Det blir flere arbeidsledige og stadig flere fra Ukraina

Andelen arbeidsledige i Vestfold og Telemark øker. Andelen er høyere blant de med innvandrerbakgrunn, og en stadig høyere andel kommer fra Ukraina.

Tall fra NAV viser at andelen arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak med innvandrerbakgrunn er 7,1 prosent i oktober 2023. Samtidig er andelen uten innvandrerbakgrunn 1,8 prosent. Stadig flere av de arbeidsledige med innvandrerbakgrunn kommer fra Ukraina.

Tone Berge Hansen

Felles ansvar

Tone Berge Hansen, avdelingsdirektør i NAV Vestfold og Telemark, synes utviklingen er bekymringsfull og mener det er viktig at NAV sammen med arbeidslivet prioriterer å hjelpe flere med innvandrerbakgrunn inn i arbeidslivet.

– Det er viktig både for de som kommer fra andre land, og for samfunnet, at flere kommer seg i jobb. Vi setter stor pris på samarbeidet med bedrifter som lar folk få språktrening og arbeidstrening på arbeidsplassene. NAV har mulighet til å hjelpe til med ulike tilrettelegginger, og oppfordrer flere arbeidsgivere til å ta kontakt slik at vi sammen kan hjelpe flere i jobb, sier Berge Hansen.

Raskt i jobb

De siste to åra er 3.249 Ukrainere blitt bosatt i Vestfold og Telemark, og det forventes at mange flere kommer neste år. Disse får hjelp til bosetting, språkkurs og med å finne jobb. Mange deltar i ulike arbeidsmarkedstiltak fra NAV, og stadig flere kommer i jobb. Samtidig ser vi at andelen ukrainere i jobb er lav.

– NAV-kontorene hjelper mange ukrainere nå, og mange steder er det egne kurs og tiltak for denne gruppen. Flyktninger fra Ukraina har midlertidig opphold, og målet til NAV er å hjelpe flest mulig raskest ut i jobb slik at de kan forsørge seg selv, sier Berge Hansen.

Arbeidsledigheten øker

I oktober var 5.763 personer, og 2,7 prosent av arbeidsstyrken, registrert som helt arbeidsledig eller på arbeidsrettet tiltak i Vestfold og Telemark. Dette er nest høyest andel i landet. Bare Oslo har høyere arbeidsledighet.

Ved utgangen av oktober 2023 ble 184 flere personer i Vestfold og Telemark registrert som helt ledige eller på tiltak sammenlignet med måneden før, og 658 flere enn samme måned i fjor.

Jobbmuligheter

Det var 2.998 ledige stillinger i Vestfold og Telemark i september. De fleste ledige stillingene er innen helse, salg, industri og undervisning.

Det er høyest arbeidsledighet i Horten med 3,3 prosent, etterfulgt av Nome med 3,2 prosent. Kviteseid har lavest ledighet med 1,1 prosent.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *