Dans på stranden solgt for 181 millioner norske kroner

Det over fire meter brede mesterverket av Edvard Munch var et av de store høydepunktene på kveldens Sotheby´s auksjon for moderne kunst og samtidskunst, og oppnådde forventet pris. -Denne anledningen er et historisk møte mellom to familier som begge har beundret og støttet Munchs kunstneriske liv og virke i Tyskland og Norge, uttaler Petter Olsen.

Edvard Munch på sin eiendom i Hvitsten.

Dans på stranden har vært en del av Olsen-familiens kunstsamling siden 1934, og uttalelsen viser til maleriets unike historie. Den tidligere eieren av kunstverket, den jødiske samleren Curt Glaser, valgte å forlate Tyskland og selge deler av samlingen etter at nazistene kom til makten. Dans på Stranden kom for salg i Oslo og ble kjøpt av Petter Olsens far, rederen Thomas Olsen. Han var en bekjent og nabo av Munch på Hvitsten like sør for Oslo.

I lys av omstendighetene rundt oppløsningen av Glasers kunstsamling, er det gjennom Sotheby´s blitt forhandlet frem en fordelingsavtale av salgssummen mellom etterkommerne av Curt Glaser og Petter Olsen.

-Med dette salget markerer vi våre familiers fortsatte støtte og beundring til denne enestående kunstneren, skriver Petter Olsen i sin uttalelse.

Etter salget av den mest fargerike og symbolske versjonen av Skrik i 2012, avsluttet Petter Olsen uttalelsen slik;

-Munch vil fortsatt være en betydelig kraft i mitt liv. Med mitt eget Munch prosjekt, vil jeg fokusere på Livet og Kjærligheten.

I uttalelsen i forbindelse med dette salget fortsetter han;

-Nå i 2023 er mine bestrebelser fullført. Ramme billedgalleri er åpent. Vi viser kunst fra gullalderen tilknyttet stedet. Nær fortid kommer til syne gjennom arbeidene og øynene til Munch og andre viktige kunstnere. Vi er stolte av også i år å vise vår velrenommerte samling med et nytt tillegg som viser hans stedlige arbeid med bilder på papir.

Salget av Dans på Stranden kan sees som et viktig bidrag for å videreføre Munchs arv og tilknytning til Ramme og Hvitsten.

-Vi åpner Munchs hjem ved fjorden og dere vil kunne oppleve motivene hans både i landskapet og i rommene han malte dem. Eiendommen er intakt, og bygningen møysommelig istandsatt. Fra mai i år, er det mulig å leie huset hvor man kan bo i hans rom. Vi gleder oss til å se dere på Ramme, et sted som feirer Kunsten og Naturen, Livet og Kjærligheten. skriver Petter Olsen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *