Black Friday? Heller black every day

Sorte og sortaktige farger har blitt mer og mer viktige i norske hjem. Mens hele Norge hamstrer Black Friday-varer, kommer IFI med fem sorte interiørtips til våre interiørinteresserte landsmenn.

Tekst og foto: Ifi.no

– Sort kan tilføre spennende kontraster i et rom som igjen kan gjøre interiøret både røft, rustikt og elegant. Det kan gi et moderne preg og dybde, men det kan også brukes som en spennende aksentfarge i historiske miljøer, sier Charlotte Holberg Sveinsen, fargesjef og kreativ leder hos IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, før hun legger til:

– Jeg har selv en sort vegg på kjøkkenet, sorte lamper over kjøkkenbenken og en sort markant ventilator. Foran den sorte veggen er det et gammelt arvet bondeskap og selv om kontrasten er stor, spiller de på lag. De to fremhever hverandre.

Her er fem sorte tips til interiørendringer du kan gjøre, hvis du ønsker mer enn kun én sort fredag i året.

1. Sort sengetøy

Gå til sengs med nattemørket i sort sengetøy. Sort sengetøy har vært i trendbildet en stund nå, og da snakker vi ikke kun om dyne- og putetrekk. Laken, sengeteppe og pynteputer må gjerne være sort det og. Ved å mikse og matche mellom ulike tekstilkvaliteter, som sateng og flanell, og helsorte og mønstrete alternativer, unngår du et kjedelig og monotont uttrykk.

Her ser vi hvor god effekt det er å mikse mellom ulike materialer for å skape dybde og liv.

2. Sort maling

Det er også selvsagt at man kan ha sort på veggen, dører og listverk, ja til og med i taket. Når det kommer til hvordan vi opplever en sort, malt overflate vil malingens glans ha mye å si. Matt, sort maling oppleves som mye lunere enn en blankere versjon, men en blank, sort overflate kan være veldig tøff og kul å jobbe med. I tillegg kan en mørk kalkmaling, eller en annen effektmaling, være morsom å leke seg med.

– Jeg vil vel dra det så langt som at ethvert rom bør ha noe sort i seg, enten det er en malt flate, en lampe, et møbel eller et bilde. Det gjør rett og slett rommet mer spennende, understreker Holberg Sveinsen.

Ved å velge kalkmaling eller andre effektmalinger, kan du få et nydelig spill på veggen.

3. Sort tapet

Mens vi er på temaet sorte vegger, er det verdt å notere seg at det finnes et stort utvalg tapeter på markedet som bruker nettopp sort som hovedfarge. Det unike med tapetene er at man kan få inn design som er vanskelig å oppnå med maling. Geometriske former, natur, eller gull- og sølvdetaljer er med på å lage liv i et rom. Stormønstret tapet som gir mye dybde og fargespill kan være interiørmessige genistreker for å sette ditt personlige preg på rommet.

Dette tapetet heter Inspire, og er med på å skape en utrolig lun og koselig stemning. Kombiner den med gamle møbler og hvite detaljer, så får du likevel en moderne vri på en historisk stil.

4. Sorte gulvtepper

Et gulvteppe er mer enn kun noe lunt å sette føttene på når det er kaldt i rommet. Tepper er med på å definere soner i et rom, og får sofaen til å «lande» på gulvet. Et mørkere gulvteppe, eller et med sorte detaljer, er med på å flytte blikk og sinn ned. Sort kan være så mangt, og med gulvtepper kan man virkelig variere med ulike teksturer og mønster.

Et sort gulvteppe med mønster, her kombinert med blåsorte dører og karmer med høy glans, en sort lampeskjerm og friske grønne planter.

5. Sorte gulv

I Norge er vi godt vant med et lyse, skandinaviske gulvet – eller den litt gulna trestavs eikeparketten som har falmet litt der lyset treffer mest. Tanken på et mørkt gulv er for mange litt fremmed, men det finnes både sort parkett og laminat, et røft og tøft alternativ man ikke skal kimse av. I tillegg finnes det en rekke fine alternativ i klikkvinyl, som gjør seg ekstra godt i gang og på kjøkken.

Et gulv med mye sort i trenger ikke være kullsort, og kan være både kaldt og varmt i fargetemperatur.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *