foto: Merete Sillesen
TV-aksjonen har 50-årsjubileum. Familien Gran skal selvsagt være med på årets viktigste søndagstur – slik de er hver høst.
Alt startet med oldeforeldrene Ola Gran (85) og Turid Mjelde Gran (84) i 1990. Ekteparet ville gjerne gjøre en innsats for nødstilte i andre deler av verden og i Norge. Det er Ola som bruker begrepet «nødstilt».
– Jeg hadde tjenestegjort i FN-bataljonen i Libanon og så hvordan folk i nød hadde det. Og dessverre er det ikke blitt bedre nå. Det er heller verre enn noen gang, sier Ola.
Først oldefar, så morfar som rodeleder
Halvor Mjelde Gran (58) og Kristine Galleberg Gran (49) tar imot BY Drammens journalist i sin lyse og trivelige leilighet i Sande.
Der er også deres døtre Lina-Emilie Gran ((27) med datteren Emma-Emilie (2) og Tiril-Eugenie Gran (28) med sønnen Herman (3) og lillesøster i magen.
Og selvfølgelig oldeforeldrene Turid og Ola. Alle bor i Sande, og familiesamholdet er sterkt.
– Etter å ha vært bøssebærer i noen år, ble jeg med i TV-aksjonskomiteen i kommunen, forteller Ola.
– Kommunen var delt opp i forskjellige roder, og jeg ble rodeleder med ansvar for å dele ut bøsser i mitt område. Dette holdt jeg på med i flere år. Turid hjalp trofast til.
I 1998 overtok Halvor og Kristine som rodeledere. For Kristine var bøssebæring noe helt nytt, men hun synes det er en fin måte å gjøre en innsats på.
– Det er snakk om noen få timer én gang i året. Det har alle tid til, sier Kristine.
– Jeg synes det er ekstra morsomt at TV-aksjonen og jeg ble født i samme år, så vi kan feire 50-årsjubileum i år.
En verdifull familiearv
Kristine og Halvor tok med seg døtrene fra de satt i bæremeis og i sportsvogn. Tiril-Eugenie og Lina-Emilie har gjort det samme med sine barn.
– Dette har blitt en familietradisjon som betyr mye for oss alle sammen. Vi synes det er fint å lære barna viktigheten av å stille opp og hjelpe andre, sier Tiril-Eugenie.
– TV-aksjonens formål har vært gode alle år, men noen innsamlinger har hatt mer trøkk enn andre. Jeg tror årets innsamling vil slå alle rekorder. Alle kjenner noen som har hatt kreft, vi har også opplevd det i vår familie. Jeg tror givergleden blant folk i hele Norge vil være ekstra stor.
Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen. Målet med innsamlede midler er å etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Her kan barn med alvorlig sykdom og familien deres bo sammen mens barnet får behandling.
Halvor forteller at det blir noen endringer i Sande kommune dette året. Tidligere møtte folk opp på avtalte steder i kommunen, der de fikk utdelt bøsser av sin rodeleder. I år skal alle møte og få bøsser i Energihuset, noe som betyr lenger vei for mange.
– Kristine og jeg har tidligere servert suppe når bøssebærerne i vår rode har kommet inn. Og vi har opplevd at både varm suppe og en god prat har falt i smak, sier Halvor.
– Med den nye ordningen blir ikke det mulig, men vi håper ikke det legger noen demper på innsatsen.
Følger aksjonen på TV
Storfamilien mimrer litt om alle søndagene med TV-aksjoner. Etter at de er ferdige med bøssebæring, er det rett hjem og skru på TV. De synes det er flotte programmer der artister opptrer gratis og inspirerer alle til å bidra.
De er enige om at et av de mest minneverdige øyeblikkene var da Titten Tei sang «Vi har ei tulle med øyne blå» i duett med kronprinsesse Sonja i en direktesending fra Momarkedet på Mysen i 1976. Kun de eldste husker sendingen, de andre har sett den i reprise.
Lina-Emilie sier at givergleden kanskje er blitt litt mindre hos folk generelt. Turid tror det er fordi mange familier sliter mer økonomisk nå. Mye har endret seg siden oldefar Ola startet opp.
– I dagliglivet bruker nå svært få kontanter, men vi opplever at noen, særlig blant de eldre, har beløpet klart i kontanter, sier Lina-Emilie.
– De fleste bruker vipps, og noen setter pengene inn på aksjonens kontonummer. Det er en mulighet for alle – og ingen unnskyldning for ikke å gi.
Ola er blitt litt skrøpelig til beins, så han og Turid går ikke med bøsser lenger. Ola forteller med et skjelmsk smil at de noen ganger så bevegelse innenfor gardinene da de ringte på, men ingen lukket opp. Da hengte de lapp med kontonummer på døra.
– Selv om vi ikke er aktive bøssebærere lenger, følger vi selvsagt godt med på TV-skjermen. Vi håper bestandig at kommunen vår skal score høyt på giverglede.
– La oss blåse liv i det gamle slagordet «vi gir så det svir,» sier Kristine entusiastisk.
Emma og Herman husker ikke fjorårets innsamling, men er opptatt av å hjelpe andre og synes det er ekstra kjekt med både mammaer, besteforeldre og oldeforeldre samlet.
– Søndag 20. oktober går vi sammen for små helter, og det håper vi veldig mange andre også gjør, avslutter Halvor.
– Hvert eneste bidrag teller.