Foto: Christin Hume på Unsplash

Dropshipping krise for forbrukervern, helse og miljø

Dropshipping: Har du sett reklame på sosiale medier for ansiktsmasker, hakestrikker som fjerner dobbelthaker eller plastsandaler som lindrer ryggplager? Før du trykker «kjøp» bør varsellampene blinke, advarer Forbrukerrådet og Miljødirektoratet.

Black Month/Week/Friday står på trappene, og det florerer med både gode og dårlige tilbud fra aktører på sosiale medier. Tidligere har Forbrukerrådet og Miljødirektoratet advart mot utenlandske nettbutikker i norsk drakt.

Nå har imidlertid fenomenet «dropshipping» overtatt tronen. Praksisen fungerer i all hovedsak slik:

Hva er dropshipping?

Du handler i en norsk nettbutikk som selger varer som typisk trender på Instagram eller TikTok. Butikken har imidlertid ikke et eget varelager, og når du legger inn bestilling på en «green sheet mask», bestiller den norske nettbutikken ansiktsmasken fra en utenlandsk leverandør, for eksempel kinesiske Aliexpress.

Varen blir deretter sendt direkte til deg – uten å ha vært innom den norske forhandleren på noe tidspunkt.

Den norske nettbutikken er med andre ord bare et bindeledd mellom en utenlandsk nettbutikk som selger varer av tvilsom kvalitet, og deg som kunde. Dette kan få store konsekvenser for dine forbrukerrettigheter, og du kan ende opp med varer som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.

Se Forbrukerrådets tips for å unngå å havne i dropshipping-fella i faktaboks.

— Krise for forbrukervernet

Bestiller du varer fra en dropshipping-aktør risikerer du høye tollregninger og produkter som ikke lever opp til forventningene. Og ønsker du å klage på produktet, kan du bli møtt av en tom nettside.

— Det er like lett å legge ned en nettbutikk som det er å opprette en. Når selgeren ser at trender dør ut og salget peker nedover, vil det derfor være fristende å legge ned hele virksomheten, sier Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

Advarer mot dropshipping: Nora Wennberg Gløersen. Foto: Forbrukerrådet

Hun fortsetter:

— Ønsker du å benytte deg av angreretten eller reklamere på et produkt du har kjøpt, står du i praksis på bar bakke. For forbrukervernet er dette en krise, sier hun.

«Lettjente» penger gir tunnelsyn

Dropshipping omtales i podkaster og i sosiale medier som en enkel måte å bli rik på, men det snakkes ikke like mye om ansvaret man har som selger:

— Det kan være lett å se seg blind på «lettjente» penger, og mange blir nok inspirert av påvirkere i sosiale medier. Sannheten er at du som selger er ansvarlig for at varene du selger er som avtalt. Er de av dårlig kvalitet eller har andre feil og mangler, må du for eksempel kunne tilby reparasjon eller omlevering. I tillegg må du følge regelverket for angrerett, sier Wennberg Gløersen.

Dropshipping-selgerne bryter i mange tilfeller også markedsføringsloven:

— Plastsandaler som skal lindre ryggsmerter og alger som fjerner acne – det finnes mange eksempler på udokumenterte helsepåstander når det reklameres for disse produktene. Det er rimelig å tro at brorparten av butikkene som driver med dropshipping ikke tar høyde for hverken markedsføringsloven eller forbrukerkjøpsloven, sier hun.

Miljødirektoratet: Vi er bekymret

Miljødirektoratet har sammen med sine nordiske kollegaer avdekket at nettbutikker som benytter dropshipping i større grad selger forbudte produkter, som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.

De ulovlige stoffene Miljødirektoratet har funnet i sine produktkontroller er i beste fall allergifremkallende, og i verste fall kreftfremkallende.

— Vi er bekymret fordi disse nettbutikkene ikke er klare over sitt ansvar og tydeligvis ikke forholder seg til de strenge reguleringene og kvalitetssystemene vi har i EU og i Norge, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans.

Miljødirektoratets resultater fra kontroll med netthandel de siste årene viser at nettbutikker som holder utenfor Europa, selger flere ulovlige produkter, sammenlignet med nettbutikker i EU/EØS.

Kontroller viser at dropshipping er verstingen

Basert på Miljødirektoratets nyere kontrollaksjoner, er de som driver etter forretningsmodellen dropshipping de verste, og de som forbrukerne bør være spesielt oppmerksomme på.

Mathieu Veulemans. Foto: Miljødirektoratet

Opp til 70 prosent av produktene fra dropshipping-butikker var ulovlige på grunn av innhold av helse- og miljøfarlige stoffer over grenseverdi.

For høy konsentrasjon av DEHP (ftalat) og kortkjedete klorparafiner (SCCP) i myk plast og for høy konsentrasjon av kadmium i smykker er dessverre en gjenganger. Dette er stoffer som kan ha skadelige effekter på helse og/eller miljø, og har vært forbudt i slike produkter på det europeiske markedet i en årrekke.

Din nettbutikk – ditt ansvar

Nettbutikker som driver med dropshipping og som har sin varebeholdning i land utenfor EØS-området, er å regne som importører. Det betyr at de har ansvar for at produktene de selger til norske forbrukere er lovlige, selv om de ikke ser produktene.

Dropshipping-nettbutikkene må derfor etterspørre og sjekke dokumentasjonen som produsenten har utarbeidet.

De som vil satse på dropshipping må vite at de har et stort ansvar. Ulovlig handel har konsekvenser, og kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr eller anmeldelser.

Fakta: Slik unngår du å gå i fella:

– Hvis du er i tvil om du bør handle hos en nettbutikk du ikke har hørt om før, kan du søke den opp på Trustpilot eller lignende for å lese andre forbrukeres erfaringer. Hvis en nettbutikk driver useriøst finnes det som regel advarsler.

– Betal med kort. Opplever du å få en vare som ikke står til forventningene, eller at du ikke mottar en vare i det hele tatt, kan du kontakte banken din for en kortreklamasjon hvis ikke butikken rydder opp.

– Finner du ikke informasjon om angrerett, kontaktinformasjon til kundeservice eller en norsk adresse for retur av varer? Da er det noe som skurrer, og det kan være lurt å styre unna.

– Se på oppgitte leveringsestimater. Unormalt lang leveringstid betyr ofte at butikken ikke har varene på sitt eget lager, noe som kan tyde på at butikken driver med dropshipping.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *