Fest beltespennen! Helgens mat- og ølfest på Karljohansvern blir en festival for smaksløkene. Mat, musikk og utvidet horisont for øl, vin, brennevin og sigarer står på menyen.
For voksne livsnytere er Horten Mat & Kulturfestival et must. Sulten- og tørst-festen byr opp til dans med bryggerier og destillerier for god drikke og et sterkt utvalg av restauranter, foodtrucks, underholdning, boder, kurs, konkurranser, musikk og smaksprøver.
Egen avdeling for sigarer blir det også. Festivalen finner sted fra kommende fredag til og med søndag.
Barna får sine aktiviteter å fylle dagene med. Festivalen er for hele familien. De gode råvarene og fantastiske smakene skal hylles, og både barn og vokse kan lære om mat.
Edle dråpers sted
Inne i Artilleriverkstedet blir temaet håndbrygget øl. Bryggerier presenterer sine produkter, og det blir underholdning fra scenen. Om kvelden kommer band for å holde konserter.
Bryggeriene som presenterer seg:
Wettre Bryggeri: Mikrobryggeriet og destilleriet på Søndre Vettre gård i Asker ble etablert i 2012. I tillegg til egenproduksjon av øl, produseres også gin, akevitt og whisky samt spesialøl for bedrifter, hoteller og restauranter med egne etiketter. Bryggeriets egen pub, Kråka, er åpen for publikum hver fredag.
Aasgaard Gilde: Et konsept med formål å skape positive aktiviteter i Åsgårdstrand, som er oppkalt etter Aasgaard i norrøn mytologi. Den sosiale sammensettingen for festlige lag består av flere enn 60 folkelige medlemmer. Alle har en andel i konseptet, som har resultert i både akevitt og øl. Andelen er den enkeltes bidrag til lokalsamfunnet. Alt overskudd går til tiltak for befolkningen i strandbyen.
Nøysom Bryggeri: Fredrikstads første bryggeri etter årtusenskiftet kom til verden da byens ypperste ølbryggere møtte noen av den samme byens patriotiske kjøpmenn. Navnet Nøisom forplikter til kvalitet, godt håndverk og et sterkt ønske om å skape drikkeglede. Navnet stammer fra parsellen av Nøisom gård, der Fredrikstad Håndbryggerlaug drev sin aktivitet frem til Nøisom bryggerier ble realisert i en gammel margarinfabrikk noen steinkast unna.
Lomb Bryggeri: Ølet produseres under merkevaren Lomb, som er lagerøl med størst mulig grad av lokal tilknytning for bruk av råvarer, historie og geografi. Bryggeriet har produksjonslokale i det som tidligare var låven på driftsbygningen i Grjotheim i Lom.
Haandbryggeriet: Bryggeriet har et bredt utvalg som spenner fra klassiske og tradisjonelle øl til nye og innovative brygg samt hybride ølstiler. Noe er brygget med lokale og nordiske ingredienser som kirsebær, tindved, bringebær og tyttebær. Haandbryggeriet har siden 2005 også laget sur- og fatlagret øl som porters og juleøl av høy kvalitet.
Einer Drinks: 22 års erfaring innen drikkevarehandelen i Norge og Storbritannia har utviklet en sofistikert gane og et øye for kvalitet. Enten det er mystiske mikrobryggerier eller obskure, men deilige lokale gin og whiskyer, vil Einer Drinks alltid tilby noe fristende, deilig og nytt.
Ringnes: Norges ledende merkevareselskap innen drikkevarer startet med ølbrygging i 1877. 900 medarbeidere jobber hver dag for å kunne tilby norske forbrukere de beste drikkealternativene til alle anledninger. Det være seg et utvalg øl av beste kvalitet, velsmakende mineralvann fra Farris, tørstslukkende kildevann fra Imsdal, sprudlende brus og cider av beste kvalitet.
Egen cocktailbar
Bak ubåten er det satt av et område med 20-års aldersgrense som gir tilgang til cocktailbar. Her vil man finne brennevinsutstillere som selger og snakker om trender og smaker. Også i et sigarområdet prater leverandører om sigarer.
Brennevinsprodusentene Aasgard Gilde, Det norske brenneri, Edle Dråper Import og Bache-Gabrielsen vil være til stede.
Solhøy Frukt & Tobakk stiller med et rikt utvalg av sigarer og historier.
Horten matfestival er arrangert siden 2016 og har befestet seg som en lokal og regional matfestival i Vestfold og omegn. Festivalen holder til inne i kulturkvartalet og artilleriverkstedet på Karljohansvern.
Tre dager til ende
Fredagen er kickoff. Denne dagen har fokus på å spise, drikke, smake og høre. Det blir musikk hele dagen og kvelden, show fra scenene, masse god mat, dessert, håndverkøl fra bryggerier, smaking på brennevin og cocktails, sigartelt fra Solhøy, smakskurs og god stemning.
Det blir ikke handlegate og barne aktiviteter på fredag. Museene har ikke åpent denne dagen.
Lørdag byr på full pakke med alt av boder, restauranter og aktiviteter i full gang. Barneaktiviteter på barnas torg med aktiviteter og underholdning for små og store på museene, er åpne.
Søndag blir nesten full pakke. Alt av boder, restauranter og aktiviteter er i full gang, men områdene med håndverksøl og 20-årsområdet holder stengt. Men det vil fortsatt være mulig å få seg en øl til maten.
Årsaken til at Horten Mat & Kulturfestival tar betalt inngang, er fordi arrangementet byr på svært mye gratis for barna. Og for de voksne vil gode band spille fra tre scener.
Festivalen har også samarbeid med KNM Narvik, Marinemuseet og Preus Museum. Matfestivalen er en totalopplevelse hvor man kan tilbringe mange timer med familien. Inngangsbillett er for voksne. Alle under 18 år kommer inn gratis i følge med voksne.
Vinhumor med Giertsen
Komiker og skuespiller Thomas Giertsen, kjent fra TV-programmet «Helt perfekt», tar turen til Artilleriverkstedet for å gi et foredrag om vinens verden sammen med vinjournalist Merete Bø.
Sammen vil de ta for seg historien, vinbegreper, de viktigste vinområdene og druene. Duoen har som mål å avmystifisere vårt eldste næringsmiddel, vinen. Ispedd masse humor, selvsagt.
Thomas Giertsen har lenge hatt stor interesse for mat og vin. Han har også tatt vinkelnerutdannelse, men mener selv at det bare i større grad innså hvor lite han fortsatt vet om vin.
Mens vinjournalisten Bø begynte å samle på vin da hun var 14 år, avslører 53-årige Giertsen at han ikke likte vin før han ble godt voksen.
Med dette som utgangspunkt startet duoen en podcast som henvender seg både til den som er nybegynner og den som allerede kan mye om vin.
Siden har samarbeidet blitt stadig større. Nå er Merete Bø og Thomas Giertsen klare til å gi deg en innføring slik at du neste gang kan si at «jeg kan litt om vin».