Bonde Hans Jørgen Kjølsrød sier at hans forventninger til kornhøst ikke slår til.

Dårlig sommer for mathveten

Tekst og foto: Valentyna Maksymovych

Hveten blir ikke til matkorn denne sesongen. En kald sommer og mye regn i innhøstingen reduserte mengde og kvalitet på kornet. Bonde Hans Jørgen Kjølsrød i Holmestrand innser at forventningene til kornhøsten ikke slår til.

Kjølsrød går langs en hveteåker på Nedre Foss i Holmestrand. 50 dekar med korn er sådd her, og bonden setter alt inn for å høste så raskt som mulig. Avlingen avhenger i stor grad av sommeren. Den var regnfull og kald i år. Så bonden har intet håp om en god høst.

– Vi kan ikke kontrollere naturens sykluser, og i år var de vanskelige. Tresking ble forsinket på grunn av den kalde sommeren. Da vi omsider kunne starte høstingen, regnet det kraftig. Jeg regner ikke med å få den mengden og kvaliteten som er normal, sier Kjølsrød til BY Horten & Holmestrand.

– Høsten er veldig kort for meg, smiler han.

– Midt på sommeren så det ut til at kornhøsten skulle bli veldig bra. Men på grunn av det kalde været, var det ikke nok næring til plantene. Andelen mathvete er mye lavere enn vi spådde for en måned siden. Og dette vil føre til at mer hvete blir til dyrefor, sier Hans Jørgen Kjølsrød.

Høsteforholdene har vært vanskelige med mye regn og få dager med sol og vind. Da blir høstsesongen lang.

– På Østlandet i år treskes det mye korn i vått vær. Dette skaper vanskeligheter for mange bønder, spesielt de store gårdene, sier han.

Været dikterer forholdene på åkerne og for kornveksten.

Været er hovedutfordringen

Hans Jørgen Kjølsrød har leid Ola Zimmermann til å treske. Han kjører en Claas Lexon-550 skurtresker med 25 fots skjærebord.

Ola Zimmermann vet om maskinens rolle i innhøstingen.

– Været er bra i dag. Og i morgen lover de regn. Vi har et dårlige kornår. Det reduserte sannsynligvis kornhøsten med minst 30-40 prosent, forteller Zimmermann.

Han bemerker at årets regnfulle sensommer har ført til stor skuffelse blant kornbønder.

– Ved første øyekast så alt mye bedre ut enn det faktisk var. Men kornet fikk ikke riktige forhold på grunn av kaldt vær og regn. Det regnet nesten hver dag i september, så vi høstet for det meste råkorn. Da ble resultatene dårlige. Derfor er været hovedutfordringen i år, sier Zimmermann.

Ifølge hans anslag vil det høstes omkring 300 kilo korn fra denne åkeren. Et godt resultat vile ha vært rundt 500 kilo.

Etter høsting sendes kornet til en korntørker, der kornet må tørkes og klargjøres for lagring og salg. Bonde Paul Reggestad fra Holmestrand har korntørkeren som Hans Jørgen Kjølsrød låner.

– Vi pleier å lagre korn til januar eller februar, når prisen er høyest, for å selge til en god pris. Nå er prisen cirka fem kroner kiloen, forteller Kjølsrød.

Treskeren bidrar til å høste avlingen så raskt som mulig.

Strategi-2025

Hans Jørgen Kjølsrød har jobbet i landbruket siden 1986. Bonden har dyrket jordbær, matkålrot og korn i nesten 40 år.

Han konstaterer at landbruksprodusenter møter usikkerhet på grunn av værforhold. Derfor bringer hver sesong nye muligheter og utfordringer.

– De siste to-tre årene har det vært vanskelig å dyrke korn på grunn av ekstreme værforhold. Om dette skyldes klimaendringer eller bare en naturlig syklus, er vanskelig å si. Men i det siste er veldig våte eller veldig tørre år mer vanlig enn tidligere, understreker Kjølsrød.

Han vil ta hensyn til disse faktorene under planlegging av sesongen 2025. Bonden har en klar strategi for det kommende året.

– Neste år skal jeg dyrke alt på samme måte som i år. Jeg håper at det meste av innhøstet kornet blir matkorn. Mange bønder leier inn maskiner til planteproduksjon. Slike maskiner er i dag veldige effektive. For eksempel kan en tresker som denne treske tusenvis av dekar på kort tid, understreker han.

Etter innhøsting må kornet tørkes for å forberede det til lagring og salg til en god pris.

Det blir kjent i oktober

Ifølge landbruksrådgiver Susanne Borgersen ble det dyrket mye korn i Holmestrand kommune i 2023. Produksjonsøknaden viser fordeling på følgende kornslag:

Bygg – 12 569 dekar

Havre – 10 481

Hvete – 15 788

Rug og rughvete – 887 dekar

133 bønder søkte produksjonstilskudd på korn i kommunen.

Foreløpig er det ikke kjent hvor mye korn som er sådd i år av de forskjellige kornslagene eller hva som blir statistikken over årets kornhøst. Dette vil bli kjent når bøndene søker om produksjonstilskuddet i midten av oktober.

De endelige dataene om kornhøsten blir kjent etter at bøndene søker om tilskudd i oktober.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *