Ålesund toppet statistikken med flest cruisepassasjerer om bord i 2023. Foto: Ruben Iversen / Kystverket

Cruisetrafikken økte i 2023

Cruisetrafikken fortsetter å øke i norske havner. I 2023 var det 474 flere anløp av cruiseskip og en økning på nesten 1,9 millioner passasjerer fra året før. Cruisesesongen har også blitt lengre enn tidligere.

Med unntak av pandemiårene 2020 og 2021 har det siden 2016 vært en jevn økning i både cruiseanløp og cruisepassasjerer. Cruisetrafikken i 2023 er doblet sammenlignet med 2016. Tallene er hentet fra kystdatahuset.no, der Kystverket deler statistikk om sjøtransport i norske farvann.

Tallene viser totalt 3.943 cruiseanløp og over 6,1 millioner passasjerer i 2023. Passasjerer som anløper flere havner blir telt på nytt for hver havn de anløper. Med andre ord er ikke dette unike passasjerer, da de blir telt flere ganger i løpet av et norgesbesøk.

Cruiseskip er pliktige å ha los om bord når de seiler innenfor grunnlinjen. Økningen i cruiseanløp de siste to årene har lagt høyt press på lostjenestens kapasitet. I 2023 hadde Kystverkets lostjeneste nærmere 32.000 losingstimer om bord i cruiseskip, hvorav hele 8.000 losingstimer var i juli.

‒ Vi konstaterer at Norge er et populært mål for cruisetrafikken, og økningen i antall passasjerer er vesentlig større enn vi trodde på forhånd, sier Arve Dimmen, direktør for navigasjonsteknologi og maritime tjenester i Kystverket.

‒ Økningen vises også i vintercruiseaktiviteten, samt i skuldersesongene vår og høst. Vi er opptatt av at cruisenæringen forstår og tar hensyn til den økte risikoen og de operasjonelle utfordringene dette kan gi, og legger vekt på en tett og strukturert dialog med næringen, sier Dimmen.

Ålesund og Bergen er mest besøkt

Med over 650.000 cruisepassasjerer i 2023 ligger Ålesund i statistikktoppen som fjorårets mest besøkte destinasjon. Det er en økning på over 237.000 cruisepassasjerer siden 2022. Bergen var fjorårets mest besøkte destinasjon målt etter antall anløp og nest mest besøkte destinasjon etter passasjertall, med opp mot 610.000 cruisepassasjerer i 2023. For Bergen er dette en økning på 50 anløp og over 245.000 cruisepassasjerer siden 2022.

Ser vi på utviklingen fra 2016 til 2023, så har det vært økning både til de mest populære destinasjonene og til nyere destinasjoner. I 2016 hadde fire destinasjoner besøk av mer enn 200.000 cruisepassasjerer, mens tallet for 2023 er ti havner. Bergen toppet statistikken i 2016 med 474.000 cruisepassasjerer, fulgt av Stavanger, Geiranger og Flåm. I 2023 hadde også Ålesund, Haugesund, Olden, Kristiansand, Oslo og Hellesylt over 200.000 cruisepassasjerer. Destinasjoner som Nordfjordeid, Tromsø, Honningsvåg, Trondheim og Eidfjord følger tett bak og har hatt stor økning i antall besøkende. Ålesund har størst økning i antall cruisepassasjerer, opp 473.000 fra 181.000 i 2016 til 654.000 i 2023.

‒ Tallene for 2023 gjenspeiler at cruiseskipene er blitt større og kan ta flere passasjerer om bord sammenlignet med før pandemien. I tillegg har Cruise Norway og cruisehavnene jobbet med videre utvikling av destinasjonene, forklarer seniorrådgiver Harald Borgø i avdelingen for navigasjonsteknologi og losforvaltning i Kystverket.

Cruisesesongen er blitt lengre

Tallene fra 2023 viser også at antall cruiseanløp i norske havner utenfor sommersesongen (oktober-april) har økt de siste årene, og at operatører utvider cruisesesongen i større grad enn tidligere. Borgø forklarer at bransjeorganisasjonen Cruise Norway og cruisehavnene de siste årene har jobbet aktivt med å spre den økte trafikken til tidlig vår og sen høst, de såkalte skuldersesongene. I tillegg har flere havner med få cruiseanløp for noen år tilbake hatt stor økning i antall anløp de siste årene.

‒ Denne utviklingen er spesielt synlig i tallene for 2022 og 2023, der det har vært forholdsmessig stor trafikkøkning i høst- og vintermånedene. Noe av bakgrunnen til denne utviklingen er begrensninger i antall anløp per havn per dag om sommeren. Når trafikken øker, må den spres utover flere dager i året. I tillegg er det kommet flere cruisereiser med vintertema, opplyser Borgø.

For 2024 anslår Kystverket en økning på fire prosent i antall cruiseanløp, mens antall cruisepassasjerer er forventet å øke med seks prosent.

Om cruisestatistikken

  • Kystverkets cruisestatistikk som deles på kystdatahuset.no er basert på ankomstrapporter som er registrert i SafeSeaNet Norway, den nasjonale meldingsportalen for skipsfart, og inkluderer kun skip som er registrert med skipstype «Passenger/Cruise». Enkelte fartøy i kystrutefart er korrigert bort selv om de har skipstypen «Passenger/Cruise».
  • Passasjertall gjelder passasjerer som er om bord i cruiseskip ved ankomst, ikke antall passasjerer som faktisk går i land. En passasjer på et cruiseskip som anløper flere havner blir telt på nytt for hver havn. I 2023 er de 6,1 millioner passasjerene ikke unike, da mange av disse vil være telt flere ganger per norgesbesøk, opp mot 4-6 ganger per ukescruise.
  • Statistikk om cruisetrafikk finner du i Kystdatahusets dashbord “Cruiseankomster i Norge” under “Utforsk tall og statistikk”.
  • Statistikken i kystdatahuset er tilgjengelig for alle. For å få tilgang må du registrere deg som bruker på kystdatahuset.no.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *