Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
Svømming gir deg selvtillit og frihet og gjør vannet tryggere og mer komfortabelt. Sande Røde Kors byr på gratis svømmekurs i samarbeid med Sande Bruktbutikken.
Mofide står ved bassengkanten. Hun trekker pusten dypt og tør å ta et steg. Kroppen hennes er dekket av gåsehud. Den må venne seg til det kalde vannet.
Hun husker trenerens anbefalinger: Først pust, deretter arm- og benbevegelser.
Mofide prøver å legge seg på vannet. Hun svelger luft og prøver ikke å tenke på frykt. Kroppen er ikke i stand til å holde seg flytende i vannet. Den er ennå ikke til å stole på.
Mofide gir seg ikke. Ett forsøk, det andre og tredje. Kropp og vann finner kontakt. Hver bevegelse blir mer selvsikker.
– Jeg klarte ikke å lære og svømme i barndommen fordi jeg har problemer med ørene. Jeg ble operert for å implantere en trommehinne, og nå er alt mye bedre. Så nå har jeg begynt å lære og svømme. Det er viktig for meg å fortsette. Jeg kan allerede se framgang, sier hun.
Føler seg som Titanic
Zebib vil også bli venn med vannet.
– Alle i familien min kan svømme. Det er bare jeg som ikke kan. Derfor bestemte jeg meg for å fikse det, sier hun og går ned til bassenget.
Føttene hennes er allerede i vannet, og Zebib er glad for at hun kan kjenne bunnen.
– Jeg er nesten hjelpeløs i vannet. Jeg føler meg som Titanic, smiler Zebib.
Hun jobber intensivt med bena og holder seg i kanten. Den er hennes redning.
Zebib inhalerer raskt, prøver flere ganger å slippe kanten og svømme, men griper den umiddelbart igjen.
– Jeg drukner ikke lenger
Mohammad er ikke lenger redd for å gå i vannet. Han kan allerede svømme uten brett.
– Jeg har lenge ønsket å lære og svømme, men har ikke hatt tid. Nå vil jeg lære meg å svømme, forklarer han.
Mohammad lytter nøye til treneren. Kutter vann med hendene. Kroppen hans beveger seg lydig framover.
– Da jeg første gang dukket ned i vannet, virket alle bevegelsene vanskelige for meg. Men jeg gjør det bedre hver gang, og jeg liker best å svømme under vann. Teknikken med å svømme på ryggen er vanskelig, sier han.
Innsats gir resultater.
– Jeg drukner ikke lenger, sier han stolt.
Dette er gratis
Mohammad (13) er fra Afghanistan. Zebib (31) fra Eritrea. Mofide (32) fra Syria. De bor i Sande og er blant dem som lærer å svømme. En gang i uken kommer de til svømmehallen til Gjøklep ungdomskole i Holmestrand på kurs arrangert av Sande Røde Kors.
– Det skjer noen ganger ulykker på vannet. Derfor arrangerer vi svømmekurs i samarbeid med Sande Bruktbutikken. Hovedmålet med kurset er å få folk til å føle seg trygge i vannet, sier frivillig Elizabeth Reinertsen.
– Kurset og reisen til bassenget og tilbake er gratis. Dette ble muliggjort takket være økonomisk støtte fra Sparebanken Øst. Totalt tolv deltakere deltar, og fire frivillige overvåker opplæring. Undervisningen holdes hver onsdag og varer i 45 minutter, legger leder Anna Kind i Sande Røde Kors til.
Motivasjon
Helle Jensen (17) og Allen Carlsen er trenere. De er lidenskapelig opptatt av svømming og inspirerer andre til å elske vannet.
– Jeg synes at vann er supert. Du vil kunne trene kondisjonen litt annerledes enn du ville gjort på land. I vannet kjenner du ikke svette og tyngde, så trening er lettere. Men du blir mer spenstig, sier Helle Jensen.
Ifølge Allen Carlsen utvikler svømming spenst og selvtillit. Og det kan bli en kilde til motivasjon og utholdenhet. Det viktigste er ikke å gi opp.
– Ikke alle er klare for å svømme en kilometer eller mer. Du må være motivert for å fortsette. Noen gir opp etter to forsøk, mens andre, som forstår at det tar tid, går fast mot målet, sier han.
Tidlig start
Helle Jensen mener det er bedre å begynne og bli venn med vannet i barndommen. En tidlig start har visse fordeler.
– Ut fra min erfaring, vet jeg at en tidlig start utvikler vanen med å være aktiv. Man blir vant til sporten og trives med den, sier hun.
Du kan lære selv. Men med en trener får du profesjonell støtte, understreker trenerne.
– Vi lærer ikke bare det grunnleggende, for eksempel hvordan du holder hendene riktig eller hvordan du puster. Sikkerhet er også viktige aspekter. For eksempel hvordan man skal opptre hvis en person drukner samt metodene for hjerte- og lungeredning. I tillegg får deltakerne tilbakemeldinger slik at de kan forstå svakheter og jobbe med forbedring, legger Jensen til.
Avhengig av mål
Intensiteten på treningen avhenger av målet.
– For å opprettholde ferdigheter og selvtillit i vannet, er det nok å svømme en gang i uken. Men skal du kjenne ekte framgang, er det lurt å trene to, tre ganger i uken, anbefaler Helle Jensen.
– Folk undervurderer ofte intensiteten på trening i vannet. Når du trener på høyt nivå, kan du svømme fem, seks dager i uken. To, tre, fire tusen meter per økt, legger Allen Carlsen til.
Start med enkelt
Svømming for nybegynnere starter ofte med å overvinne frykten for vann.
– Det er normalt å være redd for vann. For eksempel kan barn overvinne frykten på et svømmekurs. Barn ser opp til jevnaldrende og blir modigere. Det er tungt i starten, men blir lettere for hver gang, smiler Carlsen.
– Voksne er mer bevisste på vann og forstår at det kan være farlig. Barn er mindre bevisste på frykt og vet ikke alltid nøyaktig hvorfor de er redde, forklarer Helle Jensen.
For å bli venn med vann, anbefaler trenere konsekvente handlinger. Du bør venne deg til det først.
– Vi råder ofte dem som er redde for vann, til å begynne i det små: Legg ansiktet i vannet, venn deg til det, så kan du dykke dypere, råder Carlsen.
– Det er viktig å starte med enkle ting. Gjør det du er komfortabel med i begynnelsen. Deretter kan du utvikle deg. Denne tilnærmingen bidrar til naturlig å overvinne frykt og gradvis tilpasse seg vannet, understreker Jensen.