Tekst og foto: Valentyna Maksymovych
Nå får du muligheten til å oppdatere garderoben din gratis. Samtidig bidrar du til å beskytte miljøet og bli med dem som verdsetter ansvar.
Klesbyttedagen i Holmestrand bibliotek lørdag 23. november mellom klokken 10 og 14 er en enkel måte å oppdatere garderoben eller finne en gave til julehøytiden og spare naturressurser.
Målet er å gi brukte klær et nytt liv og inspirere så mange som mulig til å ta vare på miljøet. Initiativtakere til arrangementet er Holmestrand Husflidslag og Naturvernforbundet i Holmestrand.
– Hvis du ikke lenger trenger jakke, skjorte eller kjole, kan disse klærne finne en ny eier. Og da havner ikke klærne i søpla. Så vårt mål er å fremme gjenbruk av ting. Dette er grunnlaget for ideen om klesbyttedagen, sier leder Inger Christensen i Holmestrand Husflidslag.
– Vi ønsker at folk skal kunne finne noe nytt til seg selv eller noen i familien sin for å støtte opp under et bevisst forbruk. Dette kan bidra til å forme nye vaner hos forbrukerne, forteller kollega Sonja Lybæk Kristensen.
Et sted for forandring
At arrangementet foregår på biblioteket, er ikke tilfeldig. Biblioteket er en naturlig samarbeidspartner for Husflidslaget og Naturvernforbundet.

– Vi bruker Multisalen når vi har større arrangementer og samarbeidsprosjekter. Biblioteket er med på et større bærekraftsprosjekt, og det er da naturlig for oss å bli med på dette. Vi har tidligere i høst arrangert tre sy- og fikseverksteder og et sykurs for ungdom i samarbeid med husflidslaget, sier biblioteksjef Cecilie Gran.
Her har husflidslaget tilbudt hjelp og opplæring til å fikse på ødelagte klær. Biblioteket bidrar med symaskiner og rom.
– Det er veldig fint å kunne bidra til et mer bærekraftig samfunn, understreker hun.
Vinterstil
Det er lagt vekt på vinterklær. Arrangørene oppfordrer til å ta med alt som er aktuelt å bruke i den kalde årstiden.
– Vi synes det er rimelig å tenke på vinterklær nå. Du kan ta med inntil sju klesplagg, sier Inger Christensen om vilkårene for deltakelse.
Du får da en “byttelapp” som kan brukes til å velge de andre sju varene på stativene.
– Dette er en enkel og effektiv måte å oppdatere garderoben på og til og med forberede seg til høytiden. Finn for eksempel en julegave. Her får ting et nytt liv, og folk får tilfredsstillelsen av å ha ansvar for klærne sine, sier Sonja Lybæk Kristensen.
Krav til klær
Kravene til klær er enkle. Plaggene skal være rene, uskadet og i god stand. Herreklær og klær i store størrelser er også velkommen.

Varer med ødelagte glidelåser, hull eller flekker vil ikke bli tatt imot. Begrensningen gjelder også sokker og undertøy.
– Det er viktig at tingene du tar med er brukbare. Det er ideelt med plagg som er blitt for små eller bare har ligget lenge i skapet uten å ha vært brukt, sier Christensen.
Reparasjon på stedet
Det vil være mulighet for å fikse på klær du ønsker å ta med deg, men som ikke passer helt. Arrangørene setter opp en “fiksekrok” hvor du kan bidra med mindre endringer på stedet. For eksempel kan en avrevet knapp sys på, og for lange bukser blir kortet inn.

Men større reparasjoner eller opprettelse av nye klær fra skadede, vil ikke bli utført.
– Hvis du finner bukser som trenger litt tilpasning, er vi her for å hjelpe. Husflidslag er en organisasjon som driver med håndarbeid og hvor vi lærer folk å sy, veve og strikke. Sonja er for eksempel en håndverker med mange års erfaring, så hun kan gi praktiske råd.
Dette er andre året klesbyttedagen arrangeres. Arrangørene satser på å fortsette tradisjonen fremover med arrangementer to ganger i året – vår og høst.
– Forrige gang overgikk resultatene våre forventninger. Det var tydelig at arrangementet var interessant. Folk sto i kø for å bytte klær. Vi er sikre på at dette tiltaket har et stort potensial. Vi gjør det igjen fordi det var bra første gang.
Menn, bli med!
De opplevde at det var flere unge som kom på forrige arrangement. Årsaken kan være at unge mennesker har et mer bevisst forhold til forbruk og bruker slike tiltak til alternativ shopping.
– Det er veldig hyggelig og veldig gøy når folk finner klær de liker og gjerne bytter. De utveksler ikke bare ting, men også inntrykk, deler Sonja Lybæk Kristensen.
– Dette arrangementet er ikke bare for kvinner. Det er viktig at menn også ser verdien i klær og deltar. Klær er ikke bare en kvinnesak, understreker Inger Christensen.
Klærne som er igjen etter klesbyttedagen, vil enten bli donert bort eller solgt. Dette er en ny sjanse til å finne nye eiere til noens garderobe.