Årets trender for inneplanter – I takt med at lettstelte planter øker i popularitet, gjør retro planter comeback i norske hjem

Dette er årets trender for inneplanter

Med våren som nærmer seg følger nye trender, og i planteverdenen er det intet unntak. Trendene endres stadig, med et hav av utvalg, former og farger. Her er årets trender for inneplanter.

Hjemmekontor er for mange av oss et helt, eller delvis tilbakelagt kapittel. Perioden hvor man brukte mer tid hjemme gjorde at flere fikk større interesser for planter. Nå har vi igjen tilbake på arbeidsplassen eller studiestedet, men trenden for inneplanter er vedvarende. Fargerike, retro og lettstelte planter, et økende fokus på bærekraft og plantenes bidrag til velvære i hverdagen er noe av det som betegner årets trendbilde for inneplanter.

Det enkle er ofte det beste, i følge nordmenn

Inneplanter som er enkle å ta hånd om er på lik linje som i fjor en hit blant nordmenn. Nærmere 6 av 10 oppgir at de er interessert i lettstelte inneplanter. Utvalget av lettstelte planter er stort og rangerer fra flotte grønne planter til blomstrende og fargeglade planter, som bonsaifiken, kaktus, draketre (Dracaena), og smaragdpalme (garderobepalme)

– Interessen for det enkle er vedvarende, og vi forstår godt hvorfor. De fleste lettstelte planter har til felles er at de tåler å tørke skikkelig ut mellom hver vanning. Dermed passer trenden godt til de som lever i en travel hverdag, eller som reiser mye, og som nødvendigvis ikke har mye tid til vanning og stell, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Et fargesprakende og nostalgisk pek bakover i tid

Blant trender hentes det ofte inspirasjon fra tidligere tidsepoker, noe som også er gjelder for plantetrendene. I takt med at lettstelte planter øker i popularitet, gjør retro planter som gullranke og fikus comeback i norske hjem.

– I 2023 gjør retro planter det stort, og fargeglade og blomstrende planter utfordrer den langvarige grønne trenden. Retro planter er gøy fordi de ofte bringer nostalgien frem, og hvem ønsker vel ikke å omringe seg blant planter som sprer glede og gir assosiasjoner til fine minner, spør Næss.

Når vi snakker om den retro trenden er veien kort til blomstrende og fargerike planer, og grønne planter ser nå ut til å få sterk konkurranse fra de blomstrende, hvor interessen har vært økende de siste tre årene.

Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef i Plantasjen, forteller at 80-tallet har fått sin revansje i 2023:

– Flere av plantene som er trendy nå var populære på 80-tallet, som fikus, gullranke og smaragdpalme. Mange av de gamle klassikerne er planter som tåler mye og som trives i vårt inneklima.

Plantenes superkraft

I Plantasjens rapport fremkommer det at nordmenn stadig blir mer stresset. Andelen som oppgir at de er stresset mye eller ganske ofte har økt fra 44 prosent i fjor til 47 prosent i år. Samtidig viser forskning at det å omringe seg med grønt gir en beroligende effekt på mennesker, og over tre av fem nordmenn mener inneplanter bidrar til en rolig og harmonisk atmosfære.

– Å ha planter rundt seg i hverdagen gir en beroligende og meditativ effekt. Med pandemi og et litt mer ustabilt verdensbilde nå enn tidligere, kan man benytte plantenes positive superkraft og effekt på oss for å gi oss selv litt mer velvære og ro i hverdagen, forteller Næss.

Innemiljø i fokus

Engasjementet for planter som gir et bedre innemiljø er blant nordmenn stort. 45 prosent oppgir at de er interessert i planter som bidrar til et forbedret innemiljø. Etter pandemien har vi fått en større forståelse, og et større fokus på helse og luftkvalitet – som kan være med på å forklare interessen. Og foreldre med barn hjemme er de som er mest opptatt av planter som er bra for inneklima, hvor hele en av to oppgir at de er interessert.

Samtidig spiller bærekraftsfokuset med planter og dyrking inn, som stadig blir mer overførbart til inneplanter. Fokuset gjør seg tydelig ved at nordmenn nå i større grad er bevisst på å ta vare på de plantene man har, og få de til å leve lengst mulig. Syv av ti som engasjerer seg for bærekraftspørsmål oppgir nemlig at de er interessert i inneplanter som bidrar til et bedre inneklima.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *