Charlotte 1
RYDDEVILJE: Charlotte på Skoppum hjelper andre å kvitte seg med rot en gang for alle.

Fant sin egen nisje da hun skapte RyddeVilje

 

Tekst: Merete Sillesen. Foto: Privat

Da Charlotte (34) ble syk, var hennes største frykt å falle helt utenfor arbeidslivet. Nå jobber hun i sin egen bedrift, der hun inspirerer andre til å bli kvitt rot en gang for alle.

 – Det var en lettelse å få diagnosen, men jeg brukte to år på å akseptere sykdommen, sier Charlotte Andersen, som fikk diagnosen fibromyalgi 2020.

Da hadde hun allerede vært syk i flere år. I tillegg til uforklarlige smerter, kjente Charlotte på depresjon og utmattelse, hun slet med konsentrasjonen, sov lite og tok dårlige valg i matveien.

– I 2019 måtte jeg kaste inn håndkledet. Jeg opplevde en ubehagelig avslutning på arbeidslivet, og det ble trangt økonomisk da jeg gikk over på AAP.

Fant nøkkelen til frihet

Charlotte bor sammen med sin 15 år gamle datter i eget hus på Skoppum. Hun har vært aleneforsørger siden datteren var tre år. Charlotte brenner for at andre skal få oppleve den friheten hun selv har skapt seg, en frihet som kan endre det negative til det positive. Det handler om noe så trivielt som å rydde.

Charlotte sier hun aldri har hatt det bedre. Hun har tid til å drive med hest, tid og overskudd til å utvikle bedriften RyddeVilje, mer tid med familie og venner, og alt uten dårlig samvittighet for at hun burde gjort husarbeid og ryddet. Det tar nemlig minimalt med tid nå.

– Da jeg innså hvor mye dette endret livet mitt, uavhengig av sykdom, skjønte jeg at akkurat dette kan jeg hjelpe andre med å oppnå. Jeg ønsker å hjelpe andre som har en sykdom, utfordringer i hverdagen, hektisk hverdag, mange i husholdningen, har mange ting, mye rot eller hva det måtte være. Personer som ønsker seg mer frihet og tid til å gjøre det de har lyst til. Ofte har de ikke peiling på at dette er mulig ved hjelp av rydding, organisering og planlegging.

OPPBEVARING: Charlotte oppfordrer oss ikke bare til å rydde i rotet, men også skape et system som ser fint ut. Gjennomsiktige oppbevaringsbokser kan være gode hjelpemidler.

Alltid vært et arbeidsjern

Charlotte har alltid vært glad i å jobbe, hun tjente sine egne penger allerede som 12 åring. Hun har vært innom barnehage og bakeri, og hun har vært både fotball- og allidrett-trener. Som 17 åring startet hun i detaljvarehandel, der hun jobbet seg opp fra ekstrahjelp til butikksjef, som hun ble i 2013, 23 år gammel. Hun tok fagbrev i salg og service i 2012.

– Jeg gikk all in, og gjorde nok mer enn hva som strengt tatt var nødvendig. Jeg ville så gjerne jobbe og yte maksimalt, og prøvde å overse symptomene som faktisk startet året før jeg ble butikksjef, sier Charlotte.

– Det begynte med psoriasis i 2012, så ble magen kranglete, og det ble konstatert IBS (irritabel tarm syndrom) i 2014. Tre år senere fikk jeg kronisk betennelse i hofter og ribbein.

I tillegg til alle de kroppslige plagene, var selvbildet mitt helt på bånn. Charlotte ble deprimert og tiltaksløs. Hun fikk diagnosen fibromyalgi i 2020. Året etter kom to nye hudsykdommer.

Etter sykmelding, var Charlotte villig til å prøve alt for å kunne jobbe igjen. Hun kjente at hun hadde mer å gi i arbeidslivet, men ikke i en ordinær jobb. Hun har en god dialog med Nav, og har fra sommeren 2019 gått på AAP (arbeidsavklaringspenger).

Fulgte behandlingsopplegg fra Nav

I samarbeid med Nav, fulgte Charlotte et opplegg med oppfølging og arbeidsutprøving.

Hun var fire uker på rehabiliteringssenteret AiR i Rauland i 2019. Fokus var på å finne muligheter for å plassere seg selv i arbeidslivet, til tross for utfordringene. Hun ble motivert til å starte egen bedrift, men fant ingen nisje som passet.

Hun var i behandling ved Kysthospitalet i Stavern i 2020-2021. Charlotte hadde stor nytte av behandlingen, og i stedet for arbeidsutprøving, fikk hun et eget opplegg, der også datteren ble involvert. De fikk være stalljenter i en privat stall, og koste seg sammen med hestene.

– Det var her jeg bygget opp kapasiteten min i eget tempo og tilrettela for meg selv. Hadde jeg ikke vært stalljente, hadde jeg ikke stått her stødigere og friskere i dag, sier Charlotte, som fremdeles er i stallen flere ganger i uken.

Først da hun presenterte for Nav at hun ønsket å starte bedrift sommeren 2022, fikk Charlotte vite at uføretrygd var under vurdering. Dette takket hun nei til.

Charlotte ler da hun forteller at hun var et skikkelig rotehue uten en eneste rutine da hun flyttet hjemmefra som 16 åring. Tre år senere ble hun mamma, da tok den rollen mesteparten av tiden.

– Klær var og er mitt største mareritt og det var alltid klær på gulvet på soverommet. Jeg vasket først når det virkelig var nødvendig, innrømmer Charlotte.

– Samtidig har jeg alltid trivdes best i ryddige rom, uten at jeg tidligere var bevisst på det.

Charlotte så mye på Netflix under koronapandemien, bare for å ha et tidsfordriv. Hun var deprimert og kom ikke i gang med noe. Landet var nedstengt og mor og datter gikk begge hjemme.

KJØKKEN: Ved alltid å vite hva vi har på kjøkkenet, reduseres både matsvinn og vi kan spare penger. Charlotte kan hjelpe oss å få den oversikten vi trenger.

Vendepunktet

– Da jeg så serien «The Home Edit» skjedde det noe med meg. Jeg ble jeg bergtatt. Måten de behandlet rot på, hvordan de organiserte i ulike oppbevaringsbokser og løsninger de kom med gjorde at jeg ville begynne å rydde selv. De ikke bare ryddet i rotet, men de organiserte på en måte som gjorde at det ble som å se på et rom med fantastisk interiør og visuelt pent å se på., forteller Charlotte.

Selv begynte hun først å rydde for å aktivisere seg selv og komme seg opp av sofaen. Det var starten på det Charlotte kaller sin ryddereise. Skuff for skuff, skap for skap, fjernet hun alle ting som ikke ga glede eller positivitet. Hun lagde seg et system som gjorde at hun i fremtiden kun behøvde å gjøre rutiner, og dermed slapp å rydde igjen.

– Jeg begynte på kjøkkenet, der jeg trengte et system som gjorde det enklere for meg å lage mat og planlegge middager, både for å få mer oversikt, og for å bli mer økonomisk. Det å planlegge middager og bruke det man har før man kjøper inn mer, gjorde at jeg klarte spare litt penger også, forklarer Charlotte, som så tok rom for rom.

Hun forklarer at trikset hennes er å fordele arbeidet jevnt. På de vonde dagene må hun pushe seg litt, mens hun på dager med mer overskudd slipper å brenne opp all energi på husarbeid, fordi det allerede er ryddig.

– Gjennom ryddereisen min kjente jeg endelig mestringsfølelse igjen. Dette var jeg god på, det var rydding jeg ville jobbe med, sier Charlotte.

KONTOR: Charlotte må ta hensyn til helseutfordringene når hun legger opp dagen. Et ryddig kontor, der hun både kan stå og sitte og jobbe, øker arbeidsgleden.

Begynte i det små

Helt siden Charlotte startet i butikk i 2007, har hun lært å rydde plass til ting det i utgangspunktet ikke er plass til. I tillegg skulle det se pent og innbydende ut og være enkelt å vedlikeholde. Denne måten å rydde på tok hun med seg da hun startet sin egen ryddereise hjemme, og erfaringen var til god hjelp.

– Etter den inspirerende serien, innså jeg hvor gøy det er å rydde. Jeg virkelig elsker å rydde, få ting i system, alt har en plass og det ser fint ut, sier Charlotte.

Hun mener at rot, spesielt overflaterot gjør noe mer med oss enn vi tror. Det å sitte i sofaen for å prøve å slappe av, mens rotet stirrer på deg fra alle kanter, er det verste som er.

– Jeg tror spesielt vi kvinner kan oppleve frustrasjon og dårlig samvittighet når vi ser rotet skrike mot oss. Rot kan gjøre oss utmattet og gi et tankekjør uten like. Det er vanskelig å slappe av så lenge det er rotete rundt, hevder Charlotte.

– Hvis du får ryddet overflaterotet, kan jeg love at du slapper av på en helt annen måte etterpå.

Charlotte tror ikke dette er noe vi nødvendigvis tenker bevisst på, men at underbevisstheten gir klare signaler. Hun arrangerer online ryddechallenge via Facebook, der de påmeldte rydder ti minutter hver dag etter Charlottes plan. Hun har holdt webinar og kurs, har julekalender med rydde- og organiseringstips og deler helgetips hver uke på Instagram. Hun har også noen fysiske oppdrag, både hos privatpersoner og hos gründere. Alt går lettere når det er orden og system.

– Jeg stortrives med firmaet mitt og hverdagen jeg har skapt meg. Jeg er takknemlig for både å kunne jobbe igjen, finne glede og oppleve bedre helse til tross for utfordringene, sier Charlotte.

Endelig har hun funnet tilbake til den glade jenta hun var før hun ble syk i 2012. Nå håper hun å inspirere andre til å oppleve friheten det gir å ha det ryddig rundt seg.

Charlottes fem beste ryddetips

  1. Start med overflaterot. Det er dette du ser hele tiden, og som fører til mest ryddeskam. Når overflatene er ryddige, kan du trygt ta imot uventede gjester.
  2. Start på kjøkkenet, ta deretter stue/det rommet dere bruker mest.
  3. Rydd i klær og tekstiler, hva vil du beholde, gi bort eller kaste.
  4. Når alt ser fint ut på overflaten, rydd i det skjulte rotet, f.eks. i roteskuffen.
  5. Sørg for å lage rutiner som gjør at du bare rydder denne ene gangen, heretter bruker du alltid systemene du har lagd deg, slik at ting kommer på rett plass med en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *