Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
Laila Elvegård baker brød som lukter tradisjon. Hun legger sin kjærlighet i det. Derfor kommer folk tilbake for å kjøpe brødet hennes.
Her utstråler ikke bare ovnen varme. Varme finnes også i hendene til Laila Elvegård.
Hun baker ikke bare brød. Hun skaper. Hun elter deigen og tilfører den tålmodighet og kjærlighet. Hun vet hvordan man lager hjemmelaget brød med bare noen få enkle ingredienser.
Varme fra ovnen omfavner brødene. De hever og får en gyllen skorpe. Rommet fylles med duften av hjemmehygge.
I dette bakeriet kjenner man historien til hendene som dyrket kornet, malte melet og bakte brødet. Dette stedet bevarer tradisjoner og minner oss på at alt det beste i livet er fylt med varme.
Smaken av suksess
Laila Elvegård baker brødet sitt på Granstad gård i Trollsrudveien i Sande, nær grensen til Drammen kommune.
Bakeriet er lite, men populært. Her møtes tradisjoner og moderne økologiske trender. Mange kunder kommer til gården for å kjøpe håndverksbrød.
Elvegård forteller at veien til å bli gründer startet tilfeldig, for fem år siden, da hun ønsket å jobbe hjemmefra.
– Jeg har alltid ønsket å jobbe hjemme, så jeg lette etter ideer. Først begynte jeg å bake brød til meg selv, og innså raskt at det var mye bedre enn det som finnes i butikkene. Derfor bestemte jeg meg for å bake for andre, smiler hun.
Slik ble ideen til en virksomhet. Det er hennes nye liv etter mange års erfaring som trafikklærer og laboratorietekniker.
Familien støttet hennes valg, noe som ga henne ekstra motivasjon til å starte sin bakerivirksomhet – til tross for at det ikke fantes noen bakertradisjoner i familien.
– Familien sa: «Gjør det! Dette er fantastisk!», minnes Laila Elvegård.
Hun startet bakeriet uten markedsføringskampanjer. Hun kjøpte en ovn og begynte å bake.
– Det var ingen stor reklamekampanje. Folk smakte brødet og anbefalte det videre. På den måten markedsførte virksomheten seg selv, forteller hun om sin suksess.
Hun mener at suksess for en lokal virksomhet begynner med tilpasning og å finne de beste løsningene.
– Da jeg startet, visste jeg ikke hvilke produkter som ville lykkes. Derfor er det viktig å utvikle seg gradvis, eksperimentere, prøve og observere, utdyper hun.
En økologisk idé
Arbeidet i bakeriet starter klokken 07:00. Bakingen er tidsstyrt, og tiden fungerer som bakerens usynlige partner. Derfor ringer tidsur jevnlig, som signaliserer når det er tid for neste steg.
– Brød krever tålmodighet, oppmerksomhet og presisjon, påpeker Elvegård.
Hun former brødene og lager snitt i deigen med et blad. Kakao drysses gjennom en sjablong, og et mønster dukker opp på overflaten. Brødene er klare for ovnen.
– Disse brødene ble laget i går og har stått i kjøleskapet over natten for å modne smaken. De har hevet seg og er klare for å bakes nå, forklarer Laila Elvegård.
Å lage brød tar tre dager. Første dag lager hun surdeigen, andre dag elter hun deigen, og tredje dag bakes brødene.
Ifølge henne er oppskriften enkel, men…
– Hvis du baker brød hjemme med samme oppskrift, vil smaken være annerledes. Brødet jeg lager her kan ikke kopieres helt, understreker hun.
Grunnen ligger i kombinasjonen av ingredienser.
– Det er surdeig, mel, salt og vann. Kombinasjonen er unik hver gang og skaper en smak som ikke kan gjentas, forklarer hun.
Elvegård kaller surdeigen en magi som forvandler enkle ingredienser til noe spesielt.
– Det er en utfordring for meg å lage slikt brød. Og jeg liker det, innrømmer hun.
Melet er økologisk, men hun beskriver det som krevende og en utfordring i håndverket.
– Hovedutfordringen er variasjonen fra sekk til sekk. Du får mel fra ett jorde i én sekk og fra et annet jorde i en annen. Ett jorde kan ha fått mer sol enn det andre, noe som påvirker kornets kvalitet. Derfor er det mer utfordrende å jobbe med økologisk mel, understreker hun.
Men nettopp dette melet påvirker smaken på brødet og understreker det naturlige.
For at brødet skal holde seg ferskt lenger, anbefaler hun å legge det med den skårne siden ned på et bord eller en skjærefjøl.
– På den måten forblir fuktigheten i brødet, og det tørker ikke ut. Så ikke pakk det inn, legg det i kjøleskapet eller gjør noe annet, forklarer hun.
Speltbrød er en hit
Hennes sortiment inkluderer seks typer brød, og absolutt mest populært er 100 prosent spelt.
– Dette er brød uten hvetemel, og det er fortsatt det mest ettertraktede blant kundene. I tillegg tilbyr jeg brød laget av emmer, enten i kombinasjon med hvetemel eller som 100 prosent emmer. Landbrød, muslibrød, agrarbrød og havrebrød med gulrot, forteller hun.
Laila Elvegård har lenge tilpasset seg juleetterspørselen, og nå er det høysesong. Hver uke tilbyr hun julekake, som allerede bestilles fra oktober.
Selv om hun noen ganger eksperimenterer, innrømmer hun at det tar tid å utvide sortimentet.
– Hver ny type baking krever spesiell oppmerksomhet. Det er vanskelig å kombinere dette med hovedproduksjonen, spesielt når jeg er alene i teamet, sier hun.
Inspirasjon fra kunder
Elvegård anslår at hun allerede har bakt nesten 30.000 brød.
– Jeg kan bake fra 50 til 200 brød om dagen. Dette er et normalt for mitt minibakeri. Slik kan jeg holde et høyt kvalitetsnivå, sier hun.
Hovedsalget går gjennom Reko-ringen (Sandvika, Drammen, Hokksund, Kongsberg, Vålerenga), og i tillegg deltar hun jevnlig på julemesser og Bondens Marked i Vestfold. Men hun planlegger imidlertid ikke å utvide salgsområdet.
Hun merker at hun ikke har en klart definert målgruppe. Surdeigsbrødene hennes kjøpes av alle som verdsetter kvalitet og autentisitet.
– Mine kunder er ulike mennesker i forskjellige aldre og kjønn. Informasjonen om brødet mitt sprer seg raskt via jungeltelegrafen. Dette skaper en naturlig strøm av kunder, deler hun.
Laila Elvegård innrømmer at når kundene kommer tilbake, gir det henne inspirasjon.
– Det betyr at de liker brødet mitt. Å ha fornøyde kunder er det mest givende i denne prosessen. Det er også gledelig å se at etterspørselen etter økologiske produkter vokser, og at forbrukerne foretrekker lokale produsenter. Folk vil vite hvem som lager produktene, de ønsker å møte produsenten ansikt til ansikt, smiler hun.
Hun anerkjenner at brødene hennes er dyrere enn på butikken, men de har andre konkurransefordeler.
– Dette er ikke fabrikkproduksjon. Hvert brød formes for hånd, og bakeprosessen tar mer tid. Derfor er brødene mine dyrere, men de er av bedre kvalitet, understreker hun.
Hun er også overbevist om at ingredienser som ikke kan måles, spiller en viktig rolle – kjærlighet og sjel.
– Ja, du må elske det du gjør. Du må sette pris på arbeidet ditt og føle det. Dette påvirker resultatet, avslutter hun.